Tanıtım ve reklam düzenlemeleri neler getiriyor?

  Bireysel kullanıma yönelik tıbbi cihazların reklamının yapılabilmesinin önü açıldı.

Tanıtım ve reklam düzenlemeleri neler getiriyor?
15 Mayıs 2014 Perşembe 14:00

 Tıbbi cihaz satış yerlerinde çalışacak yönetici ve personelin özellikleri, reklam ve tanıtımla ilgili hususlar belirli kurallara bağlandı. Mevcut çalışanların hakları korundu ancak bundan sonraki süreçte sadece bellli eğitimleri alanların tıbbi cihaz alanında çalışması sağlandı.

 

Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yönetmelikle bugüne kadar herhangi bir kurala bağlanmayan tıbbi cihaz satışı yapanların eğitimi, reklam ve tanıtımla ilgili hususlara düzenleme getirildi.

Sorumlu müdür, satış ve tanıtım elemanı, klinik destek elemanı gibi satış merkezlerinde çalışacak kritik personelin özellikleri, eğitim durumu, satış yerlerinin fiziksel özellikleri, tıbbi cihazların hangi koşullarda depolanacağı, reklam ve tanıtımların çerçevesi, bilimsel eğitsel faaliyetlerin temel ilkeleri belirlendi.

 

Düzenlemeyle tıbbi cihaz satan müessesenin sorumlu müdürü, satış ve tanıtım elemanları olacak, bu görevleri ancak belirli eğitimleri alan kişiler yapabilecek. Hakları korunacak mevcut çalışanlar da müfredatını Bakanlığın belirlediği eğitimlerden geçecek.

 

Yapılan düzenlemeyle tıbbi cihaz satış yerlerinin de eczaneler gibi denetlenmesi mümkün hale geldi ve herhangi bir sıkıntıda idari yaptırım uygulanması çok daha kolaylaştı.

 

Bu işletmelerin Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ruhsatlandırılması halinde eczaneler ve optisyenlik müesseselerinde olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu ile tıbbi cihaz satış merkezleri doğrudan sözleşme yapabilecek.

 

Söz konusu işletmeler düzenli denetlenerek tıbbi cihazların hastalara ve kullanıcılara güvenli ulaşması sağlanacak.

 

Bazı ürünlerin reklamının önü açıldı

 

Yönetmelikle bir hastalığın tanısı, önlenmesi, izlenmesi, tedavisi veya hafifletilmesi, yaralanma veya sakatlığın tanısı, izlenmesi, tedavisi, hafifletilmesi veya mağduriyetin giderilmesi, anatomik veya fizyolojik bir işlevin araştırılması, değiştirilmesi veya yerine başka bir şey konulması, doğum kontrolü veya sadece ilaç uygulamak amacıyla imal edilen, tek başına veya bir başka cihazla kullanılabilen her türlü araç, alet, cihaz, aksesuarların tanıtımı ve reklamıyla ilgili düzenlemeye gidildi.

 

Sağlık personelinin kullanımını veya uygulamasını gerektiren tıbbi cihazların reklamının yapılmasının, hasta ve kullanıcı güvenliği açısından risk teşkil ettiği göz önüne alınarak, geri ödeme kapsamında olmayan, bireysel kullanıma yönelik tıbbi cihazların reklamına izin verildi.

 

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle sağlıkçılar tarafından kullanılması veya uygulanması gerekenlerle geri ödeme kapsamındakilerin, internet dahil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı reklamı yapılamayacak.

Bakanlığın veya kurumun izniyle yapılan ve sağlık meslek mensuplarına cihazın pazara arz edildiğini duyuran gazete/dergi ilanlarıyla satış merkezlerinin resmi web sitelerinde yaptıkları cihaz bilgilendirmeleri reklam kapsamında değerlendirilmeyecek.

 

Sağlıkçılar tarafından kullanılması veya uygulanması gerekenlerle geri ödeme kapsamındakiler hariç diğer tıbbi cihazların reklamı yapılabilecek.

Reklamlarda Bakanlığın ve bağlı kuruluşlarının adı, cihazın araştırmasına katılan sağlık kurum, kuruluş veya kişilerinin adları izinsiz kullanılamayacak.

Hastaya, kullanıcıya ve çevre sağlığına zarar verebilecek ve güvenliğini tehdit edebilecek reklam yapılamayacak.

 

Cihazların çekiliş, şans oyunları aracılığıyla reklamı olamayacak.

 

Haksız rekabete yol açacak veya kullanıcının çıkarlarına zarar verecek nitelikte ya da gerçeğe aykırı, yanıltıcı, abartılı ya da doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerle reklam yapılamayacak.

 

Ruhsatlı yerlerde satılabilecek

 

Tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığının ruhsatlandırdığı yerlerde satılacak ancak bu kapsama giren diş macunu, diş protez bakım ürünleri, kondom, hasta altı bezi, idrar kaçırma pedi, bölgesel uygulanan sıcak soğuk kompres, yara bandı, flaster, pamuk, ağız çalkalama suyu ve nefes açıcı burun bantları bu yerler dışında da satılabilecek.

 

kaynak : medimagazin.com.tr

 

 

"Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği"

 

 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.