SGK Gözlük ve Kontak Lens Bedellerini Hangi Şartlarla Karşılamaktadır?

Genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı ve hak sahiplerinin kullanacakları gözlük, gözlük camı ve kontak lens bedelleri aşağıda belirtilen şartlarla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.

SGK Gözlük ve Kontak Lens Bedellerini Hangi Şartlarla Karşılamaktadır?
09 Mart 2016 Çarşamba 12:17

 Gözlük Cam ve Çerçeve Bedellerinin Karşılanması Şartları

Gözlük cam ve çerçevesine ait reçetenin göz sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri ya da bu dalda ihtisas yapan asistan hekimler tarafından düzenlenmiş olması gerekir. Acil polikliniklerinde yazılan gözlük cam ve çerçeve reçetelerinin bedelleri Kurum tarafından karşılanmaz, kişinin ücretini kendi cebinden ödemesi gerekir. Teleskopik gözlük camı reçetesinin ise üçüncü basamak sağlık kuruluşu (üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri) sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Reçetenin veya raporun düzenlenme tarihinden itibaren 10 işgünü içerisinde optisyenlik müessesesine (gözlükçüye) başvurulması gerekir.

Konjenital katarakt nedeniyle ameliyat olmuş afak olgular hariç, kontak lens kullanan hastaların gözlük cam ve çerçeve bedellerini SGK karşılanmaz.

Kontak Lens Bedellerinin Karşılanması Şartları

Kontak lens bedeli,

Konjenital katarakt nedeniyle ameliyat olmuş afak olgularda,

Travma ve iatrojenik nedenlerle tek gözde veya iki gözde göz lens bağlarının kopması ve akabinde göz içine tekrar lens konulamaması sonucu gelişen afaki olgularda,

Keratokonusu olan göze gözlük uygulanmış ve gözlükle görme keskinlikleri 10/10’a kadar (tama) artmayan olgularda,

Ancak üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca (üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerince) düzenlenen en az bir göz sağlığı ve hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu olması halinde ödenir.

Kontak lens solüsyonlarının bedelleri ise SGK tarafından karşılanmaz.

Yenileme Süresi

Gözlük cam ve çerçevelerinin yenilenme süresi üç yıldır. Üç yıllık süre dolmadan aynı kişinin tekrar gözlük alması veya mevcut gözlüğün camını yenilemesi halinde SGK gözlük veya cam bedelini karşılamaz. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camı süresinden önce yenilenebilir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocukların kullanması gereken gözlük cam ve çerçevelerinin çocuğun büyüme ve gelişmesi nedeni ile kullanılamadığının ve yenilenmesi gerektiğinin sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi halinde üç yıllık süre dolmadan gözlük cam ve çerçevesi yenilenebilir.

Kontak lenslerin yenilenme süresi 2 yıldır. Ancak, konjenital katarakt nedeniyle ameliyat olmuş 6 yaşından küçük çocuklarda sağlık kurulu raporuna istinaden 6 ayda bir yenilenebilir. Aynı şekilde kontak lensin sağlık kurulu raporu ile “aylık sık replasmanlı” olarak kullanılacağının belirtilmesi halinde 6 ayda bir, “yıllık” olarak kullanılacağının belirtilmesi halinde ise yılda bir yenilenebilir.

Burada belirtilen yenilenme süreleri dolmadan alınacak kontak lenslerin bedelleri SGK tarafından karşılanmaz. Ücretini kişinin cebinden ödemesi gerekir.

Yenileme hakkının doğup doğmadığı e-Devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr/ adresindeki SGK sorgulamaları bölümündeki Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama sayfasından yapılabilir.

SGK Tarafından Karşılanan Tutarlar

SGK gözlük çerçeve bedelinin en fazla 35 liralık kısmını, kullanılacak camın cinsine göre de cam bedelinin (çift cam için geçerlidir) en fazla 10,16 lira ile 76,27 liralık kısmını karşılamaktadır. Kişinin seçtiği gözlük cam ve çerçeve fiyatının bu tutarları aşması halinde artan kısmı kişinin kendisinin ödemesi gerekmektedir. Teleskopik gözlük camlarında ise en fazla tek cam için 550 lirasını, çift cam için bin 110 lirasını karşılamaktadır.

Kontak lenslerde ise SGK tek kontak lenste en fazla 170 liralık kısmını, çift kontak lenste en fazla 340 liralık kısmını, aylık sık replasmanlı kontak lenste en fazla (1 Kutu 6 Adet) için 50 liralık, (2 Kutu 12 Adet) için 100 liralık kısmını karşılamaktadır. Kişinin seçtiği kontak lens bedelinin burada belirtilen tutarı aşması halinde artan kısmı kendisinin cepten ödemesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen fiyatlara; cam-işçilik-hizmet bedeli dâhil olup KDV dâhil değildir, KDV ayrıca ilave edilecektir.

Kaynak: isvesosyalguvenlik.com / Esman DİLLİ Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.