Travmatik Yaralanma Sonucunda Gözünde 'Yıldız' Oluştu!

Hindistan Pencap'ta 36 yaşındaki bir adamın gözünde, aldığı darbenin ardından yıldız şeklinde bir katarakt oluştu. Tüm kataraktlarda olduğu gibi, yıldız şeklindeki opaklık, insanın lens kapağındaki hasara bağlı olarak ortaya çıktı. Katarakt, gözde bulunan lens kapsülündeki sıvının hasar görmesinden kaynaklanıyor.

Travmatik Yaralanma Sonucunda Gözünde 'Yıldız' Oluştu!
26 Aralık 2018 Çarşamba 09:43

Özelleşmiş hücreler ve kolajenden oluşan, içteki sıvı proteinler değiştiğinde yarı saydam lens bulanıklaşıyor ve bir araya toplanmaya başlar. Bu değişiklikler kronik UV radyasyonuna maruz kalmanın (yani yaşlandıkça ve düzenli olarak güneş gözlüğü takmamaları), genetik faktörlerin, bazı tıbbi durumların veya ilaçların travmatik sonucunda ortaya çıkabilir.

Yaşlılık ve hastalığa bağlı kataraktlar genellikle yaygın bir bulanıklık olarak görünse de, travmanın neden olduğu kataraktlar genellikle ilginç şekillere bürünürler. Ancak bunları ayrıntılı olarak görmek için özel görüntüleme ekipmanına ihtiyacınız var. Bu talihsiz hastada gözlemlenen yıldız şekli, en yaygın olanlardan biri… Bu durum, Stellate veya rozet kataraktı olarak adlandırılıyor. 
Anlatılanlara göre, adam yumruklandıktan sadece altı ila yedi saat sonra görme bozukluğu yaşamaya başladı. Rozet kataraktları, bir yaralanmadan hemen ya da birkaç ay sonraya kadar oluşabiliyor. Oluşma zamanları geniş bir aralığa yayılıyor.

Kavgadan iki gün sonra doktora giden adam, göz muayenesinden sonra ameliyata alındı. Neyse ki adamın gözlerinin geri kalanı kalıcı hasar görmedi. Yaşla ilgili kataraktlar için kullanılan aynı prosedürü takiben, doktorlar, lensin yanı sıra sıvının kalan kısmındaki skar dokusunu çıkardı ve yapay bir lens yerleştirdi. Ameliyattan bir hafta sonra, sol gözdeki hastanın görüşü 20/20 olarak ölçüldü.

Kaynak: Milliyet


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.