Göz Sağlığınız için, Antioksidan vitaminler içeren besinler tüketin, sigarayı bırakın!

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker'in göz ve görme sağlığı önemine dair yapmış olduğu açıklamayı okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Göz Sağlığınız için, Antioksidan vitaminler içeren besinler tüketin, sigarayı bırakın!
03 Şubat 2017 Cuma 10:23

Resmi kuruluşlar içerisinde sosyal medyayı en iyi kullanan kurum Sağlık Bakanlığımızdır. TC Sağlık Bakanlığı Resmi Sosyal paylaşım sitesi üzerinden kamu sağlığının korunması sağlık okuryazarlığının artırılması amacıyla belirli periyodlarda görseller ve spot duyurular paylaşıyor.  “göz sağlığı için vitamin şart ”sloganı ile bir görsel paylaşmıştı. Bakanlığımızın göz ve görme sağlığına önem veren bu duyarlı görselini ve sloganını Ege federasyonu olarak destekliyor ve paylaşıyoruz.
  
Erken dönemde muayene ettirerek, A vitamininden zengin gıdalar vererek, göz hijyenine ve güvenliğine dikkat ederek çocuğunuzun görmesini koruyun.
 
Doğum öncesi ve sonrası bakım, kötü beslenme, A vitamini yetersizliği ve bir dereceye kadar premature retinopatisinden kaynaklanan körlüklerin önüne geçebilir. Körlüğü önleme çabalarının merkezine çocukları koymak herkes için parlak bir geleceğin teminatıdır.

Antioksidan vitaminler içeren besinler tüketmenin yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD)na karşı koruyucu olduğuna dair kanıtlar vardır. YBMD yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Gözün arka kısmında ağ tabakanın sarı leke adlı bölümünü etkileyerek görme azalmasına yol açar. YBMD’nun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak serbest radikal adı verilen maddelerin hücrelerde hasar yaptığı kesindir. Antioksidan vitaminler olan A, C ve E vitaminleri serbest radikallerin etkisini ortadan kaldırabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün tahminlerine göre:

• Dünya'da 284 milyon kişi görme Kusurlu
• Bunların 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru vardır.
• Mevcut körlüğün %80'i tedavi edilebilir  önlenebilir
• Görme kusurlularının %90'ı gelişmekte olan ülkelerdedir.
• Görme kusurluların yaklaşık %65'i 50 yaş üzerindedir.
• 19 milyon çocuk görme kusurludur.
 
Sigarayı bırakın 

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) ile sigara içme arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte sigara içenlerde YBMD sigarayı içmeyenlere göre çok daha sık görülmektedir.

Göz ve görme sağlığınız için periyodik göz muayenelerinizi yaptırınız.
Gözlerimiz vücudumuzun dünyaya açılan pencerelerdir. Öğrendiklerimizin %83 nü gözlerimizle sağlarız. Görmek inanmaktadır. Görme kusurlarının restorasyonu kolay ve ucuzdur. Göz ve görme sağlığınız için periyodik göz muayenelerinizi yaptırınız. Görmeyen çocuk öğrenemez. Çocukların okul başarısını etkiler. Emekli yaşı uzadı. Yaşlı nüfusumuz artıyor, körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân verir. Trafik kazlarında can ve mal kayıplarını azaltır. Çalışma hayatında iş verimliliğini ve üretimi artırır, katma değer sağlar.Gazete ve okuma kültürünü geliştirir. Gözlük çağdaş modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. 
 
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.