Birleşmeden Doğan İmparatorluk : Luxottica Essilor

Farkında mısınız bilmiyoruz ama 16 Ocak itibarıyla bir gözlük imparatorluğu doğdu...

Birleşmeden Doğan İmparatorluk : Luxottica Essilor
08 Mayıs 2017 Pazartesi 10:56

İtalyan Luxottica ve Fransız Essilor’un birleşmesi toplam 46 milyar avroluk bir değer ve 15 milyar avro yıllık cirosu olan yeni bir şirket yarattı. Bundan sonra küresel gözlük pazarını değerlendirirken ilk anacağımız firma Essilor Luxottica olacak.

Avrupa’daki en büyük birleşmelerden birine imza atan iki grup, Persol, Ray-Ban ve Oakley gibi markaları dünyanın en büyük gözlük camı üreticisi Essilor ile biraraya getirdi.

Luxottica’nın 81 yaşındaki kurucusu ve 18 milyar avroluk kişisel servetiyle İtalya’nın ikinci en zengin insanı Leonardo Del Vecchio’nun işaret ettiği gibi, birbirini tamamlayan iki ürün artık bir arada; yani çerçeveler ve camlar. Bu arada söz konusu birleşme sonucunda Del Vecchio yüzde 38 ile firmanın en büyük hissedarı oldu. Ancak Essilor CEO’su Hubert Sagnier, Del Vecchio ile yönetimde eşit haklara sahip olacak. 

Birleşmenin ilan edilmesiyle beraber Luxottica hisselerinde yüzde 8.6, Essilor hisselerinde ise 12.2’lik bir artış oldu.

Birleşmenin, 95 milyar euroluk gözlük pazarında, reçeteli gözlüklere ve güneş gözlüklerine talebin arttığı bir dönemde gerçekleşmesi olağan karşılanıyor. Öyle ki, Luxottica ve Essilor dünyada 2.5 milyar insanın tedavi edilmemiş görme sorunları olduğunu söylüyor. 

JP Morgan Cazenove’den bir analistin Reuters’e yaptığı açıklamaya göre birleşmenin stratejik boyutu oldukça açık: Her iki firma da son zamanlarda birbirinin alanlarına girmeye başlamıştı. Luxottica lens tedarikçilerine yatırım yaparken, Essilor online satış mecraları satın alıyordu. Bu anlaşmayla iki firma arasında sürtüşme de sona ermiş oldu.

Birleşmenin sonucunda Essilor Luxottica’nın kârında orta vadede 600 milyon avroluk bir artış öngörülürken, Grand Visions ve Safilo Group gibi firmaların artık oldukça geride kalması bekleniyor.

Anlaşmanın yıl sonunda kesinleşmesi beklenirken, Essilor Luxoticca’nın toplamda 140 bin çalışanı olacak ve firmanın merkezi Paris’te kurulacak. Hikayenin devamında bu gözlük devinin neler yapacağını beraber göreceğiz.

Kaynak : xoxothemag.net
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.