Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na Teşekkürler!

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu belediye ruhsatının optisyenlik müesseselerinin açılış belgeleri içinden çıkarılması için 81 ilin valiliklerine yazı gönderdi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na Teşekkürler!
31 Mart 2016 Perşembe 10:53

 Teşekkürler 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Belediye ruhsatının optisyenlik müessesesi açılış belgeleri içinden çıkarılmasıyla ilgili düzeltici yazı tüm optik sektöründe sevinç yarattı.

Ege Federasyonu üyesi İzmir ve Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği’nin 10 Şubat 2016 tarihli başvurusuyla başlayan belediye ruhsatının optisyenlik müesseselerinin açılış belgeleri içinden çıkarılması süreci dün T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen yazı ile sonuçlandı.

Başta T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu ve İzmir ve Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Fedarasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri olmak üzere, optisyenlik müessesesi açılışında ciddi zorluklar yaratan belediye ruhsatının istenen belgeler arasından çıkarılmasında emeği geçen herkese Optik Gazete olarak sektörümüz adına teşekkür ediyoruz.

Açılış belgeleri içinde belediye ruhsatının da olması bugüne kadar optisyenlik müessesesi açmak isteyen optisyenleri son derece zorlayan bir unsurdu. Belediye ruhsatı başvurularında, müessesenin bulunduğu binaya ilişkin talep edilen yapı izin belgeleri, yangın yönetmeliği prosedürleri ve benzer evrak talepler, çoğu kiracı olan optisyenleri imkansız denebilecek durumda bırakabiliyordu. Kiralanan mağazaya ilişkin belediye ruhsatının öngördüğü değişiklikleri yapmak mal sahibinin sorumluluğundadır. Mal sahibinin de değişikliğe gönüllü olmadığı durumlarda açılış tam anlamıyla bir çıkmaza giriyordu. Geçmişte bu yüzden sırf belediye ruhsatında istenen değişiklikleri yapmaya itiraz eden mal sahibi yüzünden açılışını yapamayan birçok optisyenlik müessesesi adayı, kiraladığı mağazaya yaptığı tüm masrafları da sineye çekmek zorunda kaldı ve müessesesini açamadı.

Dün yayınlanan yazıyla bugün gelinen durumda optisyenlik müessesesi açmak isteyen optisyenler, belediye ruhsatı başvurusunda bulunmadan açılışlarını yapıp işine hemen başlayabilecek. Ancak bu elbette ki kendisinden belediye ruhsatı istenmeyecek anlamına gelmiyor. Belediyeler Birliği’nin Danıştay Mahkemesi’nde açmış olduğu dava neticesinde, Optisyenlik Müesseseleri Hakkındaki Yönetmeliğin 8. Maddesi 6. Fıkrası’ndaki belediye ruhsatıyla ilgili mahkemenin iptal kararı, optisyenlik müesseselerinin belediye ruhsatı almaları zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Sadece TİTCK ve İl Sağlık Müdürlükleri optisyenlik müessesi açılışında kendisinden böyle bir belge istemeyecektir. Belediye ruhsatı konusundaki sorumluluk doğrudan ilgili belediye ile müessese sahipliği arasındadır. Mağazanın bulunduğu bölgenin belediyesi optisyenlik müessesesinden belge talep edebilir ve bu durumda optisyenlik müessesesi de açılış sırasında maddi kayba uğramadan, bir yandan ticaretini sürdürürken diğer yandan belgenin gereklerini yerine getirebilir.

Optisyenlik müessesesi açılışını zorlaştıran uygulamada yapılan bu değişikliğin aynı şekilde tıbbi cihaz satış depolarını da içermesini ve belediye ruhsatının açılış belgeleri içinden kaldırılmasını talep ediyoruz. Sivil Toplum Kuruluşlarımızın en kısa zamanda bu konuya da eğilmelerini ve T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun da aynı duyarlılıkla hareket etmesini temenni ediyoruz.

Optik Gazete

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.