“Trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının azalmasını sağlar“

Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan fazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz.

“Trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının azalmasını sağlar“
01 Temmuz 2014 Salı 08:53


Gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan fazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz.
Dünya'da Göz kusurları olmasına rağmen gözlük kullanmayan çok sayıda insan mevcuttur.Gözlük kullanmamanın ekonomik maliyeti de çok yüksektir..

 

Gerek iş gerekse eğitim alanında bu kusurların giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gereklidir. Dünyada 158 milyonun üzerinde insan görme kusurlu, bunlar refraksiyon kusurlarının düzeltilmesi ihtiyacı duydukları gözlüklere sahip değiller. Bu gözlük kullanamamanın eksikliğinin maliyet bedeli çok yüksek. Araştırmalara göre, düzeltilmemiş refraksiyon kusurlarının küresel ekonomik verimliliğe verdiği zarar 427 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Uzağı düzeltilmemiş refraksiyon kusurları, küresel anlamda körlüğe götüren ikinci faktör (katarakttan sonra) olmakta ve de zayıf bir görmeye sebep olmaktadır.

 

2004'te 153 milyon insan doğru gözlüğe sahip olmamaktan dolayı, zayıf ve yetersiz görme sebebiyle acı çekmiştir. Bunların 8 milyonu kördür. Refraksiyon kusurları, gözlükle, kontakt lensle ile düzeltilip giderilebilir. Giderilmeyen refraksiyon kusurları, kişinin çalışma kabiliyetini becerisini veya günlük yaşantılarını sağlıklı sürdürmeyi kısıtlar ve sınırlar. Araştırma, sadece görme kusurları düzeltilmemiş 15 milyon insanın Avrupa kıta'sında varlığına işaret etmektedir. Trajikomik olan şudur ki, kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla restore edilebilir. Durum gösteriyor ki küresel ekonomiye, bunun ağır yükü diğer önlenebilir görme kusurlarından daha büyük bir etki yapmaktadır. Sadece milyonlarca insanın yaşama kalitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomiye üretime değerli katkı sağlayacaktır.

 

Diğer bir araştırma ise görme kaybından kaynaklanan bütün ekonomik ağır yükler, kanser, erken bunama ve romatizmaya davetiye çıkarır. Sonuçlar, sağlık politikası üretenlerin dikkatini çekmelidir. Çünkü gelişmiş bir ekonomide bile göz kusurları ekonomik gelişmeyi sınırlar. Gözlük kullanmanın ekonomilere üretime çalışma hayatına katkısı büyüktür. Gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan hazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz.

 

Resmi verilere göre trafik kazalarındaki ekonomik kayıp,20 milyar TL dir. Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir. Görmeyen çocuk öğrenemez. Gözlük Okuma kültürünün gelişmesini sağlar, çağdaş modern bir toplum olmanın da anahtarıdır.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.