Sağlık Bakanlığı Ücretsiz Göz Taraması Başlattı

Tamamen ücretsiz bir şekilde yapılan göz taramasıyla birlikte çocuklarda sık görülen görme kusurlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı Ücretsiz Göz Taraması Başlattı
22 Aralık 2018 Cumartesi 09:25

Çocukların eğitim hayatındaki problemleri ücretsiz göz taramasıyla çözülüyor!

Sağlık Bakanlığı, çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla başlattığı tarama faaliyetlerine, görme taramasını da ekledi. Tamamen ücretsiz bir şekilde yapılan göz taramasıyla birlikte çocuklarda sık görülen görme kusurlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen sağlık sorunlarının erken tanısı ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan tarama faaliyetlerine, görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları da eklendi. Böylelikle çocuklarda görme durumunun normal gelişimini engelleyecek risk etmenleri saptanırken, yetersiz görmesi olan olgular da erken dönemde tanınıyor. Taraması yapılan ve testi geçemeyen çocuklar, aile hekimleri tarafından, göz hastalıkları uzmanlarına, görme taraması sevk belgesi doldurularak sevk ediliyor. Çocuklarda yapılan göz taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında şaşılık, refraksiyon kusurları, katarakt ya da korneal skar gibi deprivasyona yol açan bazı durumlara bağlı olarak gelişebilen ampliyopi geliyor. 0-3 aylık bebeklere Çocuk İzlem Protokolleri kapsamında aile hekimlerince göz taraması yapılırken, bir üst merkeze sevk edilen bebek ve çocuklara ise göz hastalıkları uzmanları tarafından uygulanıyor. 36-42 aylık çocuklara ve İlköğretim birinci sınıfta eğitim gören çocuklara Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM), aile hekimi tarafından kırmızı refle testi yapılırken ve ‘Lea Sembol Testi’ ile de ilgili ailelere eğitim veriliyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta da Aile Sağlığı Merkezleri’nde birinci sınıf öğrencilerine yönelik göz tarama programı uygulanıyor. Tarama faaliyeti kapsamında yaklaşık 4 bin öğrencinin taraması yapılırken, Ortaseki Aile Sağlığı Merkezi’nde ki tarama faaliyetleri alanında uzman doktorlar tarafından yapılıyor.


“ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ”

Erken tespit ve tedavinin önemli olduğunu anlatan Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nden Göz Doktoru Oktay Diner, “Sağlık Bakanlığımızın çocuklara yönelik tarama programları mevcuttur. Son zamanlarda bakanlığımız görme bozukluğunun artması nedeniyle 1 Kasım’dan itibaren Ulusal Görme Tarama Programı, tarama faaliyetlerinin içerisine dahil edilmiştir. Çocuklarda sık görülen özellikle miyop, hipermetrop ve astigmatizm gibi kırma kusurlarının erkenden tespit edilip gerekli tedavilerinin uygulanması çok önemli. Yine şaşılık, kapak düşüklüğü ve katarakt gibi görme problemi yaratabilecek görme bozukluklarının erkenden saptanması ve gerekli muayenin yapılması için bu protokol bakanlığımızca uygulanmaya başlamıştır. Şu ana kadar Kahramanmaraş’ta yaklaşık 4 bin civarında çocuğumuza göz taraması yaptık. Tarama programı ilk üç aylık bebeklere, üç yaş dönemindeki ve ilköğretim birinci sınıfta eğitim gören çocuklara yönelik yapılmaya başlanmıştır” ifadelerini kullandı.
 
“HEDEFİMİZ BÜTÜN ÖĞRENCİLERİ TARAMAK”

Hedeflerinin yıl sonuna kadar kentteki bütün birinci sınıf öğrencilerini taramak olduğunu anlatan İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKUS Birim Sorumlusu Mehmet Akif Terli ise yaptığı konuşmada, “Sağlık Bakanlığımızın tarama programları var ve bu tarama programlarından bir tanesi de görme tarama programı. Bakanlığımız ulusal görme tarama programını 1 kasım itibariyle uygulamaya koymuş bulunmakta. İlimizde de görme tarama programını aile hekimlerimiz vasıtasıyla yapıyoruz. Yaklaşık olarak Kasım ayından bu yana 4 bin civarında ilkokul birinci sınıfta eğitim gören çocuğumuza ulaşarak, görme taramalarının yapılmasını sağladık. Müdürlük olarak hedefimiz bu tarama programını ilkokul birinci sınıfa giden tüm çocuklarda uygulamak. İnşallah yıl sonuna kadar okullar tatil olmadan ilkokul birinci sınıfa giden bütün çocuklarımızın tarama programını yapmak istiyoruz. Bununla ilgili aile hekimlerimiz üzerinden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sıkıntılı olan bebeklerimizi aile hekimlerimiz tespit ettiğinde göz hastalıkları uzmanımıza sevk ediyor ve göz hastalıkları uzmanımız çocuğu eğer gözünde herhangi bir sıkıntı varsa bunun tedavisi yönünde çalışmalar başlatıyor” şeklinde konuştu.


“ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM HAYATI BOYUNCA YAŞAYACAĞI SORUNLARI...”

Ortaseki Aile Sağlığı Merkezi’nden Aile Hekimi Ensar Ak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bizler birinci basamakta çalışan aile hekimleriyiz. Birinci basamak, birçok hastalığın erken tanısında en önemli basamaktır. Zaten bir saç ayağı gibi düşünürseniz, tabanda biz varız. Geniş kitleleri tarayarak bunların içerisinde ileride sıkıntı yaşayacak hastalıkları tespit ederek üst birimlere yani ikinci ve üçüncü basamağa yönlendiriyoruz. Aynı şekilde görmeyle ilgili de 1 Kasım itibariyle Sağlık Bakanlığımız erken tarama uygulamasına başladı, aile hekimleri olarak 36-48 ay arası çocuklarda beşinci izlem olarak çalışmalar yapıyoruz. 1 Kasım’dan bu yana da ilkokul birinci sınıfa giden çocuklarımıza bu taramaları yapıyoruz, görme muayenelerini yapıyoruz, problem tespit ettiğimiz ya da şüphelendiğimiz çocukları göz hekimlerimize, bir üst basamağa yönlendiriyoruz. Takiplerini sağlıyoruz, geri dönüşleri takip ediyoruz. Bu şekilde çocuklarımızın eğitim hayatı boyunca problem yaşamadan ilerlemelerini istiyoruz. Takip ve ilk teşhisi aile hekimleri olarak biz koyuyoruz” dedi.

Kaynak: marasmanset.com

(Haber: Ahmet Güneçıkan)
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.