“Şeklini Beğendiğinizi Değil Gözünüzü Koruyanı Alın”

Güneş gözlüğü, hem gözümüzü korumak hem de rahat bir şekilde güneşli günlerin keyfini çıkarabilmek için yaz mevsiminin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Göz Doktoru Op. Dr. Aykut Selçuk, güneş gözlüklerinde ilk aranması gereken özellikleri hakkında bilgi verdi.

“Şeklini Beğendiğinizi Değil Gözünüzü Koruyanı Alın”
30 Mart 2018 Cuma 09:43

Hemen hemen hepimizin kullandığı güneş gözlükleri vazgeçemediğimiz aksesuarlarımızdan biridir. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte çoğu vatandaşta gördüğümüz güneş gözlüklerini kullanırken, dikkat etmemiz gereken önemli hususlar var.
 
Gözlüklerin ultraviyole ışınlardan en yüksek derecede koruma özelliği olması gerektiğini söyleyen Selçuk, “Kalitesiz güneş gözlükleri, işporta tezgâhlarında ya da ucuz ürünler satan mağazalarda satışa sunuluyor. Gözlük çok iyi bir optikçiden alınmalı” dedi.
 
Güneş gözlüğünü niçin kullanırız?
Gözlerimizin güneşe karşı aşırı hassasiyeti vardır. Güneş gözlükleri de gözlerimizi koruma cihazıdır. Neye karşı koruyor? Ultraviyole (UV) ışınlarına karşı koruyor. Bu mevsimde polenlere karşı koruyor. UV ne yapar? Gözde erken katarak ve sarı nokta hastalığı yapar. UV filtre göze gelen zararlı ışınlardan gözü korur. Polen dediğimiz havada uçuşan tozlar, gözlük varsa gözünde tabi bu az önce dediğim polenlerin hepsi yüze temas etmezler. Polenlerin yüzde ellisi, altmışı gözlük camın da kalır ve böylece göz ile ilişkisini kesmiş olur. Bu şekilde gözü koruma amacıyla kullanılır. Normal gözlüklerinde aynı etkisi vardır. Yaşlı bireylerimizin bilgisayarlarla kurduğu iletişim, yakından okuma gibi örnekler verirsek multifokal  ve varilüks gözlük türü teknolojik gözlükler vardır. Bu da aynı şekilde UV kaplamasıyla güneş ışınlarından gözümüzü korur.
 
Güneş gözlüğü yüz şekillerine göre nasıl seçilmelidir?
Gözlük alırken mutlaka deneyerek almalıyız. Yüz şekillerine göre yani kişilerin kimisi yuvarlak yüzlüdür ve bu kişilere kare bir gözlüğü tavsiye ettiğimizde bunu beğenmeyebilir. Numaralı gözlük alırken kişi yüz ve burun yapısına dikkat etmeli. Güneş gözlüklerinde ise tamamen kişinin zevki ve görsellik ön plandadır.
 
Güneş gözlülüğünde camın özelliği nasıl olmalıdır?
Açık tonlu bir cam gözlerimizi güneşten korumaz. Ancak dışarıdan gelen rüzgârdan, rüzgârın uçurmuş olduğu parçacıklardan, tozdan ve toprak gibi zararlı şeylerden korur. Açık tonlu bir güneş gözlüğü kullanan kişiler bulutlu havalarda rahat ederler. Bir alışveriş merkezine girdiklerinde ışık hassasiyetleri normal gözlük kullanmıyorsa bu gibi yerlerde rahat ederler. Işıklardan ve UV ışınlarından korur. Ama güneşten korunmak gerekiyorsa tamamen koyu bir gözlük şart.
 
Güneş gözlüğünde ki “CE (Sağlık Güvenlik İşareti)” ne anlama geliyor?
Bu ibarenin yer aldığı gözlükler Sağlık Bakanlığı’ndan onaylıdır. Aldığınız gözlükte bu ibare bulunmuyorsa sahte gözlüktür. CE ibaresi bulunmayan gözlük camları zamanla hastaya rahatsızlık verir.
 
Peki, sahte güneş gözlüklerinin zararları nelerdir?
Bireyler genellikle sahte güneş gözlüğünü ya işportacıdan ya da büyük marketlerden alırlar. Güneş gözlükleri güvenilir optikçilerden alınmalı. Gözlüğün sahte olup olmadığını halk değil satanlar bilir. Mağazadan aldığınız bir gözlüğü gözlükçüye götürdüğünüzde hemen sahte olup olmadığını anlar. Bu sahte gözlüklerin gözdeki zararları ise saymakla bitmez. Erken yaşta katarak yapar. Gözü bozarak baş ağrısı yapar. Bu yüzden vatandaşları uyarıyorum. Salığınız için lütfen sahte gözlükleri kullanmayın.
 
Gözlük sapı seçimi nasıl olmalı?
Gözlük sapının seçimi aldığımız gözlüğün ağırlığıyla alakalıdır. Her zaman için hafif bir gözlük seçmek gerekir. Gözlüğün kulak arkasına ve buruna baskı yapmaması için kol boyunu yüz şekline göre tutmalısınız. Yani güneş gözlüğünü çok beğendiniz ancak kol boyu kısa geliyorsa eğer ben almanızı tavsiye etmiyorum. Aynı şekilde kol boyu çok uzunsa kulak arkasını yara yapacaktır. Yüz hatlarına göre de kol boyu uygun olmak zorundadır. Buna ek olarak da az öncede dediğim gibi kişi hafif bir gözlük tercih etmelidir.
 
Klipsi gözlükler faydalı mıdır?
Klipsi gözlükler aynı zamanda polarize özelliğini taşır. Işığı düzenleme zararlı ışık boylarını kesme özelliği de vardır. Faydası var tabii ki… Aşırı ışıklardan korunabiliriz ve klipsiyle beraber zararlı ışınları durdurabiliyor.  
 
Yeni sezonun modası şeffaf camlı gözlükleri taktığımızda güneş gözlüğü takmış gibi olur muyuz?
Evet, bu sene şeffaf camlı gözlükler çok moda. Şeffaf camlı gözlüklerin, gözü güneşten tamamen koruması beklenmemelidir. UV ışınları var ama gözü kamaştırır yine kısar çünkü bu camlar açık renklidir. Şeffaf camlı gözlüklerden alan kişiler sadece bulutlu havalarda, karlı havalarda ve alışveriş merkezlerinde rahat edebilirler. Bu gibi ortamlarda yani UV ışınlarının bulunduğu ortamlarda takmasında fayda var. Böyle ortamlarda göze hiçbir şekilde radyasyon ışığı temas etmez. Güneş ışığının da zararlı ışıklarından korur ama güneşin kendisinden korumaz. Çünkü şeffaf, açık bir rengi var açık sarı, açık mavi, açık turuncu, açık kırmızı gibi. Bu gözlüklerin çoğu imaj için takılıyor. Bu Yanlış bir davranıştır.
 
Kaynak: Rasyonelhaber.com/ Mehmet Serkan Şafak- Emine Gıynaş
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.