Gözlüğün Tarihçesi – İlk Gözlük Ne Zaman İcat Edildi?

Gözlüğün tarihine kısa bir yolculuğa hazır mısınız?

Gözlüğün Tarihçesi – İlk Gözlük Ne Zaman İcat Edildi?
26 Eylül 2017 Salı 13:57

İlk gözlük 1280'de Armati adında bir italyan fizikçi tarafından icat edildi. Bu gözlük, cisimleri büyüterek kolayca görülmelerini sağlayan bir çift dışbükey mercekten oluşmaktaydı.

1730'da Edward Scarlett sabit gözlük sapını yaptı. Böylece Gözlük icat edildikten 350 yıl sonra yüzün ortasına düşmeden tutturulabildi. Gözlük sapları kafalara göre ayarlanabildiği için burnun üstünde daha az ağırlık oluyordu ve düşmesi de önlenebiliyordu.

Güneş gözlüğünün icadı da oldukça ilginçtir. İlk güneş gözlüğü ise 1430'da Çinliler tarafından kullanıldı. Ateşte dumanın isi ile karartılan bu gözlükler, görme kusurlarını düzeltmek için değildi. Ayrıca Güneşten de korumuyordu. Çinliler bazı yerlerde bunlara mahkemeler de dâhil gözleri görünmesin diye bu yola başvurmuştu. Göz ifadelerinden düşünceleri belli etmeyen bu koyu renkli gözlükleri kullanıyorlardı. Daha sonraki yıllarda İtalya'dan Çin'e numaralı gözlükler getirildi ancak Çinliler bunların çoğunu yine iste kararttılar.

İlk gözlükçü dükkânı ise Francis Mc Allister tarafından Philadelphia'da 1783 yılında açıldı. Gözlükçü dükkânındaki gözlükleri bir sepetin içine dolduruyor ve müşteriler de buradan tek tek deneyerek gözlerine uygun geleni seçip alıyordu.

Kaynak: webokur.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
BİLİNMEZ☺ - 3 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş.☺