Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Besinler!

Göz, insan vücudunun en önemli organlarından biridir. Dolayısıyla onlara iyi bakmanız gerekiyor. Göz sağlığınızın korunmasına yardımcı olan çeşitli gıdalar var.

Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Besinler!
15 Mart 2017 Çarşamba 14:41

Sağlıklı beslenme, göz sağlığınızı iyileştirmek ve gözlerimizi tehdit eden hastalıklardan korumak için gereklidir.

İşte Göz Sağlığınızı Korumaya Yardımcı olan 12 Gıda

1. Yapraklı Sebzeler:

Yapraklı yeşil sebzeler, antioksidanların (lutein ve zeaksantin) mükemmel bir kaynağıdır. Göz hastalıklarını önlemek için, bu iki pigment de gereklidir. Çok sayıda araştırma, yapraklı sebzeleri düzenli olarak yiyen kişilerin, katarakt ve yaşlanmaya bağlı makula dejenerasyonu gibi göz sorunlarıyla karşılaşma ihtimallerinin daha az olduğunu göstermiştir.

Lahana, ıspanak, kara lahana, hardal yeşillikleri vb sebzeler antioksidanların büyük bir kaynağıdır ve bunları tüketmek göz sağlığınızın güçlenmesine yardımcı olur.

2. Yumurta:

Yumurta protein için iyi bir kaynaktır. Yumurta, A vitamini ve lutein gibi besleyici maddeleri içerir. Her iki besin de göz kuruluğu ve gece körlüğünü önlemeye, gözlerin işleyişini arttırmaya yardımcı olur.

Ayrıca, yumurtada bulunan çinko, yaşlanmaya bağlı makuler dejenerasyon riskini azaltmada yardımcı olabilir. Göz sağlığı için, düzenli olarak günlük bir yumurta tüketin, daha yararlı olması için haşlanmış yumurta yemeyi tercih edin.

3. Çilekgiller ve Narenciye:

Çilek ve turunçgillerde, serbest radikallerin zararlarını önleyerek göz sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek antioksidanlar bulunur. Her iki meyve, C vitamini bakımından zengindir, katarakt ve yaşlanmaya bağlı makula dejenerasyonu risklerini azaltmada yardımcı olur.

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, portakal, kiraz, greyfurt, çilek, limon vesaire meyveler C vitamini ve lif kaynağıdır ve bunları yemek, göz sağlığı için çok faydalıdır.

4. Havuç:

Havuç göz sağlığınız için gereklidir. Antioksidan bakımından zengindir. Havuç, A vitamini ve C vitamini içerir. Düzenli olarak bir bardak taze havuç suyu içmek görme yeteneğini geliştirmede yardımcı olur. Çeşitli göz rahatsızlığı risklerini azaltmak için düzenli olarak havuç yiyin veya havuç suyu için.

5. Kuruyemiş:

Ceviz, badem, fındık ve antep fıstığı, iyi bir E vitamini ve Omega 3 kaynağıdır. Bu kuruyemişler göz sağlığı için gereklidir. Göz sağlığınız için bu kuruyemişleri tüketin.

6. Domates:

Domatesler karotenoidlerle doludur ve aynı zamanda likopen içerir. Çeşitli araştırmalar, göz dokularında bulunan likopenin, retina ve gözün diğer kısımlarını ışık kaynaklı hasarlardan koruduğunu göstermiştir. Ayrıca, domates göz sağlığı için önemli olan diğer bir besin C vitaminini içerir. Taze domatesler, biraz sızma zeytinyağıyla tüketildiğinde, likopenin emilimini artırılmış olur ve bu, göz sağlığınız için çok faydalıdır.

7. Baklagiller:

Mercimek ve kuru fasulye gibi bakliyatlar çinko ve bioflavonoidlerin mükemmel kaynaklarıdır. Her iki bileşik de retinayı korumaya yardımcı olur, katarakt oluşma riskini ve makula dejenerasyonunu azaltır. Bu nedenle, göz sağlığınızı korumak ve geliştirmek için normal öğünlerinize baklagiller ekleyin.

8. Ay Çekirdeği:

Ayçiçeği tohumları, göz hastalıklarından korunmak ve sağlıklı gözlere sahip olmak için şarttır diyebiliriz. Çinko ve E vitamini bakımından oldukça zengindir. Sağlıklı gözler için gerekli olan besin maddelerini içerdiğinden düzenli olarak çekirdek yiyin.

9. Balık:

Somon ve uskumru gibi soğuk suda yaşayan balık çeşitleri iyi miktarda Omega 3 yağ asitleri içerdiğinden, bunların tüketilmesi göz sağlığınız için iyidir. Omega-3 yağ asitleri, gözlerinizi birkaç göz rahatsızlığından koruyan önemli yağlardır. Bu nedenle, yaşlılığa bağlı maküler dejenerasyon, katarakt, göz kuruluğu vb. göz hastalıklarından korumak için öğünlerinize bu gibi balık çeşitlerini ekleyin. Ayrıca, gıda takviyesi balık yağlarından da Omega 3 yağ asitlerini alabilirsiniz.

10. Patates:

Özellikle koyu renkli patatesler, göz sağlığınız için yararlı beta-karoten içerir. Patates tüketimi göz sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.

11. Buğday Tohumu:

Buğday tohumu, serbest radikallerin zararlarından gözlerinizi korumaya yardımcı, önemli bir antioksidan olan E vitamininin inanılmaz bir kaynağıdır. Buğday tohumundaki E vitamini, yaşlanmaya bağlı maküler dejenerasyon ve kataraktların ilerlemesini azaltmada yardımcı olur.

12. Brokoli:

Brokoli, göz sağlığınız için öğünlerinize eklemeniz gereken mükemmel bir turpgil sebzedir. Brokoli, lutein ve zeaksantin içerir ve her ikisi de görme yeteneğini iyileştirmek için gerekli olan antioksidan karotenoidlerdir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Tüketilen brokoli, görme kaybına ve yaş ilerlemesine bağlı maküler dejenerasyona karşı gözlerinizin korunmasına yardımcı olur.

Kaynak : sizdeduyun.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.