Roche ve Novartis'e Büyük Ceza

İtalyan rekabet kurumu, La Roche ve Novartis'e 180 milyon avroyu aşan ceza kesti.

Roche ve Novartis'e Büyük Ceza
06 Mart 2014 Perşembe 12:08

 ROMA - İtalya Rekabet Kurumu (Antitrust), İsviçreli iki dev ilaç firması La Roche ve Novartis'e, aralarında piyasaya pahalı ilacı sürmek konusunda yaptıkları illegal anlaşmayı gerekçe göstererek 180 milyon avroyu aşan ceza kesti.

 

İtalyan Rekabet Kurumu'nun kestiği rekor cezaya, yaşlılarda yaygın görülen bir göz hastalığı ile diğer ciddi göz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan La Roche'un "daha ekonomik" ilacı Avastin'in yerine, Novartis'in "çok daha pahalı" olan Lucentis ilacının satılması için iki dev firmanın aralarında illegal bir anlaşma yaparak, piyasayı manipüle etmeleri ve İtalyan ulusal sağlık sistemini zarara uğratmalarının yol açtığı belirtildi.

 

Kurumdan yapılan açıklamada, iki firmanın ilaçlar üzerindeki bu değişikliğinin, İtalyan ulusal sağlık sistemini sadece 2012 yılında 45 milyon avrodan fazla zarara uğrattığı ve gelecekte de yılda potansiyel 600 milyon avroyu bulacak ek maliyet yaratacağı ifade edildi.

 

La Roche'a 90,5 milyon avro ceza gelirken, 92 milyon avro ödemeye mahkum edilen Novartis, zeminsiz olarak nitelediği suçlamalarla alınan kararın idari mahkemede temyize götüreceğini bildirdi.

 

İtalyan ilaç kurumu AIFA da konunun bütün Avrupa'yı ilgilendirdiğini belirtti. AIFA, halk sağlığını her zaman maksimum koruma odaklı düzenleyici sistem ile kurallara uymanın önemini yineledi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.