Göz sağlığı ile ilgili neler biliyorsunuz?

Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz ile ilgili tanıdık ‘doğruların’ hatalı olduğuna dikkat çekiyor.

Göz sağlığı ile ilgili neler biliyorsunuz?
07 Şubat 2017 Salı 11:52

Göz ile ilgili bugüne kadar doğru bildiğimiz ancak çoğu hatalı bilgiyi barındıran kavramın varlığına uyarı çeken Avrupagöz Göz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, havucun görüşü arttırdığı bilgisinin de doğru tanıdık yanlışlardan olduğunu vurguluyor.

‘Teskin Edici gözlük baş ve göz ağrısını azaltmaz, çünkü teskin edici gözlük diye bir şey yoktur.’ diyen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Özellikle gençlerde net görmede problem olmamasına karşın astigmat veya hipermetrop gelişebiliyor. Çocuklarda ise çoğunlukla görülen çok yakından televizyon izlemek ya da kitap okumak sanıldığının tersine gözleri bozmayıp fakat bir göz bozukluğunun habercisi olabiliyor.”

Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, dinlendirici gözlük kavramının da içten bir tanım olmadığına uyarı çekiyor:

“Gözlük rakamlarla ifade edilen değerlere sahiptir ve takıldığı zaman görmeyi daha iyi yapıyor ise kullanılmalıdır. Yaygın olarak kullanılan ve huzur veren olarak tanıdık gözlüklerin herhangi bir tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Ayrıca katarakt ile ilgili de aynı içten farzedilen yanlış bilgiler mevcuttur. Bunlardan bir parça başına kataraktın yalnızca yaşlılarda göründüğü bilgisidir. Katarakt yaşlılarda çoğu kez görülmekle birlikte gençlerde, bebeklerde ve çocuklarda da rastlanabilen bir rahatsızlıktır. Katarakt bir gözden öteki göze geçebilen bir hastalık olmayıp çoğunlukla çift cepheli oluşmaktadır.”

Göz sağlığı ile ilgili dürüst tanıdık yanlışlar
– Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz, çünkü ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı, göz çevresindeki çeşitli dokular göre sürekli üretilir.
– Gözlükten kurtulmak için ‘gözü çizdirmek gerekir’ tanımı doğru bir ifade değildir. Görme kusurunun tedavisi için uygulanan lazer (excimer) tedavisinde, gözün saydam tabakası kayıtlı bölgelerde inceltilir. Çizmek gibi bir operasyon yapılmaz.
– ‘Bebekler gözlük takmaz’ tekrar hatalı olarak aşina ifadelerdendir. Göz muayenesi allah vergisi itibaren yapılabilir ve 3 aylıktan itibaren bebekler gözlük takabilir.
– ‘Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer’ yine içten bilinen yanlışlardandır. Bebeklerdeki bazı şaşılıklar çare edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kayıpları (göz tembelliği) gelişebilir.
– Katarakt tekrarlayıcı bir unsur değildir, ara sıra katarakt ameliyatından daha sonra, göz içine yerleştirilmiş olan merceğin arkasındaki zarda kesifleşme olabilir ve bu hatalı olarak ‘katarakt tekrarladı’ şeklinde bilinir.
– Göz damlası damlatıldıktan sonra gözü sık kırpıştırmak gerekli değildir. Çünkü göze damla uyguladıktan daha sonra bir dakika vakit ile gözü uyut gibi kapatmak gerekir. Gözün sık kırpıştırılması, gözyaşı kanalı vasıtası ile damlanın burun boşluğuna geçerek etkisinin azalmasına yol açar.

Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz ile ilgili herhangi bir hastalık hissedilmesi durumunda ise hastaların, tanı ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Kaynak : haberwip.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.