Ugandalı çift yıllar sonra yeniden görmeye başladı!

Yeryüzü Doktorları tarafından ücretsiz göz ameliyatı olan Ugandalı yaşlı çift, yıllar sonra yeniden görme yetisini kazandı.

Ugandalı çift yıllar sonra yeniden görmeye başladı!
21 Aralık 2016 Çarşamba 15:22

Türkiye ve Azerbeycan'dan gönüllü olarak Uganda'ya gelen doktorlar tarafından ücretsiz göz ameliyatı olan Ugandalı yaşlı çift yıllar sonra yeniden görmeye başladı.

Uganda'nın Butambala bölgesindeki Gombe Hastanesinde iki haftadır ücretsiz göz ameliyatları yapan Yeryüzü Doktorları, küçük bir köyde yaşayan Ugandalı yaşlı çifte katarakt ameliyatı yaptı.

Başkent Kampala'dan yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta Kenya sınırına yakın Busia eyaletinde küçük bir köyde yaşamını kocasıyla sürdüren 70 yaşındaki Sicolastica Ajambo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem kocasının hem de kendisinin tekrar görmesini sağlayan Türk doktorlarına minnettar olduğunu söyledi.

Gombe Hastanesinde ücretsiz göz ameliyatları yapan Yeryüzü Doktorlarından başkaları sayesinde haberdar olduklarını belirten Ajambo, hastaneye 7 saat uzaklıktaki köylerinden ambulansla getirildiklerini ve burada Türk doktorlar tarafından ameliyat edilerek yıllar sonra gözlerine yeniden kavuştuklarını ifade etti.

Çocuklarını çok erken yaşlarda kaybettiğini söyleyen Ajambo, "10 çocuğum oldu hepsi de erken yaşlarda çeşitli sebeplerden vefat etti. Onlar hayattayken her şey yolundaydı, her şey çok güzeldi. Onlar ölünce hayatımızda çok şey değişti, çok sıkıntılar çektik. Onlar adeta bizim gözlerimizdi, onlar gitti gözlerimiz de gitti." ifadelerini kullandı.

"Paramız olmadığı için ameliyat olamadık"

Eşinin gözlerinin 7 yıl önce kapandığını söyleyen Ajambo, bir yıl sonra da kendi gözlerinden birinin görmemeye başladığını anlattı. Ajambo, "Daha önce iki kez hastaneye gittik. Paramız olmadığı için ameliyat olamadık. Yerel doktorlar her seferinde ilaç vererek bizi geri yolladı." şeklinde konuştu.

Eşinin rahatsızlığı nedeniyle onu evde tek başına bırakıp gidemediğini dile getiren Ajambo, "Evin arkasındaki bahçede meyve sebze yetiştirip satıyordum. Hem de komşulardan gelen yardımlarla geçimimizi sağlamaya çalıştık." dedi.

Yıllar sonra gözleri yeniden görmeye başlayan 82 yasındaki Richard Egesa, karısının hakkını hiç bir zaman ödeyemeyeceğini söyledi.

Önceleri balıkçılık yaptığını anlatan Egesa, "Gözlerim görüyorken bir kaç köy ötedeki göle gidip balık tutuyordum. Orada tuttuğum balıkları pazara götürüp akşama kadar satıyordum. Ama gözlerim kapandıktan sonra elimden hiç bir iş gelmemeye başladı." dedi.

Gözlerini ücretsiz ameliyat eden Türk doktorlara bir ömür boyu dua edeceğini belirten Egesa, karısına artık daha az yük olacağı için mutlu olduğunu ifade etti.

Yeryüzü Doktorlarının "Gözlerini Aç Projesi" kapsamında Uganda'nın Butambala bölgesinde bugüne kadar yaklaşık 200 hastaya katarakt ameliyatı yapıldı.
Yeryüzü Doktorları bugüne kadar çoğunluğu Afrika'da olmak üzere göz hastalarının tedavisine yönelik projeler kapsamında 16 bin 244 muayene, 5 bin civarında gözlük dağıtımı ve 2 binden fazla ameliyat gerçekleştirdi.

Uganda'da çoğunluğu köylerde yaşayan hastalar hem çevredeki hastanelerde uygun tedavi şartlarının ve ameliyat imkanın olmaması hem de maddi sıkıntılardan dolayı doktora gidebilme şansı bulamıyor. Afrika'da son yıllarda katarakt problemi yaşa bağlı olarak artış gösteriyor. Körlüğe kadar varan sonuçlarıyla karşılaşılan katarakt, Afrika'da özellikle kötü hayat şartları ve yetersiz beslenme gibi sebeplerle birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına yol açıyor.

Kaynak : yeniakit.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.