Yola çıkacaklara 10 hayati öneri!

Trafik kazalarının ve can kaybının yaşanmaması için uyarıcı öneriler

Yola çıkacaklara 10 hayati öneri!
02 Temmuz 2016 Cumartesi 10:14

Bayram tatili için uzun yola çıkacaklara 10 hayati öneri

Bayram tatili başlamadan şehirlerarası yollarda trafik yoğunluğu başladı. Trafik kazalarının ve can kaybının yaşanmaması için Makina Mühendisleri Odası’ndan uyarıcı öneriler geldi.


Ramazan bayramı’nın 9 günlük tatili bugün başladı. Tatile çıkanlar dün öğle saatlerinden başlayarak yollarda yoğunluk oluşturmaya başladı. Akşam saatlerine doğru şehirlerarası yollar kilitlenme noktasına geldi. Trafik kazalarının arttığı ve ölümlü kazaların yaşandığı bayram tatilinde yollara çıkacaklara hayati öneriler var.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes bayram tatilinde öncelikle toplutaşımayı tavsiye ettiklerini belirtti. Trafik yoğunluğunu azaltacak önemli adımlardan birinin toplutaşıma olduğuna vurgu yapan Ö. Varlık Özerciyes, özel aracıyla uzun yola çıkacak yurttaşların alması gereken tedbirler konusunda açıklama yaptı.
Ramazan Bayramı tatilinin, tatil öncesi ve sonrasında karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğu nedeniyle her yıl yaşanan acı tablolara sebep olabileceğini hatırlatan Özerciyes, şu uyarıları yaptı:


1 Araçların uzun yol bakımı mutlaka yapılmalıdır. Bunlar; ön düzen, tekerler, fren sistemi, akü, farlar, sinyaller, korna ve silecekler ve yakıt sistemi bakımlarıdır. Ayrıca stepne lastikleri hazır olmalı; lastik havalarının kontrolleri yapılmalı, üretici firmalar tarafından belirlenen hava basınçlarının aynı olup olmadığına dikkat edilmelidir.

2 Yüksek hava sıcaklıkları dikkate alınarak, aracın motorunun hararet yapmaması için soğutma sisteminin mutlaka bakımdan geçmesi gerekmektedir. Bunlar; vantilatör kayışları, termostat, devirdaim, radyatör, radyatör suyu, genleşme kabı ve hortumların kontrolleridir. Ayrıca yolculuk esnasında, araçta yedek su bulundurulması önemlidir.

3 Sürücülerimiz, klima kullanımına da dikkat etmeli, belirli aralıklarla klima sistemini dinlendirmelidir. Klima yerine açık pencereler tercih edilebilir.

4 Sürücüler, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidirler.

5 Trafik kontrolleri için araçlara ait ruhsat, sigorta poliçesi, sürücü belgeleri araçta bulundurulmalıdır. Kaza olma riskine karşı reflektif malzemeler, çelik halatı, takoz gibi malzemelerin yine araçta bulundurulmasına özen gösterilmelidir.

6 Yük ve yolcu standartlarına uyulmalı; araçlarda fazla yolcu bulundurulmamalı, gereksiz ve görüşü kapatacak yüklerden kaçınılmalıdır. Sürücü ve yolcular, seyahat esnasında emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdır.

7 Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır. Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır. Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler.

8 Yolculuk esnasında trafik kurallarına, trafik görevlilerine; yol bakımı yapılan noktalarda işaret ve işaretçilere dikkat edilmelidir.

9 Uykusuz ve yorgun yola çıkılmamalıdır. Kesinlikle acele edilmemeli, yüksek hız yapılmamalı, hız limitlerine mutlaka uyulmalıdır. Ana yollarda, kavşaklarda ve görüşün olmadığı yerlerde araç park edilmemeli; park zorunlu ise trafiği tehlikeye düşürmeyecek uygun yerlerde yapılmalı; gerekli emniyet tedbirleri alınmalı, dörtlüler ve reflektif ikazlar mutlaka kullanılmalıdır.

10 Özellikle dönüş yolculuğunda seyahatinizi bayram tatilinin son gün ve son saatlerine bırakmamaya özen gösterin.

Kaynak:
birgun.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.