Uykusuzluğun Göz Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Uykusuzluk, göz sağlığında nasıl bir etki bırakıyor? Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun uyku apnesi geçmişi olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior İskemik Optik Nöropati (AION) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ve görme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Uykusuzluğun Göz Sağlığı Üzerindeki Etkisi
30 Aralık 2017 Cumartesi 09:30

Peki, uyku ile göz sağlığı arasındaki paralelliği nasıl kurmalıyız? Dr. Şenay Yılmaz, sağlıklı bir hayat ve dinç gözler için 6–8 saatlik düzenli uyku uyumak gerektiğini anlattı.
Bilhassa yoğun tempoda çalışanların düzenli uyku uyumaları ve mümkünse öğle yemeğinden daha sonra gözlerini 5–10 dakika dinlendirmeleri gerekiyor. Yapılan çalışmalar, günde asgari 5 saatlik uykuya gereksinim olduğunu göstermiştir. Her akşam benzer saatlerde uyuklamak gözleri dinlendirmektedir ve karanlıkta uyumak gözler için daha faydalıdır.

Masa Başı Çalışanlarına Uyarı
Uykusuzluğun en çok masa başı (bilgisayar karşısında)  çalışanları etkilediğini belirterek, böylece masa başı çalışanların 20–20–20 kuralına göre gözlerini dinlendirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bu kuralı her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak olarak tanımlanıyor.

İnsanlar çoğunlukla normalde bir dakikada 15-20 defa gözlerini kırparlar. Ama konsantrasyon seviyesi arttıkça, kırpma sayısı azalır. Bilgisayarda çalışırken dakikadaki göz kırpma sayısı 5’e düşer ve göz sürekli açık olduğu için gözyaşı buharlaşıp uçar. Bu da gözlerinin kurumasına sebep olur. Uzun vakit bilgisayarda çalışırken bilinçli bir şekilde gözleri daha fazla kırpmakla gözyaşı tabakası ve gözlerin nemliliği korunmuş olur.

Uykusuzluğun Sonuçları
Uykusuzluğun uyku apnesi öyküsü olan orta ve ileri yaştaki kişilerde. Anterior iskemik optik nöropati (AION) gibi önemli göz rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu şart özellikle yaşlanma ile ortaya çıkan kan damarlarının bir inflamatuar (iltihabi) hastalığı olarak tanımlanılıyor. Beceriksiz kan akımı nedeniyle optik sinirde hasar oluşur ve görme kaybına neden olabilir.

Uykusuzluğun Göz Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri
– Uykusuzluk nezaret kapaklarında ödeme ve göz kapağı şişliklerine ya da torbalanmaya yol açar.

– Gözlerin etrafında koyu halkalar oluşmasına yol açar.

– Uykusuzluk sebebiyle, göz kapağı kaslarında spazm görülür (kapak seyirmesi ) Bu istemsiz kas kasılmalarına myokymia adı verilir. Bu göz kapağı spazmları ağrılı değildir, görüşe zarar vermez lakin rahatsız edici olabilir.

– Uykusuzluk göz kuruluğuna yol açabilir. Göz kuruluğuna yan sızı, batma, yanma, ışığa karşısında hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve flu görme görülebilir.

Kaynak:  Bilgitozu.net
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.