‘Gözlerinizle sakın kumar oynamayın!’

‘İŞPORTA GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ HURDA MALZEMEDEN ÜRETİLİYOR.’

‘Gözlerinizle sakın kumar oynamayın!’
16 Mayıs 2017 Salı 15:50

Yanlış güneş gözlüğü kullanımının bir halk sağlığı problemine dönüştüğünü ifade eden Eczacı ve Gözlükçü Taylan Küçüker “İmitasyon güneş gözlükleriyle göz ve görme sağlığınızı tehlikeye atmayın” dedi.

Güneş gözlüğü kimileri için modayla doğru orantılı aksesuarı ifade eder. Ancak gerçek sadece modadan ibaret değil. Sağlık için son derece gerekli olan güneş gözlüğü göz sağlığı için zararlı UV radyasyonunu önlüyor. Uluslararası standartlara göre üretilen güneş gözlükleri göz ve görme sağlığını koruyup, göz ve yüzün yaralanmalara karşı emniyeti sağlıyor.

‘ERKEN YAŞTA BAŞLANILMALI’

Kolaylıkla tutuşmaz, alerji ve tahriş yapmaz, kanserojen ve zehirli bir materyal içermez. Güneş gözlüğü ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatan Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim ve Mevzuat komisyonu Başkanı Eczacı ve Gözlükçü Taylan Küçüker, “UV radyasyonu konusunda oldukça bilgisiz ve duyarsız bir duruş sergiliyoruz. İnsan, hayatı boyunca maruz kaldığı UV radyasyonunun yaklaşık olarak yüzde 80'ini 18 yaşına kadar alıyor. Dolayısıyla erken yaşta güneş gözlüğü kullanımına başlamak gerekiyor” diye konuştu.

‘BAKANLIK DENETLEMELİ’

Çocuklar için işportadan temin edilen süs amaçlı sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığı için son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Küçüker, “Hurda malzemeden üretilen, standart dışı kalitesiz sözde güneş gözlükleri ucuz olmasından dolayı tercih ediliyor. Ancak güneş gözlüğünün optisyenlik müesseselerinden faturası ve garanti belgesi ile birlikte alınması göz ve görme sağlığı açısından önemli. Güncel yaşadığımız paradoksun sebebi ise güneş gözlüklerinin denetim ve kontrolünün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olmasıdır. Güneş gözlüklerinin denetim ve kontrolünün yasal bir düzenlemeyle Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi gereklidir” dedi.
‘KIŞIN DA TAKILMALI’

Göz ve görme sağlığı için kış aylarında da güneş gözlüğünün kullanılması gerektiğine dikkat çeken Küçüker, “Sadece yazın değil kış aylarında da gözlerimizi güneşin zararlı UV radyasyonundan korumak için güneş gözlüğü kullanılması gereklidir. Kışın yağan taze kar göze gelen ışığı yüzde 85-95 yansıtarak adeta bir ayna vazifesi yapar. Radyasyonu gözlerimizle göremeyiz ve hissedemeyiz. Ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Küçüker, güneş gözlüğü seçiminin dikkat gerektirdiğini ifade etti, “Bizlerin daha çok ilgilendiği estetik uygunluk dışında, göz sağlığını büyük ölçüde etkileyen ciddi bir iştir. Herhangi bir yerden alınan gözlük, yeterli göz koruması sağlamadığı gibi, zararlı da oluyor. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir” dedi.

Kaynak : egetelgraf.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.