Görmediğiniz Renkleri Görmek İster misiniz? Bu Gözlükle Mümkün!

Görmediğiniz Renkleri Görmek İster misiniz? Bu Gözlükle Mümkün!
08 Mayıs 2017 Pazartesi 09:14

Tetrakromi, insanlarda nadir bulunan bir durum olarak kabul edilir. Bu durum tetrakromi bulunan insanda, yüzlerce renk tonunu, geri kalanımız için basitçe aynı görünen renkleri ayırt etmesine ve görmesine olanak tanır. Fakat şimdi araştırmacılar, ekstra renkleri Tetrakromi olmadan görmenin nasıl bir şey olduğunu anlamak için özel bir çift gözlük geliştirdi.

New Scientist’da, Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bir ekip tarafından tasarlanan özel bir gözlük olduğu bildirildi ve kamuflajı engellemek isteyen kişilere yardımcı olmak için veya sahte banknotları bulmak için kullanılabileceği açıklandı. Takan kişiye, başlangıçta özdeş görünen ama metamerler olarak bilinen ince farklılığı olan iki ton rengini ayırt etmesine izin veriyor.

İnsanlar genellikle göz içerisinde renk algılayabilen birisi kısa dalga boyu ışıkları algılamak için, birisi orta, diğeri uzun olmak üzere üç koni hücresine sahiptirler. Bu da mavi, yeşil ve kırmızıya karşılık gelen çoğumuzun trikromalarını oluşturur. Gezegendeki çoğu canlı olan tetrakromatlar, bazılarının ultraviyole ışığı görmesine imkân sağlayan dört koni hücreye sahiptir.

Ancak nadirde olsa tetrakromi olan çok sayıda insan var. Bu, insanların çoğuna “görünmez” olan, abartılı renklerin görülmesini sağlar. Araştırmacılar, koni hücrelerinin ikisi X kromozomu için kodlandığından, kadınların erkeklerden daha çok tetrakromi olduğunu düşünüyorlar. Ancak tam olarak etkilenen kişi sayısı bilinmiyor. Tahminler, kadınların % 3’ü ile % 50 arası tetrakromi olduğu yönünde.

Yeni geliştirilen gözlükler, mavi ışık tayfının farklı bölümlerini filtreleyerek çalışıyor. Bu da, her gözün mavi nesnelere bakarken biraz farklı bir şey görmesi demektir. Bu gözlük, nesneler arasındaki renkte her zamankinden çok ince farklılıkları daha belirgin hale getirerek, kullanıcının farklı renk tonlarını görmesini sağlıyor.Gözlüğün test sonuçları etkileyiciydi.

Bu, yeşil veya kırmızı gibi diğer tonların metamerlerini (ince farklılıkları) görmek için farklı filtrelerin kullanılması gerektiği anlamına gelir. Ancak araştırmacılar şu anda bunlar üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmalar henüz yayınlanmadı, ancak incelenmek üzere gönderildi.

Yeni teknolojinin daha sonra kamuflajda kullanılan renkler arasındaki küçük farkları görmek için kullanabileceği düşünülmektedir. Bunun anlamı normal koşullar altında bir nesne mükemmel şekilde saklanabilirken, bu gözlük sayesinde aradaki farkı rahatlıkla görebileceksiniz.

Kaynak : fizikist.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.