Taylan Küçüker: ‘İnternet Üzerinden Sağlık Satın Alınmaz!’

İnternet üzerinden defakto yapılan E-ticaret ve reklamların, kamu sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı kanaatindeyiz. Sağlığınız için kontak lenslerinizi, optisyenlik müesseselerinden satın alınız.

Taylan Küçüker: ‘İnternet Üzerinden Sağlık Satın Alınmaz!’
03 Ocak 2018 Çarşamba 18:40

Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu resmi sosyal medya hesabı üzerinden; sağlık okuryazarlığını artırmak, farkındalık yaratmak, kamu sağlığının korunması amacı ile spot duyular ve görseller paylaşıyor. TİTCK, 03.01.2018 tarihinde: 
“GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN İNTERNETTEN LENS SATIN ALMAYINIZ" 



ve "REÇETESİZ LENS SATIN ALMAYINIZ" sloganlı iki adet afiş paylaştı.



İnternet üzeninde renkli ve numaralı kontak lens almayın. Körlük dâhil çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz.

TİTCK'nın yaptığı bu paylaşımları yerinde buluyor ve destekliyoruz.
Mesleki mevzuatımıza göre, her türlü (Kozmetik renkli ve numaralı) kontak lens, ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen reçete ile sadece Optisyenlik müessesesinde satışına izin verilen tıbbi cihazdır. Ancak kontak lens kullanıcıları göz ve görme sağlıklarını hiçe sayarak kolay ve hızlı ulaşarak, ucuz olduğu için internet üzerinden kontak lens alma alışkanlığını sürdürerek, göz sağlıklarını tehlikeye atmaktadır. Böyle bir uygulama, ileriki dönemde, hastanın hekime ve optisyenlik müessesesine uğramadan, internet üzerinden kontak lens temin etmesine sebep olacaktır. İnternet optisyenlik müessesesi değildir. İnternet üzerinden alınan kontak lenslerin taklit miadı dolmuş sahte ürünler olma olasılığı yüksektir.

Kontak lens, kornea ile temas eden, göz, görme sağlığı açısından, kullanım ve hijyen konusunda, hastanın, optisyen - gözlükçü tarafından bizatihi enforme edilmesi gerekir. Her ne kadar uygulama yasa gereği hekim tarafından yapılsa da, lensin özelliği, temizlenmesi, makyajla etkileşimi, iyi bilinmeli ve optisyen tarafından kontak lens kullanıcısına iyi anlatılmalıdır.

Kontak lens reçetesi, optisyenlik müessesesinde reçete kayıt defterine kayıt edilir. Kontak lens reçeteleri bir sene süre ile geçerlidir.
 
TIBBİ CİHAZ SATIŞ, REKLAM VE TANITIM YÖNETMELİĞİ, 15 Mayıs 2014 Perşembe günü, 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin amacı tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Ek-3’te yer alan cihazlar dışında kalan cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışı yapılamaz. Optisyenlik müesseselerinde satışı yapılan tıbbi cihazların reklam ve tanıtım faaliyetleri bu Yönetmelik kapsamındadır.
 
Avrupa’da reklamının yapılıyor olması ve internetten satılıyor olması, bize örnek teşkil edemez. Kaldı ki, internet satışlarından AB ülkeleri de rahatsızıdır. Ekte ECOO’nun bu konuda almış olduğu stratejik rapor görüş ve incelemelerinize sunulmuştur.
 
ECOO’nun Hazırladığı Stratejik Rapor

http://www.ecoo.info/wp-content/…/2012/10/WEB_001_080515.pdf
Optisyenler Avrupa kıtasının tamamında mülkiyet haklarını kaybetmişleridir. Avrupa’da Ülkelerin çoğunda ticaret mesleği olarak kurgulanmıştır.  Özetle Her ülke ekonomik imkânlarına ve vatandaşlarının sağlık ihtiyaçlarına göre sağlık alanında istediği düzenlemeyi yapabilir.

Türkiye’de Gözlükçülük/Optisyenlik, Eczacılık ve Hekimler gibi tam bir sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Özel meslek kanunları vardır, Sağlık Bakanlığı’nın gözetim ve denetiminde faaliyet gösterirler. Üniversitelerde eğitim alırlar. MESLEK KANUNLA KORUNMAKTADIR.

İnternet üzerinden reklam- pazarlama, yapıldığında ve internetten, ‘2 adet aldığınızda 50 TL indirim’ gibi market-mağazacılık tarzı reklam ve tanıtımlar, sektörde haksız rekabet yaratır. Halk sağlığını olumsuz etkiler. Sağlık mesleği görünümünden uzaklaştır. Mesleğimizin, saygınlığını ve güvenirliliğini azaltır. Etik bozulmalara sebep olur. Yukarıda izah edildiği gibi, Mesleki mevzuatımıza da aykırıdır. Optik ürünler, kola ve cips değildir ki reklamı ve e-ticareti olsun? İnsanın göz ve görme sağlığı üzerinden pazarlamacılık yapılamaz.

Bilgi çağı dijital dünya, globalleşme, sağlıklı yaşam bilinci, entegrasyon, yenileşme, değişim, iş birliği, iş ortaklığı gibi süslü ve tehlikeli söylemlerle efendisi olduğumuz işyerlerinde, işçi olacaksak biz böyle bir değişim yenileşme ve işbirliğini reddediyoruz.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı gözlükçü
 
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.