Yerli Sermayede Tarihi Birleşme!

Opak Lens, 16 Kasım 2018’de imzalanan sözleşme ile Akay Optik’i satın aldığını duyurdu.

Yerli Sermayede Tarihi Birleşme!
16 Kasım 2018 Cuma 15:56

Sektörümüzün duayeni Mehmet Akay, kurucusu olduğu Akay Optik’in daimi Danışmanı ve Onursal Başkanı olarak görev yapmaya devam edecek.
 
Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi Opak Lens’in Akay Optik’i satın almasıyla ilgili olarak Optik Gazete’ye verdiği demeçte şu açıklamaları yaptı:
 
“22 Ağustos 2017 tarihinde başlayan “Opak Lens-Akay Optik İşbirliği” 16 Kasım 2018’de atılan imzalarla Opak Lens’in Akay Optik’i satın alarak kurgulamayı planladığı “OP-AK-AY” oluşumuna dönüşüyor.
 
Kurulduğu 2004 yılından 2016 yılına kadar kontak lens toptancısı olarak yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine hizmet veren şirketimiz Opak Lens, bildiğiniz gibi 2 sene önce bir değişim başlatarak ürün portföyüne kaliteli stok camları da eklemişti. Bu konudaki girişimimiz az zamanda çok başarılı bir iş yapısına dönüştü. Bundan güç alarak, hızımızı hiç kesmeden, yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin önemli bir ihtiyacı olan multifokal cam ihtiyacına da cevap vermek üzere bildiğiniz gibi 2016 yılının Ağustos ayında RX üretiminde ülkemizin önde gelen şirketlerinden biri olan Akay Optik ile bir işbirliği anlaşması imzaladık.
 
Aslında optik cam işine ilk adım attığımız andan itibaren Opak Lens olarak gelecek planlarımızda cam üretimine geçme düşüncesi vardı. Bunun için yurt dışında çeşitli fabrika ziyaretlerinde bulunduk ve Türkiye’de yeni bir cam üretim tesisi kurmak için fizibilite çalışmaları da yaptık. Ancak genel değerlendirmelerimizde yeni bir tesis kurmaktan çok hali hazırda kurulmuş tesisleri satın alıp geliştirme fikri her zaman daha ağır basıyordu. Mevcut yerli üreticilere rakip yeni bir işletme kurmaktansa, onlarla birlikte gelişecek, yabancı cam üreticilerine karşı güç birliği ve dayanışma içinde olacak, zaman içinde gerektiğinde birleşme isteği olanları da içine alacak bir tesise yatırım yapmayı tercih ediyorduk.


 
Bu nedenle güvendiğimiz ve inandığımız bir yerli üretici olan Akay Optik ile çalışmaya başladık ve işbirliği yaptığımız aylar boyunca doğru bir yolda olduğumuzu deneyimleyerek Akay Optik ile ilerlemeye kadar verdik. Opak Lens ve Akay Optik yönetimleri olarak masaya getirdiğimiz birkaç değişik birleşme formülünü inceledikten sonra karşılıklı olarak Opak Lens’in Akay Optik’i satın alma düşüncesinde hemfikir olduk.
 
Akay Optik’in Kurucu Başkanı değerli sektör duayenimiz Mehmet Akay daimi olarak Akay Optik tarafında Danışmanımız ve Onursal Başkanımız olarak çalışmalarına devam edecektir. Yeri gelmişken belirteyim, bizim arzumuz her zaman Mehmet Akay’ın aktif görevinde kalması idi, ancak kendisi bu noktada biraz daha serbest zamanlı bir yaşam biçimine geçmek istediğini belirtince danışman olarak kendisinin tecrübe ve derin bilgisinden faydalanma sözü aldık.
 
Akay Optik hali hazırda yeni makine parkına sahip bir fabrikadır, yine de üretim kapasitemizi arttırmak ve geliştirmek adına kısa vadede yeni makine yatırımları düşünüyoruz. Ayrıca Akay Optik ürünlerinin ihracatı konusuna da öncelik vereceğiz ve markalaştırma çalışmalarına hız vereceğiz. Bu noktada 2019 yılı içinde çeşitli yurt dışı fuarlarına katılmak suretiyle yabancı müşteri kazanma konusunda hazırlıklarımız başlamış durumda.
 
Niyetimiz dört-beş Türk firmasını satın alarak büyümüş yabancı firma karşısında, yerli bir girişim olarak yerimizi almak ve bir yandan sektörümüzü yabancı firmalara kaptırmamak için çalışırken, öte yandan Türk ürünlerine yabancı ülkelerde pazar yaratmaktır. Bu bağlamda Opak Lens ve Akay Optik olarak kendi emeğimizin gücüne ve ürünlerimizin kalitesine güvenimiz sonsuzdur.
 
Son olarak sözlerimi başladığım noktaya geri getirerek tamamlamak istiyorum. Bundan 15 ay önce, 22 Ağustos 2017 tarihinde Antalya’da Akay Optik ile bir işbirliği sözleşmesi imzalamıştık. Bugün 16 Kasım 2018’de attığımız imzalarla “OP-AK-AY” oluşumunun doğumunu başlatıyoruz.
 
14 yıl önce Opak Lens’i kurarken optik sektörüne uçtan uca hizmet veren bir dağıtım ağı hayali ile yola koyulmuştum. Yolun başında bana “bu kadar hizmet işiyle boğulana kadar, bu kadar insana bağlı bir işte yıpranana kadar bir fabrika açsana. Teşvikler var, onlardan yararlanarak üretim yaparsın, ülkeye daha büyük katkın olur,” diyenler olmuştu. Her seferinde aynı cevabı verdim. “Bir gün illaki üretim işine gireceğiz. Ama önce ürettiğimizi dağıtacak bir ağa ihtiyacımız var. Ülkemize daha büyük katkı sağlamak için önce sektörümüze katkı sağlamalıyız. Sektöre hizmeti kaliteli ve hızlı vermeyi sağladığımız gün, üretmeye de hazırız demektir.”


 
Üretim alanına geçişimizde bize tüm desteğini sağlayan başta Sayın Mehmet Akay ve Sayın Şipar Akay olmak üzere, Akay Optik Genel Müdürü Sayın Serdar Sevinç’e ve tüm çalışanlarına gönülden teşekkürü bir borç bilirim.

Şunu da eklemek isterim ki üretim alanına geçişimizde Akay Optik ilktir ama tek olmayacağını düşünüyorum. Diğer yerli üreticilerle de işbirliklerine açığız. Biz yerli ve milli olma konusunda samimiyiz ve bu konuda tüm yerli firmalarla dayanışmaya hazırız. Bu nedenle yeni üretim tesisi kurmadık, mevcut bir firmayı satın alma yoluna gittik.
 
Niyetimiz yerli ve milli üreticilerin pazar paylarını kapmak değil, yeni pazarlar yaratmaya çalışmak, mevcut pazarı büyütmek ve yabancı sermayeli üretici firmaların büyümesine ve perakendede yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin yerini almasına karşı duracak pazar dirayeti oluşturmaktır.
 
Hepimize ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun.”


 
M&A sürecinde şirketlerin birleşmesinde ve Opak Lens tarafından Akay Optik’in devralınmasında tüm hukuki sürecin yürütülmesinde şirketlerimizin Baş Hukuk Müşaviri ve Eke&Şimşek International Law Office yönetici ortağı Av. Suat Şimşek ise yaptığı açıklamada yerli ve milli sermaye hareketinde büyük bir aşama olan ve Türk Milli Ekonomisi için büyük bir mihenk taşı özelliği ve anlamı taşıyan bu birleşmenin ülkemize ve ulusumuza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.

Akay Optik satın almasına ilişkin Optik Gazete’nin ilettiği sorulara Mehmet Akay’ın açıklaması da şu şekilde oldu:
 
“Bir yılı aşkın bir süredir Opak Lens ile ciddi bir işbirliği içinde çalıştık ve ortaya çıkan sinerjiden karşılıklı olarak çok faydalandık. Tahminim odur ki, bu sinerjiden optik sektörümüz de çok iyi faydalandı. Biz Akay Optik olarak optik cam işini iyi biliyoruz ve çok kaliteli bir üretim tesisimiz var. Opak Lens’in devreye girmesiyle üretim kapasitemiz artmaya başladı ve buna uyumlu şekilde süreçlerimizi de iyileştirdik.
 
Yol boyunca iş ortaklığımızın evrilerek doğal olarak gerçek bir ortaklığa dönüşmeye başladığını gördük. Zamanın bir noktasında baktım ki Akay Optik ve Opak Lens tek vücut gibi çalışmaya başlamış, kişiler ayrı şirketlere hizmet verir gibi çalışmıyor, yönetimler birlikte karar veriyor, çalışanlar birbirine ahenkli hareket ediyor. O sıralarda çeşitli birleşme modelleri konuşuyorduk, bu uyumu görünce açıkçası içim çok rahat etti, ben de bu aşamada yıllarımı verdiğim mesleğime aşık birisi olarak bilgimi paylaşma kısmına daha ağırlık vereceğim bir şekilde çalışma olanağı bulacağımı düşündüm. Hissettiğim şey metoforik olarak evladınızı büyütmüşsünüz de, artık evlenme zamanı gelmiş gibi bir şey. Bu gelişmelerden çok memnunum. Geldiğimiz noktanın hem iki şirket olarak çalışanlarımız, hem de sektörümüz açısından önemli ve faydalı bir sonuç olduğuna inanıyorum.


 
Şahsi açıdan da memnunum. Birlikte yakın çalıştığımız bu zamanda gördüm ki Erol Harbi işine çok bağlı, çok çalışkan ve tüm enerjisini işine vakfediyor. Sektör açısından bakınca idealist bir yaklaşımı var, iş açısından bakınca da ticarete çok hakim. Bayrağı devretmek için uygun bir kişi. Ben de zaten bırakıp gitmiyorum, teknik açıdan zaten kendilerine hep destek veriyor olacağım. Ve bu fırsatla ben de zamanımın çoğunu günlük rutin işler içinde harcamak yerine çok meraklı olduğum yenilikleri araştırıp bulacağım, gelişmeleri takip edip hayata geçirebileceğim, bilgi birikimimi aktarmaya daha fazla zaman ayırabileceğim bir döneme geçiyor olmaktan heyecan duyuyorum.


 
Birlikten kuvvet doğar. Matematikte bir artı bir eşittir ikidir. Ama iş hayatındaki işbirlikleri doğru kurulduğu zaman, ikiden bazen üç, bazen dört çıkar; hatta fayda bazen üç misline, dört misline katlanır. Bu anlamda bu oluşumun sektörümüze getireceği ivmenin çok yüksek olacağına inanıyorum. Hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”
 
Biz de Optik Gazete olarak Opak Lens ve Akay Optik’i kutluyor, Op-Ak-Ay oluşumunun sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Optik Gazete
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adem Nazıroğlu (OpticaLens ltd.) - 5 yıl önce
Hayırlı uğurlu olsun...
Avatar
Güner TURHAN - 5 yıl önce
Hayırlara vesile olsun
Avatar
ahmet cumhur - 5 yıl önce
Başarılar, yolunuz açık olsun
Avatar
M. Müfit Perdahlı - 5 yıl önce
Sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı, uğurlu olsun. Duygu ve düşüncelerinizi takdirle karşılıyor ve tebrik ediyorum. Keskin Optik Müfit Perdahlı
Avatar
Özay Özkaya - 5 yıl önce
Hayırlı olsun.
Avatar
Pakize Demir Keskin - 5 yıl önce
Sn.Erol Harbi yerli sermayenin korunmasını ilke edinmiş ve bunu da her fırsatta dile getirmesi ile bilinir. Bu güzel işbirliğini kutluyorum. Hayırlı olmasını dilerim.