Çocuk göz sağlığında aile etkisine dikkat!

Yetişkinler de olabilen her göz hastalığının bebek ve çocuklarda olabildiğini belirten Op.Dr. Atabay, çocuk göz sağlığında ailelerin dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Çocuk göz sağlığında aile etkisine dikkat!
26 Mart 2017 Pazar 11:00

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay,"Göz sağlığı konusunda son yıllarda daha bilinçli olsak da ileri yaşlara kadar görme azlığının farkında olmadan hayatını sürdüren kişiler ile sık olmasa da karşılaşmaktayız. Teknolojinin gelişimiyle birlikte gözlerimizi daha çok kullanmak zorunda kalmamız nedeniyle görme bozuklukları tanı almakta artık daha kolaylaştı. Ancak çocukluk döneminde göz muayenelerinde hala çok büyük ihmaller yaşanmaktadır" dedi.

Genelde olan görüşün çocuklarda görme bozukluklarının olmadığı ve okul çağı öncesinde çok belirgin bir sorun yok ise göz muayenelerinin yapılması gerekmediğini ve bunun büyük bir yanılgı olduğunu ifade eden Op.Dr. Atabay, "Yetişkinlerde olabilen her göz hastalığı bebek ve çocuklarda olabilmektedir. Bunlar katarakt, göz tümörü, göz tansiyonu, hipermetropi, astigmatizma gibi geniş yelpazede sıralanabilir. Hatta çocuk özellikle bir rahatsızlık dile getirmez ise veya öğretmen tarafından fark edilen bir sorun olmadı ise muayene yaşı çok daha geç dönemlere bırakılmaktadır" diye konuştu.

"Bebek ve çocuk göz muayenelerinde aile etkisi çok önemlidir"

Bir bebeğin veya çocuğun görüp görmediği ve görmesinin ne kadar sağlıklı olduğunu muayene etmeden anlamanın mümkün olmadığını kaydeden Op.Dr. Atabay, "Bu muayene göz doktorlarınca yapılmalıdır. Yani belli aralıklarla çocuk doktoruna götürülerek yaptırılan muayenedeki göz sağlığı kontrolü çok doğru ve yeterli değildir. Eksiklikler doğurabilir ve sonuçta geri dönüşümü olmayan problemlere yol açabilmektedir. Burada yapılması gereken bir bebek doğumdan sonraki ilk 6. ayda genel bir göz kontrolü için göz doktoruna muayene ettirilmelidir. Bu dönemde sonra yıllık kontrollerin önemi büyüktür" ifadelerini kullandı.

Op.Dr. Şeyda Atabay, "İlk 9 yaş bir çocuğun göz sağlığı açısından altın dönemidir. Bu dönemde farkedilen göz problemleri daha kolay tedavi edilmekte ve göz tembelliği oluşumu engellenebilmektedir. Yıllık kontrole götürülemeyen çocuklarda okul çağı öncesi en azından 3 muayene seansı mutlaka yapılmalıdır. Bunlar ilk 6 ay, 3 yaş ve 5,5 yaş dönemleridir. Bilinçli ebeveynler ile hastalıkların erken tanı ve tedavileri mümkün olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: merhabahaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.