Teknoloji Çağının Rahatsızlığı: Bilgisayar Görme Sendromu

Teknoloji çağında, iş yerleri ile evlerde bilgisayar ve akıllı cihaz kullanımı arttı. Her gün saatlerce bilgisayar karşısında oturmak ve bilgisayar kullanmak kaçınılmaz bir durum oluyor. Tüm bankacılık işlerimizi ve alışverişlerimizi dahi “bir tık” ile hallediyoruz. Bilgisayar her ne kadar hayatımıza kolaylık ve fayda sağlasa da, bilgisayarın aynı zamanda zararlarının olduğu da biliniyor.

Teknoloji Çağının Rahatsızlığı: Bilgisayar Görme Sendromu
12 Ocak 2018 Cuma 15:17

Teknoloji çağında, iş yerleri ile evlerde bilgisayar ve akıllı cihaz kullanımı arttı.
Her gün saatlerce bilgisayar karşısında oturmak ve bilgisayar kullanmak kaçınılmaz bir durum oluyor. Tüm bankacılık işlerimizi ve alışverişlerimizi dahi “bir tık” ile hallediyoruz. Bilgisayar her ne kadar hayatımıza kolaylık ve fayda sağlasa da, bilgisayarın aynı zamanda zararlarının olduğu da biliniyor.
 
İşyerlerinde artık hemen hemen herkesin masasında bir bilgisayar bulunuyor. Bilgisayarsız bir iş yapmak mümkün değil.

Her gün ortalama olarak 7-8 saatimizi bilgisayar başında geçiriyoruz. Her gün bu kadar fazla bir süreyi bilgisayar başında geçirmek, bazı göz rahatsızlıklarını da beraberinde getiriyor. Hatta bilgisayar kullanımı kaynaklı oluşan göz hastalıklarının genel bir ismi de oluşmuş durumda: Bilgisayar Görme Sendromu.

Bilgisayar Görme Sendromu

Bilgisayar kullanımına bağlı olarak oluşan göz sorunlarının genel adına Bilgisayar Görme Sendromu denir. Bu sendrom, kişilerin yaşamış olduğu dijital göz yorgunluklarını göz ağrılarını, yanma, batma, sulanma vb rahatsızlıkları kapsar.

Bilgisayar Görme Sendromu, göz kırpma sayısını azalttığı için kurumaya da sebep olmaktadır. Özellikle bilgisayar ekranlarından yayılan mavi ışınların gözler için çok zararlı olduğu biliniyor.

Mavi Işık ve Zararları Nedir?

Televizyon, bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlardan yayılan mavi ışınlar, göz yorgunluğu ve göz hassasiyetine neden olur. Güneş'ten yansıyan zararlı ışınların cildimizi etkilediği gibi mavi ışınlar, gözlerimize makula dejerasyonuna kadar uzanan seviyede zarar verir.

Bilgisayar Görme Sendromunun Tedavisi Nedir?

Günümüz koşullarında, ‘Bilgisayar Görme Sendromu’nun kalıcı tedavisi, gözlük dışında henüz yoktur.
 
Normalde gözlük kullanmıyor olsanız bile bilgisayarın yaydığı zararlı mavi ışınlardan korunmak için uzmanlar tarafından, numarasız mavi ışığı kesen camların kullanılması tavsiye ediliyor.
Mavi ışığı kesen camlar dışında göz egzersizleri yaparak, gözlerdeki yorgunluk ve rahatsızlık giderilebilir.


Gözler İçin Faydalı Egzersiz
 

1) Gözlerinizi bilgisayar ekranından ayırarak, yavaşça sağa- sola ve yukarı-aşağı bakın.
2) Gözlerinizi çok yavaş bir şekilde açıp kapatın.
3)Yavaş bir şekilde sol üst köşeye ve sağ alt köşeye çapraz bakın. Ardından tam tersi yönlere; (sol alt ve sağ üst) köşeye bakın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.