Son Teknolojiyle Biyonik Göz Geliştirildi

Minnesota Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, üç boyutlu yazıcı kullanarak yarıküre biçimli bir yüzeyin üzerine ışığı algılayan reseptörler yerleştirdi.

Son Teknolojiyle Biyonik Göz Geliştirildi
22 Kasım 2018 Perşembe 09:50

Böylece görme engellilerin görebilmesine yardımcı olacak biyonik gözlerin geliştirilmesine giden yolda çok önemli bir adım atıldı. Dr. Sung Yung Park ve arkadaşlarının Prof. Dr. Michael C. McAlpine önderliğinde yaptıkları araştırmanın sonuçları Advanced Materials’ta yayımlandı. Araştırmacılar, bu çalışma için özel olarak bir üç boyutlu yazıcı tasarlamışlar.

Üretim sürecindeki başarıya ulaşması için aşılması gereken en önemli zorluk, eğimli bir yüzeyin üzerine elektronik cihazları yazdırabilmek. Bu amaçla, ilk olarak yarıküre biçimli bir cam yüzeyin üzerine gümüş parçacıklar içeren bir mürekkep püskürtülmüş. Yüzeye çarpan mürekkep, eğimli yüzey boyunca aşağıya doğru akmıyor, aksine kuruyana kadar çarptığı noktaya tutunuyor. Daha sonra yarı iletken polimer malzemeler kullanılarak bu mürekkebin üzerine ışığı elektriğe dönüştüren ışık reseptörleri yazdırılıyor. Tüm üretim süreci yaklaşık bir saat sürüyor. Üretilen cihaz %25 verimle ışığı elektriğe dönüştürebiliyor. 
Araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. McAlpine, üç boyutlu yazıcılarla güvenilir elektronik cihazlar üretebilmek için alınması gereken çok yol olduğunu, ancak elde edilen sonuçların üç boyutlu yazıcılarla üretilen cihazların verimlilik konusunda mikro üretim tesislerinde üretilenlerle rekabet edebileceğini gösterdiğini söylüyor. Üstelik mikro üretim tesislerinde, araştırmacıların bu çalışmasında olduğu gibi, eğimli yüzeyler üzerinde elektronik cihazlar üretilemiyor. Araştırmacılar bir sonraki hedeflerinin daha çok ışık reseptörü içeren, daha verimli bir cihaz üretmek olduğunu söylüyor. Ayrıca gerçek bir gözün yerine nakledilebilecek yumuşak bir malzeme üzerine ışık reseptörlerinin yazdırılmasına imkân verecek bir yöntem geliştirmek için de çalışmalar yapmayı planlıyorlar.

Kaynak: Paragraf Oku
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.