Türkiye Teknolojik Lens Materyalini Üretmeye Başladı

Türkiye’de, imalat endüstrisinin ithal ham madde bağımlılığının azalması ve bu sayede katma değeri daha yüksek ürün üretilmesi için sektör-kamu-üniversite işbirlikleri kuruluyor.

Türkiye Teknolojik Lens Materyalini Üretmeye Başladı
03 Şubat 2016 Çarşamba 13:30

Yapılan ortak çalışmalardan elde edilen olumlu sonuçlar ile ihracat gelirlerinin artması, yüksek cari açığın azaltılması hedefleniyor. Ortak çalışma ile teknolojik ürün ham maddesi üretebilen örnek şirketlerden biri ise VSY Biotechnology.

VSY Biotechnology; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge Merkezi’nde, TÜBİTAK desteğiyle göz içi lens ham maddesini üretmeyi başardı. Firma, hem Türkiye’den hem de yurt dışından üniversiteler ile gerçekleştirdiği test sonucunda bu materyalin üstün kalitesini kanıtladı. Bu yeni formülü ile hem Amerika Birleşik Devletlerinden hem de Türkiye’den patent aldı. Amerika’da “Oftalmik Amaçlı Yüksek Refraktif Indeksli Polimerler (High Refractive Index Polymers)” uluslararası patentinin sahibi oldu.

Dünyada İlk ve Tek Özelliklere Sahip

VSY Biotechnology tarafından geliştirilerek üretilen ham madde materyali, Enova markalı yeni göz içi lenslerin imalatında kullanılıyor. Materyal hidrofobik yapıda olup glistening-free (parlama yapmayan) özelliğe sahip olan dünyadaki ilk ve tek göz içi lensin üretilmesine olanak sağlıyor.

Materyalin Camsı Geçiş Sıcaklık Değeri’nin (Tg) yüksek olması, yapısı itibariyle göz ameliyatlarında kolay kullanım imkânı, yine dünyada ilk olan tek kullanımlık kalıplama teknolojisi ile üretiminin sağlanması önemli özellikleri arasında.

Robotik Kalıplama Mekanizması Devrede

Yeni ham madde materyali ile üretilen Enova Lensler, robot sistemi ile el değmeden tek kullanımlık plastik kalıplama yöntemi ile üretiliyor. Lensler, yüksek optik kaliteye ve düşük üretim maliyetine sahip.

Enova göz içi lenslerinin refraktif indeksinin yüksekliği sayesinde lensler benzer standartlara göre daha ince üretilebiliyor ve daha dar alandan (1,8 mm) göz içine yerleştirilebiliyor, ameliyat sonrası hızla iyileşme sağlanabiliyor.

Kamu ve Üniversitelerle Yapılan İşbirlikleri

VSY Biotechnology, Fransa ve Almanya’daki Akredite Test Merkezleri’nde biyouyumluluk, fizikokimyasal, optik ve mekanik testler, göz içi lensleri üzerinde ekstraksiyon testleri, projen testleri gerçekleştirdi. Ayrıca Türkiye’deki üniversiteler ve üniversite hastaneleri ile göz içi lenslerinin hidrofobik özelliğinin belirlenmesinde yüzey kontak açısı testleri, stabilite testleri sürecinde biyouyumluluk testleri ve diğer klinik çalışmalarda bulunuldu. TÜBİTAK ile Ar-Ge projeleri kapsamındaki çalışmalar sonucunda; kavram geliştirme, teknoloji yönetimi konularında bilgi birikimi sağlandı.

VSY BIOTECHNOLOGY CEO’su Dr. Ercan VARLIBAŞ:

“Biyoteknoloji bilim dalı daha da gelişecek”

VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Projemiz ülkemizde öncelikli alanlardan biri olan biyoteknoloji bilim dalına yönelik ar-ge ve inovasyon faaliyetlerine katkı sağlayacak. Geliştirilen Enova lensleri ile Glistening-free, düşük Tg’li, ileri teknoloji hidrofobik lens ihtiyacı olan hastaları memnun edeceğiz. Ön yüklü göz içi lensi yerleştirme sistemi sayesinde de doktorlar operasyonlarını daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirebilecek. Katma değeri yüksek olan bu üründen elde edeceğimiz ticari kazanımları diğer ar-ge projelerinde kullanarak ürün çeşitliliğimizi artıracağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.