Reçete yanında Etiket ile Cam Yönlendirmesi Yasal Değildir!

Yasa Çiğneniyor, Haksız Rekabet Yapılıyor!

Reçete yanında Etiket ile Cam Yönlendirmesi Yasal Değildir!
23 Ekim 2020 Cuma 13:52

Optik Gazete ve diğer optik haber portallarına iletilen şikayetler üzerine 19 Şubat 2019 tarihinde yaptığımız haberimizi tekrar yayınlama gereği duyduk. Optik Cam Ürünlerinde Reçete Yanında Etiket ile Cam Yönlendirmesi Yasal Değildir! Konunun önemine binanen sektörümüzün dikkatine sunuyoruz.

Yasa Çiğneniyor!
Haksız Rekabet Yapılıyor!

Optik Cam Ürünlerinde Reçete Yanında Etiket ile Cam Yönlendirmesi
Yasal Değildir!

 

Değerli Meslektaşlarım,

Yine bir yasa dışı uygulama ile karşı karşıyayız.

Aşağıdaki yönetmeliği incelediğinizde açıklıkla görebileceğiniz gibi, göz hekimlerinin göz kırma kusurlarını reçetelerken optik cam konusunda marka yazması yasaya aykırıdır. Reçetenin üzerine herhangi bir marka yazılamayacağı gibi, reçetenin yanı sıra bir etiket, bir kupon, bir broşür ya da buna benzer basılı bir kağıt üzerinde optik cam markası verilemez, veya boş bir kağıt üzerine yazarak da verilemez. Ve hatta sözlü olarak da kullanıcı hekimler tarafından bir markaya yönlendirilemez.

Yönlendirilirse ne olur?

  • Kesinlikle yasa dışı bir işlem yapılıyor demektir. Göz hekimi de, bu etiketleri, bu kuponları ona veren firmanın işlediği suça ortak oluyor demektir.

    Büyük, küresel, kurumsal firmalar yasa dışı işlem yapmazlar diye düşünebilirsiniz. Ancak maalesef aldığımız duyumlar bunun tersini işaret ediyor. Ve yasayı çiğneyen kim olursa olsun göz yummamak gerekiyor. Türkiye bir hukuk devletidir. Her uluslararası firmanın, bağlı bulunduğu ülkenin yasalarına uyduğu gibi Türkiye yasalarına da uymak zorunluluğu vardır. Yerli ve milli firmalar olarak bizim de kendi ülkemizin yasalarına sahip çıkmamız, bunu umursamayan yabancı firmaların bu tutumlarına karşı uyanık olmamız, vatanseverliğimizin ayrılmaz bir parçasıdır.
  • Toplum ve fertlerin algısı üzerinde oynanıyor demektir. Göz hekiminin yönlendirmesini “sağlık açısından bir gereklilik” olarak algılayan kullanıcılar şartları elvermese de o markayı almaları gerektiği zannına kapılabilirler. Bu durumda alternatif markaları incelemek istemeyeceklerdir. Belki de çok daha kaliteli ve uygun fiyatlı olan başka bir ürüne bakmadan hareket edeceklerdir. Bu hem onlara hizmet veren optisyenlik müessesesini, hem de kendi finansal durumlarını zora sokabilecektir.
  • Bu olayda ayrıca ciddi anlamda bir haksız rekabet söz konusudur. Sadece diğer üretici firmalara karşı değil, farklı ürünlerin satışını yapan tüm optisyenlik müesseselerine karşı da bir haksızlık yapılıyor demektir. “Yasalara riayet edenler”in hakkı göz göre göre yeniyor demektir.

    Burada altını çizmemiz gereken konu da şudur: Yaygın doktor tanıtım çalışması yapma kapasitesi olan büyük ölçekli bir firmanın böyle bir uygulama başlatmış olması, bu finansal gücünü diğer sektör firmalarının aleyhine kullanarak baskı yaratmaya başlamış olduğunun bir göstergesidir. Ve bu başlangıç çok ciddi sorunlara yol açabilir, bu nedenle de çok dikkatli olunmalıdır.

Değerli Meslektaşlarım,

Bu yasa dışı uygulamaya karşı hepimiz uyanık olmalıyız. Bu uygulamayı tespit ettiğiniz anda, size reçete yanında etiket, kupon gibi bir belge verildiği anda bu uygulamayı yapan hangi firma olursa olsun hemen Opak Lens’i arayabilirsiniz. Bununla ilgili yasal takibi başlatıp, yasanın uygulanması için gerekeni yapmak üzere biz hazırız. Belgeleri bize iletmeniz yeterlidir, burada gizlilik kuralları çerçevesinde hareket edeceğimize güvenebilirsiniz.

Bu arada bu hafta Optik Gazete’de markalaşmanın önemini anlatan ve Türk markalarını öne çıkarmanın önemini vurgulayan bir Yazı-Çizi Dizisi yayınlanıyor. 7 gün boyunca yayınlanacak olan ve 7 bölümden oluşan bu diziyi de dikkatlice okumanızı öneririm. O yazı-çizi dizisinde, zamanında güneş gözlüğü konusunda dikkate almadığımız bir markalaşma hareketinin bugün nasıl sonuçlandığını belirttiğimiz bir bölüm var. Duyumlarını aldığımız bu yasa dışı uygulama da bugün biz ses çıkarmaz isek aynı şekilde sektörümüz adı bir hüsrana dönüşebilir!

Sektörümüze sahip çıkmak hepimizin görevidir. Ve yasalara uygun hareket etmek hepimizin sorumluluğudur. Buna aykırı hareket edenler olduğunu tespit ettiğimizde de suskun durmamak, hemen aksiyona geçmek de aynı derecede önemli görev ve sorumluluğumuzdur.

Sektörümüzün yerli ve milli kanattaki gücünü elimizde tutmak; sağlık unsurunu öncelikli olarak gözetmek, toplumu ve fertleri yanlışlardan koruyucu tavır içinde olmak da aynı derecede önemlidir. Gözümüzü dört açalım, yasaya aykırı davranışlara aman vermeyelim.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi
Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.