'Gözlük camınızı mesleğinize göre seçin'

Uzmanlar, her mesleğin görüş ihtiyacı farklı olduğu için gözlük kullananların cam tercihlerini bunu dikkate alarak yapması gerektiği konusunda uyardı.

'Gözlük camınızı mesleğinize göre seçin'
27 Mart 2017 Pazartesi 14:29

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz sağlığı bozuk kişilerin gözlük seçimi yaparken, estetikten ziyade daha nitelikli görüş imkanı veren gözlükleri tercih etmesi gerektiğini belirtti.

Gözlük alınırken, camının özelliklerinden daha çok çerçeve üzerinde zaman harcandığını ifade eden Coşar, asıl gözlük camının ne tür özellikleri taşıdığının önemli olduğunu söyledi.

Coşar, yanlış cam seçiminin yeterince net görüş elde edilmemesine, baş ve göz ağrısına yol açtığını vurgulayarak, "Gözlük camında odak doğru merkezlenmediyse, odağı yakalamak için yapılan aşırı baş kaldırma veya baş eğme hareketi boyun ve sırt ağrılarına yol açabilir." uyarısında bulundu.

"Pilotlar, sürücüler ve denizciler geniş açılı camları kullanmalı"

Mesleğe uygun gözlük camı kullanılması gerektiğini dile getiren Coşar, her mesleğin görme ihtiyacının farklılık gösterdiğini ifade etti.

Coşar, yanlış gözlük camı seçiminin mesleki başarısızlığa neden olabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Pilotlar, sürücüler ve denizciler geniş açılı camları kullanmalı çünkü bu meslek grubundaki kişiler, hem uzağı net gösteren hem de kullandıkları aracın göstergelerini yani yakın mesafeyi net gösteren geniş açılı camları tercih etmeli. Yol veya deniz gibi yansıtıcı yüzeylere uzun süre bakanlar için polarize camlar kullanılmalı. Bu camlar daha az göz yorgunluğu ve güneşli günlerde yüksek kontrastlı görüş imkanı sağlar."

"Sporcuların gözlük camları kırılmaya dayanıklı olmalı"

Sporcular için hem çerçeve hem de cam seçiminin özel olması gerektiğinin altını çizen Coşar, "Çünkü temas riski olan yüksek sporlarda, camların kırılmaya dayanıklı özellikte olması gerekli. Çerçeveler çarpma anında göze zarar vermeyecek şekilde olmalı, sivri kenarlar içermemeli. Camlar ise kontrastı artıran ve parlamayı azaltan özellikte olmalı. Camlarda da darbeye karşı dayanıklılık önemli." uyarısında bulundu.

Coşar, ayrıca dış mekan sporlar için camlarda mutlaka güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruma bulunması gerektiğini vurgulayarak, camların farklı hava şartları için buğulanmama gibi özellikleri de içermesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Coşar, golf, tenis, kayak, yelken, koşu, bisiklet ve yürüyüş için güneşli havalarda yeşil, bakır, kahverengi, kapalı havalarda ise turuncu ve sarı renk tonlarındaki camları, kontrast artırıcı olarak önerdiklerini söyledi.

"Ofis çalışanlarına mavi kontrollü camlar"

Özellikle küçük yaş grubundaki öğrencilerin çizilme direnci yüksek camları tercih etmesi gerektiğini aktaran Coşar, "Çünkü çocuklar, camları çizmeme konusunda çok başarılı olamıyor. Ayrıca çok hareketli olan bu yaş grubunu çarpma-vurma gibi durumlardan korumak için kırılmaya dayanıklı ve hafif camları, sivri köşeleri olmayan çerçeveleri tercih etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Coşar, gün içinde ofiste çalışanların, bilgisayar ve cep telefonlarının ekranlarının yaydığı mavi ışıktan korunmak için "Mavi kontrollü" camlar kullanmaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Polis, asker gibi güvenlik mensupları da darbeye dayanıklı cam ve çerçeve seçmeli. Ayrıca, güneşte koyulaşan fotokromik camlar bu meslek gruplarının açık havada da rahat görüş imkanı sağlar.

Öğretmenler ise sınıfın en arkasında oturan öğrenciyi net gösterecek camları tercih etmeli. Öğretmenler hem sınav kağıtlarını hem bilgisayarı hem de sınıfın en arkasında oturan öğrenciyi net gösterecek bir gözlük camı kullanmalı.

Diş hekimlerinin tercihi yakın ve orta mesafeyi net gösteren camlar olmalı. Ressamlar her mesafeyi net gösteren bir cam seçmeli. Renk algılarını bozmamak için fotokromik veya renkli cam seçmemeli."

kaynak : trthaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.