Reklam ve e-ticaret , moda yoluyla toplumun sağlığı korunamaz.

Hiç kimsenin ekonomik menfaati ve karlılığı, halk ve kamu sağlığına feda edilemez.

Reklam ve e-ticaret , moda yoluyla toplumun sağlığı korunamaz.
23 Temmuz 2014 Çarşamba 06:17

Hiç kimsenin ekonomik menfaati ve karlılığı, halk ve kamu sağlığına feda edilemez.


Özel meslek kanunu olan, Sağlık Bakanlığı gözetim ve denetiminde faaliyet gösteren başlıca Sağlık mesleklerini : Tedavi hizmetleri, tıp, Eczacılık, Diş hekimliği, Optisyenlik olarak sıralayabiliriz.


Kamu sağlığını olumsuz etkileyeceği için hiçbir sağlık mesleğinde reklama izin verilmez. Reklam haksız rekabete, kamu sağlık harcamalarının artmasına kamu zararına, haksız rekabete sebep olur. Reklam sağlık mesleklerine olan güveni azaltır. Çok sayıda sağlık problemine neden olur. Sağlık hizmeti ve ürünleri her hangi bir emita gibi mütalaa edilemez.


Tedavi hizmetleri ve tıp alanında, hekimler sadece muayene hane adresini çalışma saatlerini ilan edebilirler. Bir an için düşünelim modacı arkadaşların söylediği gibi; bir hekim ben eğitimimi Paris'te ABD'de, İngiltere'de yaptım. En uzman benim. Tıp sağlık hizmetini en iyi ben yaparım diyebilir mi? Bir hekim ben muayene ücretlerinde %60 indirim yapıyorum. Bana muayene olanın ikincisini bedava yapıyorum diyebilir mi? Bir hastane bir böbreğini ameliyat ettirene ikinci böbrek bedava ameliyat edilir? Çağrı ve reklam yapabilir mi?


Tükiye'de 24 bin eczacının Hiçbirisi eczanesi içinde kendisisi içinde bir reklam yapamaz. İlaç bende %65 indirimli diyebilir mi? Bir aspirin alana ikinci aspirin bedava diyebilir mi? İki al bir öde diyebilir mi? Eczacı e-ticaret yapamaz. İnternet sitesi açması dahi yasaktır.


Hiçbir diş hekiminin diş ücreti bizde %70 indirimli diyebilir mi? Bir diş yaptırana ikincisi bedava diyebilir mi? Altın Gümüş Bronz kaplama yapılır diyebilir mi? Gel vatandaş en uzman benim. Bir diş çektirene ikinci çekim bedava diyebilir mi? iki diş yaptır bir öde diyebilir mi? En iyi implantı ben yaparım en uzman benim %50 de indirim yaparım diye reklam yapabilir mi?


AB ne katılan her ülke sağlıkla ilgili hükümlere şerh koyarak birliğe katılmıştır. Her ülke sağlıkla ilgili alanda ekonomik durumuna ve toplumun ihtiyaçlarına göre düzenleme yapabilir. Ülkemizde de ;Optisyenlik /Gözlükçülükte tıpkı yukarıda saydığımız sağlık meslekleri gibi düzenlenmiştir.özel meslek kanunu vardır. Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde faaliyetini yürütür. Özetle sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Tüm sağlık mesleklerinde toplumun sağlığının korunması en temel yükümlülük ve etik kuraldır. Nitekim bizim kanunumuzun amaç bölümünde de toplumun ve fertlerin sağlığının korunması yasa ile gözlükçülere emredilmiştir. Reklam ve e-ticaret , moda yoluyla toplumun sağlığı korunamaz.

 

2004 den önce 5193 sayılı ohmk 'dan öncede optisyenlik müesseseleri vitrinlerine ,cam +çerçeve+muayene ücreti .....TL yazmıyorlar mıydı? Diyenlere cevabım su-i misal emsal olmaz diyebilirim.


Sağlığın modası olmaz. Eğer bir ürünü moda olarak isimlendiriyorsanız orada sağlık hizmetinden söz edilemez. O başka bir şeydir. Reklam e-ticaret olabilmesi için mesleğimizin Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminden çıkarılması ticaret mesleği olarak dizayn edilmesi gerekir.

 

Gözlük çerçevesi cam ve kontakt lensin modasının olması hizmet sunumuna engel değildir. Ürettiğiniz ya da ithal ettiğiniz ürünlerin tanıtımını yapabilirsiniz. Tanıtım için yasal engel yoktur. Fuarlarda ya da bizati müesseseleri, göz hekimlerini ziyaret ederek kreasyonlarınızı ,optik ürünlerinizin optisyenlik müesseselerine tanıtımınızı yapabilirsiniz. Optisyenler de sizin modalarınızın hastalarına sunumunu gerçekleştirir.


TİTCK tarafından "05.12.2013 tarihinde yapılan bilimsel komisyon toplantısında; optisyenlik müesseseleri tarafından satışı yapılan optik ürünlerin (kontak lensler, gözlükler, az görmeye yardımcı cihazlar) "reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kararı alındığı ve bu kararın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na iletildiği" belirtilmiştir. Modacı arkadaşlar bu karar için " konkav camı yutunca "miyopin düzeliyor mu ki tedavi olsun. Bu kararı alan göz hekimlerinin tıp bilgisini tartışmak sizlerin haddi olmadığını hatırlatmak isterim.

 

GÖZLÜK ÇERÇEVESİ NUMARALI GÖZLÜK CAMI, KOZMETİK VE DERECELİ KONTAK LENS TIBBİ CİHAZDIR, geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışı yapılamaz.


Gözlük çerçevesi, gözlük camı her türlü kontak lens (kozmetik ve numaralı ) tıbbi cihazdır. Yasa gereği hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseslerinde satılır. Reklamı ve e-ticaret yolu ile satışı yapılamaz.

 

Bizim mesleğin moda yönü var diyerek, Hiç kimsenin ekonomik menfaati ve karlılığı, halk, toplum sağlığına feda edilemez. Komik olmayın sağlığın modası olmaz.


Bizleri sürekli devletle kavga ediyor, devlete dava açıyor diye suçlayanlar duyduk ki şimdi TİTCK ,tıbbi cihaz satış reklam ve tanıtım yönetmeliği için Danıştay'a Dava açmış !!!


Reklamı,mesul müdürlüğü,e-ticareti savunan destekleyen nasıl bu sektörün temsilcisi olabilir ki?


Mesul müdürlük meslektaşın işçileştirilmesi ,köleleştirilmesidir. Türkiye'ye uygun bir uygulama değildir. Kaldırlması nerdeyse tüm problemlerimizin çözümü olacaktır.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.