Sağlık Harcamalarında Sınıfta Kaldık!

Ülkemizde kişi başına düşen sağlık harcaması, son 10 yılda %53 artmasına rağmen milli gelire oranı %4,2’ye geriledi. Kişi başı 6.811 TL sağlık harcamasıyla, Türkiye 36 OECD ülkesinin arasında sondan 3. sırada yer alıyor. Sağlık harcamalarının %78’i kamu kaynaklarıyla, kalanı hane ise cepten yapılıyor.

Sağlık Harcamalarında Sınıfta Kaldık!
19 Ekim 2018 Cuma 10:07

Her yıl Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan Sağlık İstatistikleri Raporu’nu inceleyen Koalay.com, Türkiye’deki sağlık harcamalarına ilişkin verileri derledi. Rapora göre; 2007 yılında 4.431 TL olan yıllık kişi başı toplam sağlık harcaması, 10 yılda %53 artarak 6.811 TL'ye ulaştı. Bu artışa rağmen Türkiye, sağlık harcamalarında 36 OECD ülkesi arasında Meksika ve Letonya’nın önünde sondan üçüncü, sağlık harcamalarının milli gelire oranında ise %4,2 ile sondan ikinci sırada yer aldı. OECD ülkelerinin ortalama sağlık harcamaları ise yıllık 22.800 TL düzeyinde seyrediyor.
 
Harcamaların %22’si Cepten!
 
Koalay’ın incelemesine göre, 36 OECD ülkesinde sağlık harcamalarının ortalama %70’i kamu tarafından finanse ediliyor. İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika ve Japonya %84’ü aşan oranlarıyla kamu sağlık harcamalarının en yüksek olduğu ülkeler. Meksika, Şili ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm sağlık harcamalarının %50’sini, İsviçre’de ise %30’dan daha az bir kısmını kamu harcamaları oluşturuyor. Türkiye’de ise kişi başı yıllık sağlık harcamalarının %78’i kamu kaynaklarından sağlanırken, %22’si hane halkı tarafından cepten yapılıyor.
 
Sağlık Harcamaları İçin Cebimizden 1.477 TL Ödedik.
 
Vatandaşların doğrudan kendi bütçelerinden yaptıkları ödemelerin, OECD ülkeleri genelinde tüm sağlık harcamalarının beşte birine denk geldiğini belirten Koalay.com Türkiye CEO’su Bradley Du Chenne, “Türkiye’de geçen yıl genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan sağlık hizmetleri için yıllık kişi başı ortalama 1.477 TL’yi cebimizden ödedik. Oysa tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde ekstra sağlık harcamalarını %70 oranında azaltmak mümkün” dedi.
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.