Dikkat! Kör olma tehlikesi...

Güneş gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir.

Dikkat! Kör olma tehlikesi...
13 Haziran 2017 Salı 10:30

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KÖR EDER!

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Şube Başkanı İsmail Bozkurt, sıcakların artmasıyla beraber imitasyon ürünü güneş gözlüklerine rağbetin arttığını belirterek, gözlük markalarının da, ‘nasıl olsa reklamım yapılıyor’ mantığıyla mücadele etmediğini söyledi. Sektörün en büyük sıkıntısının usulsüz gözlük satışları olduğunu belirten Bozkurt, imitasyon ve işportanın denetlenmediğini ifade etti. “En büyük sıkıntımız imitasyonun yaygınlaşması” diye konuşan Bozkurt, “Örnek verecek olursak ünlü bir markanın en ucuz fiyatlı gözlüğü 350-400, pahalısı 700-800 TL. İmitasyonunu o kadar güzel yapmışlar ki benim diyen gözlükçü imitasyon mu orijinal mi anlamakta zorlanıyor. Yanı sıra herkes kaliteli marka satmadığı için orijinalini de görmüş değil. Dolayısıyla en büyük sıkıntımız işporta. Bizde camın kalınlığını ölçen milimetrik kumpaslar var, imitasyon olup olmadığını hemen anlıyoruz. Bu kumpaslarla ölçmezseniz, imitasyon olduğunu anlamakta zorlanırsınız” dedi.

PLASTİK MALZEMEDEN ÜRETİYORLAR
Vatandaşların bütçelerini düşünmelerinden dolayı sağlıklarını düşünmediğini kaydeden Bozkurt,  “İşportada satılan güneş gözlüklerini sağlıklı mı, değil mi diye sormadan alıyorlar. Bunların numaralıları da var. Üç ay, beş ay takar atarım diyerek alıyorlar; ama atmıyorlar. Sonuç katarakta kadar gidiyor. Bu gözlüklerde hiçbir koruyucu tabaka yok. Gözde inanılmaz bir deformasyon oluşturuyor. İnsanı kör etme noktasına getiriyor. İmitasyon gözlüklerde kullanılan malzeme plastik; organik bile değil, bildiğimiz plastik. Bizim kullandığımız ya da sattığımız gözlükler organik camlardan yapılır. Ateşte yanmaz, kırılır, çizilebilir. İmitasyon gözlükleri ateşe tuttuğunuzda bir naylon gibi eriyip dökülür” dedi.

KANUNLAR YETERSİZ KALIYOR
Bu konuyu marka üreticileri ile görüştüklerini söyleyen Başkan Bozkurt, şöyle konuştu;  “Ne yazık ki  kanunlarımız yetersiz. İmitasyonun önüne geçemiyoruz. İthalatçı firma şikayetçi olmadan operasyon yapılamıyor. Bizler, “Şuralarda şu marka imitasyon ürünleri satılıyor” diye gerekli yere bilgi veriyoruz. Firma avukatları savcılığa başvurmadan,  emniyet aracılığı ile toplatamıyorlar. Firmalar sahtesiyle reklamımızı yapıyorlar deyip, göz yumuyor da olabilir. Neden göz yumduklarına gelince; Distribütörlük diye bir şey yok. Üretici firma kendisi Türkiye’ye getiriyor, kendisi satıyor. Firmalar üretimden nihai tüketiciye kadar ürünü kendisi ulaştırıyor. Perakende satıcıların ne kadar ürün aldığını, kimin ne kadar gözlük sattığını biliyorlar. Kendi markalarının imitasyonun satılmasına fazla önem vermiyorlar. Üretip satışını yaptığı markanın cirosu kendisine yetiyor. Fazla satılmış, az satılmış umursamıyor; reklamım yapılıyor diye düşünüyor. İş yasaya kadar dayanıyor. Numaralı gözlük Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde, güneş gözlüğü ise Ticaret Bakanlığı’nın. Türkiye’ye getirilen güneş gözlüklerinin sağlık kontrolünden geçme zorunluluğu yok. İşin hassas noktalarından birisi bu. Son günlerde imaj gözlüğü diye de bir şey türedi. Bu imaj gözlüklerinin satılmadığı hiçbir nokta kalmadı. Ünlü markalar kendi adlarına imaj gözlükleri yaptırıyorlar ve satıyorlar. Zincir olmuş tüm markaların mağazalarında güneş ve imaj gözlüğü var. Bu gözlüklerin sağlık açısından uygunluklarının kontrolü var mı? Yok. ‘Neden?’ diye soracak olursanız, çünkü Ticaret Bakanlığı’nın izni ile getirtiyorlar da ondan. Bu tarz gözlükçüleri şikayet ettik. Bunlar Türkiye’ye hangi prosedür ile giriyor, anlamış değilim. Bizse Türkiye’ye girişinde optik camlarının her birine üç dolar fon ödüyoruz. İthalatçılarımız ürünü ithal ederken adet bazında fon ödüyor. Artı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası’na (TİTUBB) kayıt yaptırıyor. Bu kayıt neticesinde karekod oluşturuyor, ürün o karekod ile satışa çıkartılıyor. Yani ister istemez satıcının maliyeti artıyor. Vergi, fon, TİTUBB kayıt ücreti, personel ücreti, programı yazılımı, derken maliyet yukarı çekiliyor.”

Kaynak : gazette.com.tr
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.