SGK Açıkladı: Katarakt Ameliyatlarının Yüzde 10'u Gereksiz Yapılıyor!

Türkiye’de yılda 400 bin katarakt ameliyatı gerçekleştiriliyor. SGK hasta başına tıp merkezlerine 590 TL ödeme yaparken, katarakt operasyonlarının suiistimal edildiği ve en az yüzde 10’unun gereksiz yere yapıldığı iddia ediliyor.

SGK Açıkladı: Katarakt Ameliyatlarının Yüzde 10'u Gereksiz Yapılıyor!
18 Nisan 2016 Pazartesi 09:27

Türkiye’de yılda 400 bin katarakt ameliyatı gerçekleştiriliyor. SGK hasta başına tıp merkezlerine 590 TL ödeme yaparken, katarakt operasyonlarının suiistimal edildiği ve en az yüzde 10’unun gereksiz yere yapıldığı iddia ediliyor.

50’li yaşlardan sonra bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan ‘katarakt’ın çözümü için yapılan ameliyatlardan, milyonlarca liralık haksız kazanç elde edildiği ileri sürülüyor. Tıp merkezlerinin, SGK’dan hasta başına 590 TL alabilmek için gerekmediği hallerde de katarakt ameliyatı yaptığı ise iddiaların başında geliyor. Bir diğer iddia da merdiven altı, çok ucuz merceklerin bu ameliyatlarda kullanıldığı yönünde. Uzmanlar, Türkiye’de yılda yapılan 400 bin katarakt ameliyatının yüzde 10’unun gereksiz olduğuna dikkat çekiyor.

Denetleme Kurulu Hastalara Bakıyor

Malatya’da 2 yıl önce katarakt ameliyatı olduktan sonra 6 hastanın görme kaybı yaşamasının ardından artan şikâyetleri dikkate alan Sağlık Bakanlığı, bu ameliyatların denetimi için Katarakt Denetleme Kurulu oluşturdu. Habersiz biçimde klinikler ve hastanelere giden kurul üyeleri, katarakt ameliyatına girecek hastaların dosyalarını inceleyip, hastaları muayene ediyor. Bunun sonucunda hastanın gerçekten katarakt ameliyatına ihtiyacı olup olmadığı belirleniyor.

‘Durumu Suiistimal Eden Klinikler Maalesef Var’

Katarakt Denetleme Kurulu komisyon üyeleri, geçen 9 Mart’ta bir değerlendirme çalışması yaptı. Kurulda yer alan göz doktoru Pelin Yılmazbaş, denetimlerden sonra aksi bir durumla karşılaşmadıklarını söylese de suiistimal eden kliniklere karşı “Katarakt acil bir ameliyat değildir. Gözünüzü korkutanlara inanmayın” diye uyarıyor. Dr. Yılmazbaş, suiistimal edilen katarakt ameliyatlarıyla ilgili şunları söyledi: “1 yılı aşkın süredir Türkiye’nin birçok yerinde kliniklerde yapılan katarakt ameliyatlarını habersiz olarak denetliyoruz. Ameliyata girecek hastaları tek tek inceliyoruz. Şu ana kadar yaptığımız denetimlerde kliniklerde erken katarakt ameliyatları bulgusuna rastlamadık. Ancak durumu suiistimal eden klinikler maalesef tabii ki var. Bu tip yerlerde muayene olan hastaların şüphe duymaları durumunda bir başka büyük hastanede durumlarını kontrol ettirmelerinde fayda var. Pilotsanız bu ameliyatı hemen olun ama ev hanımıysanız bunun aciliyeti yok. Sadece görme yetisi ileri derecede bozulmuş hastalar için bu aciliyet geçerli.”

'Bazı Klinikler Günde 30 Ameliyat Yapıyor’

Türk Oftalmoloji Derneği de katarakt suiistimali yapan kliniklere karşı mücadele verenlerden. Derneğin üyesi Dr. Reha Ersöz’e göre ameliyatın fazla olmasının nedeni; toplumun yaşlanması, hastanın hekime kolay ulaşması ve küçük farklarla bu ameliyatın gerçekleştirilmesi. Dr. Ersöz’ün verdiği bilgiye göre katarakttaki suni artışın nedeni şunlar: “Önceki yıllarda katarakt ameliyatı için SGK bin 200 TL öderken, ameliyat sayısındaki artış nedeniyle bu ücret yarı yarıya düştü. Bazı kliniklerde günde 30’u aşan ameliyat yapılmaya başlandı. Katarakt suiistimali yapan klinikler SGK’yı zarara uğrattığı kadar insan sağlığıyla da oynuyor. Basit ürünler kullanıyor ya da basit operasyonlar yapıyorlar.” Derneğin verdiği bilgiye göre, yılda 400 bin katarakt cerrahisi yapılıyor ve SGK katarakt ameliyatları için yılda yaklaşık 240 milyon TL ödüyor. Ameliyatların yüzde 10’unun, 40 bininin suiistimal edilerek yapıldığı vurgulanıyor.

Habertürk Muhabiri O Kliniğe Gidip Gördü

Günde 30 katarakt ameliyatının yapıldığı kliniklerden birinin de İstanbul Kâğıthane’de olduğu öne sürüldü. Habertürk muhabiri, ucuz merceklerin pahalı diye pazarlandığı Kâğıthane’deki bir tıp merkezine hasta gibi giderek iddiaları araştırdı. Merkezde, 2 değil haftanın her günü ameliyat yapılıyor. Çoğunlukla 50 yaş üstü hastalar, ameliyatlar için 250 TL’den başlayıp bin TL’ye varan farklı ücretler ödüyor. Tıp merkezi, 50 yaş üstü hastalardan muayene ücreti almıyor. Merkezde indirim kuponlu broşürler bulunuyor. Bu kuponla muayeneye gidene indirim yapılacağı belirtiliyor. Göz muayenesinden çıkan, katarakt teşhisi konulmayan diğer hastalara ise genellikle gözlük veriliyor. Hastalar gözlük için de tıp merkezinin yanındaki optikçiye yönlendiriliyor, indirim vaat ediliyor. Telefonla arayan hastalara ise sık sık “Bugün gelirseniz indirimimiz var” deniliyor. İsmini vermek istemeyen bir hasta, 2 hafta önce Kâğıthane Devlet Hastanesi’nde sağ gözünde göz tembelliği olduğu teşhisi konduğunu, emin olmak için bu merkeze geldiğini, kontrollerde gözünde katarakt olduğunu öğrendiğini söyledi. Katarakt ameliyatında gözüne yerleştirilen mercek için de 500 TL ödediğini belirtti.

Sponsorlu Ameliyat

Sıra bekleyen hastalar, ücretsiz muayene ve ucuz ameliyat ücreti nedeniyle bu merkezi tercih ettiklerini anlatıyor. İddiaya göre, bir derneğin ameliyatlara sponsor olduğu söylendi ancak dernek bu iddiayı yalanladı.

Kaynak: haberturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.