Uzun Süre Ekrana Bakmak Çocuklarda Miyop Oluşumuna Neden Olabilir!

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Köroğlu, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak, çocuklarda miyop rahatsızlığının arttığına dikkat çekti.

Uzun Süre Ekrana Bakmak Çocuklarda Miyop Oluşumuna Neden Olabilir!
02 Ocak 2018 Salı 12:57

Gelişen teknoloji hayatımızı oldukça kolaylaştırırken, bir yandan da sağlığımızı tehdit edebiliyor. Son dönemde hızla yaygınlaşan akıllı telefon ve tabletlere uzun süre yakından bakan çocuklarda, göz bozuklukları ortaya çıkıyor.
Sürekli ekrana yakından bakıldığı için bir süre sonra uzağı görmede sorun yaşandığını ifade eden Köroğlu, "Artık çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren televizyon, tablet ve bilgisayarlarla tanışmaya başladılar. Çocukların çok erken yaşlardan itibaren ekrana yakından bakarak vakit geçirmeleri, miyop oranını da son yıllarda fazlasıyla artırdı" dedi.

Televizyon En Az 3 Metre Uzaktan İzlenmeli

Ebeveynlerin, elektronik aletleri kullanma konusunda hassas davranması gerektiğini dile getiren Köroğlu, özellikle çok küçük yaşlardaki çocuklara, cep telefonu ya da tablet verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Köroğlu, henüz 3 yaşındaki çocukların ellerinden tableti düşürmediğine dikkat çekerek, "Anne babalar bu durumu engelleyemiyorsa, çocukların 40 santimden daha yakından bilgisayar, cep telefonu ya da tablete bakmamalarını sağlamalılar. Televizyon da en az 3 metre mesafeden izlenmeli. Maalesef günümüzde miyop sorununun ortaya çıkma yaşı 3,5'a kadar geriledi" diye konuştu.
Okula giden çocukların da okuldan geldiklerinde hemen telefon ve tablete yöneldiğini anlatan Köroğlu, çocuklara en azından belirli saat dilimlerinde bu cihazları kullanmaları için izin verilmesi gerektiğini söyledi.


Ders Çalışan Çocuklar Masa Lambası Kullanabilir

Miyop sorununun ortaya çıkmasını engellemek adına bazı önlemler alınabileceğini belirten Köroğlu, şunları kaydetti: "Günümüz koşullarında çocukları elektronik aletlerden uzak tutmak çok da kolay değil. Ancak çocuklar ne kadar geç elektronik cihazlarla tanışırlarsa, o kadar iyi olacaktır. Ayrıca çocuklar kapalı mekanlardayken ortamın, mümkün olduğunca aydınlık olması sağlanmalı. Loş ışık, gözleri daha fazla yorar ve bir süre sonra göz rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başlar. Bunu engellemek için örneğin ders çalışan çocuklar, ışığın dışında masa lambası kullanabilir."
 
Kaynak: Sondakika.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.