Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Uygulamalarına Büyük Tepki

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yapmış olduğu hatalı uygulamaya tepki gösteren Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Bülent Gürer’in haklı isyanı, bugün hurriyet.com.tr ve cnnturk.com internet sitelerinde yayınlanan haber ile ulusal basında yer buldu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Uygulamalarına Büyük Tepki
20 Mart 2018 Salı 16:13

İnternet üzerinde satışı ve reklamı yasak olmasına rağmen kendisine ait internet sitesinde kontak lenslere ilişkin yürüttüğü reklam faaliyetiyle yasağı çiğneyen küresel tedarikçi firmaya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 45 günlük faaliyeti durdurma cezası verilmesi gerekirken bu ceza neden verilmiyor? Küresel tedarikçi firma, bu sayede yasaları çiğneyerek toplumun göz sağlığını ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun koyduğu kuralları hiçe sayıyor.

Bugün Hürriyet Gazetesi’nin ve CNN Türk'ün internet sitesinde yayınlanan haberlerde, Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Bülent Gürer önemli açıklamalarda bulundu. Bazı firmaların internet üzerinde satışı yasak olmasına rağmen, doğrudan ya da dolaylı olarak kontak lens satışı yaptığını, reklam yönetmeliğine açıkça aykırı faaliyetlerde bulunduğunu, insanların da sağlığını düşünmeden bu lensleri alıp kullandığını, yetkililerin de buna seyirci kaldığını söyledi. Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Bülent Gürer’in yerli ve milli sermayeli olan işletmelere zarar veren bu konudaki açıklamalarını aşağıda okuyabilirsiniz.


Kontak lenslerin günümüzde gerek kullanım rahatlığı, gerek estetik görünümü nedeniyle büyük rağbet gördüğünü ifade eden Bülent Gürer, lensleri kullanmadan önce, gözün lens kullanımına elverişli olup olmadığının yanında, göze uygun kontak lens ölçülerinin de mutlaka saptanması gerektiğini kaydetti. Gürer, internette satılan kontak lenslerin göz sağlığı açısından son derece zararlı olabileceğini belirterek, sanal alemde satış yapan firmalarla mücadele ettiklerini söyledi.

Gürer, Tıbbi, Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği'nin 15'inci maddesine göre geri ödeme kapsamında olan, sağlık güvencesi devlet tarafından sağlanan vatandaşın bir doktor reçetesiyle optik müessesinden temin ettiği ve bedelinin önemli kısmı devlet tarafından karşılanan tıbbi cihazların, internet dahil, halka açık yayın yapılan her türlü iletişim ortamında program, film, haber ve benzeri yollarla topluma reklam yapılmasının yasak olduğunu ifade etti. Bülent Gürer, bu yasağa uymayan firmaya önce uyarı, tekrarı halinde 15 gün, yine tekrarı halinde 30 gün süreyle geçici faaliyet durdurma yaptırımı uygulandığını dile getirdi.
 
Yasağa Aldırmayana Uyarı Cezası
Yasanın gayet açık ve anlaşılır olduğunu belirten Bülent Gürer, bir tedarikçi firmanın yasağa aldırmadan faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, yetkililerin de buna duyarsız davrandığını ileri sürdü. Gürer, "Bahsi geçen firma kendine ait bir internet sitesinde yürüttüğü reklam faaliyetiyle yasağı çiğnediği için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kendisine ilk önce 'uyarı' cezası verilmişti. Ancak aynı şirket hukuku ihlal eden başka reklam faaliyetleriyle ihlalleri tekrarlaması üzerine diğer tedarikçi firmalar Sağlık Bakanlığı nezdinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na gereğinin yapılması için ihbarda bulundu. Bu ihbarlar neticesinde ancak sekiz ay sonra ilgili firmaya tekrar 'uyarı' cezası verildi. Oysa yönetmeliğe göre en az 45 gün faaliyetinin durdurulması gerekiyor. Ancak bu karar uygulanmazken, aynı firmanın bakanlık üzerine baskı yaptığı duyumlarını aldık" diye konuştu.

Yerli ve milli sermayeli şirketlerin yabancı ve küresel firmalar karşısında hiç bir şekilde ayrımcılık beklemediğini belirten Gürer, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu tarafından uygulanması ve mevzuata herkesin uyması gerekiyor. Bunu bir keyfiyet değil zaruret olarak görüyoruz. Diğer bir ifadeyle adı geçen küresel şirket hukuka aykırılık teşkil eden reklam kampanyaları ile kazanırken, yerli ve milli sermaye olan işletmeler zarar etmektedir" dedi.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

www.cnnturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ramazan Alkan 100.yıl optik - 6 yıl önce
Yapmış oldunun itiraz ve çıkışınızı çok yerinde buluyor ve destekliyorum.Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.Sesinizin gür çıkması için bütün üyelerimizin bu konuya destek vermelerini ve yanınızda olmalarını bekler herkese hayırli kazanç dilerim
Avatar
Ramazan Eren Likya optik - 6 yıl önce
Dernek Başkanımız Bülent Bey’in yapmış olduğu bu davranışı çok yerinde buluyor ve destekliyorum.Başarılarının devamını dilerim.Bunlara sessiz kalırsak, yerli sermaye ile açılan iş yerleri çok zarar görür.Ayrıca halkımızın sağlığı önemsiz olduğu anlaşılır.Sağlık bakanlığı bunlara müdahale etmesi lazım.İş, işten geçmeden evvel.