Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz Taslağı!

Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz Taslağı Kamuoyu Görüşüne Açıldı.

Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz Taslağı!
25 Temmuz 2017 Salı 11:04

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen her türlü teşebbüsün aralarında yaptığı rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşma, uygulama ve kararlar ile piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmaları ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birleşme ve devralma niteliğindeki her türlü hukukî işlem ve davranışlar,  4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (Kanun) 4. 6. ve 7. maddeleri uyarınca hukuka aykırı ve yasaktır.

Kanun’un 5. maddesinde ise Rekabet Kurulunun anılan maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların tamamının varlığı halinde teşebbüsler arası anlaşma ve uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının 4054 sayılı Kanun’un 4. madde hükümlerinin uygulanmasından muaf tutulmasına karar verebileceği, ayrıca belirli konulardaki anlaşma türlerine bir grup olarak muafiyet tanınmasını sağlayan ve bunların şartlarını gösteren tebliğler çıkarabileceği ifade edilmektedir.     

Söz konusu hüküm gereğince hazırlanan 2003/3 ve 2007/2 sayılı Rekabet Kurulu Tebliğleri ile Değişik, 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (2002/2 sayılı Tebliğ), söz konusu tebliğde öngörülen şartları sağlayan dikey anlaşmaları Kanun’un 4. maddesinin uygulanmasından grup olarak muaf tutmaktadır. 2002/2 sayılı Tebliğ’in uygulanmasında ve Tebliğ kapsamı dışında kalan dikey anlaşmalara yönelik Kanun’un 5. maddesi çerçevesinde yapılacak değerlendirmelerde Kurulca göz önünde bulundurulacak hususları açıklamak ve dikey anlaşmalar bakımından Kanun’un 5. maddesinin teşebbüslerce yorumlanmasında doğabilecek belirsizlikleri en aza indirmek amacıyla Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz yayımlanmıştır.  

AB mevzuatındaki gelişmeler ve ilgili sektörlerdeki ihtiyaçlar da dikkate alınmak suretiyle, Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz gözden geçirilerek, Kılavuzda yer alan bazı açıklamaların değiştirilmesi ve yeni bir kısım açıklamaların da eklenmesine yönelik “Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz Taslağı” hazırlanmıştır. Kamuoyu görüşüne açılan söz konusu Kılavuz taslağına ilişkin görüş, öneri ve değerlendirmelerinizi 11.09.2017 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Kılavuz taslağı ile ilgili bilgi notuna buradan ​erişebilirsiniz.

Kılavuz taslağı ile ilgili karşılaştırmalı tabloya buradan ​erişebilirsiniz.

Notlar:
1-Görüş yazılarınızda ad/unvan ve iletişim bilgilerine yer verilmesi ve e-postanızın konu kısmına “Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz” ibaresinin yazılması rica olunur.

2- Taslağa ilişkin görüşler, Kurum internet sitesinde yayımlanabilir. Verdiğiniz yazılı görüşün yayımlanmasını istemiyorsanız; lütfen bu durumu, görüş yazınızda açıkça belirtiniz.

Kaynak : rekabet.gov.tr

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.