Optisyenlik Öğrencilerinin Optik Cam İhtiyacı

Optisyenlik eğitimi, optik sektörüne kalifiye eleman kazandırma açısından gerekli ve önemli.

Optisyenlik Öğrencilerinin Optik Cam İhtiyacı
07 Kasım 2018 Çarşamba 16:46

Türkiye’nin birçok yerinden, Optik Gazete’ye ve sektör temsilcilerine ulaşan optisyenlik bölümü öğrencileri okuldaki laboratuvarlarının yetersizliğini, camların ve makinaların eksik olduğunu bu yüzden eğitimlerinin aksadığını ve zorluk çektiklerini söylüyor.

Bu sebeple optik sektörü çalışanlarının, ‘geleceğin optisyenlerine’ eğitimleri süresince ve hatta mezun olduktan sonra da bilgi ve gereçler konusunda destek olmaları sektör açısından gereklilik arz ediyor.

Aşağıda bize ulaşan optisyenlik bölümü öğrencilerinin ricasını sizinle paylaşıyoruz.

Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksek Okulu optisyenlik öğrencisiyiz. Laboratuvar derslerimizde yetersiz imkanlar dolayısı ile mesleğimizi tam anlamıyla öğrenememek durumundayız. Eğer varsa, bize yardım etmek isteyen kişilere sesimizi duyurmak istiyoruz. Cam çerçeve, varsa makine bağışlarına aç ve açığız…”

Optik sektöründeki deneyimli çalışanların, genç Optisyenlerin sesini duymasının, kendi imkan ve deneyimlerini genç optisyenler ile paylaşmasının, sektörün geleceği açısından büyük önemi var.

Opak Lens, yerli ve milli optisyenlik firmalarının her zaman yanında olduğu gibi genç optisyen kardeşlerimize de destek oluyor ve gençlerin eğitimleri için ihtiyaç duydukları camları okullarına gönderiyor.

Optisyenlik Eğitimi

Optisyenlik programının amacı; göz doktorları tarafından refraksiyon (kırma) kusuru tespit edilen hastaların, görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için hazırlanmış reçetelere uygun, optik araçları doğru seçebilen, belirtilen ölçüler doğrultusunda hazırlayabilen ve hastaya adaptasyonunu sağlayabilen sağlık teknikerleri yetiştirmektir.

Programda öğrencilere, teorik eğitimin yanı sıra modern makine ve cihazlarla donatılmış Optisyenlik laboratuvarında uygulamalı temel beceri eğitimleri verilir.

Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için tasarlanmış optik gereçleri tedarik eden ve hastaya uygulamasını sağlayabilecek düzeyde eğitim görmüş Yüksekokul mezunu kalifiye sağlık elemanlarını yetiştirmeyi hedefleyen Optisyenlik programları, göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensi, gözlük çerçevelerini ve hatta güneş gözlüklerinin satışını resmi olarak yapabilme yetkisine sahip olarak mezun oluyor.

Optisyenlik Eğitiminde Mesleki Araçların Gerekliliği

Eğitimde, görerek ve dokunarak öğrenmek çok faydalıdır. Öğrencilere kalıcı bir öğrenme sağlar. Kulaktan dolma bilgiler, bir yere kadar yerleşir ve öğrenilir. Bilginin ve öğrenilenin pekişmesi için görmek, dokunmak yani yaşamak gerekir.

Optisyenlik eğitimi alan öğrencilerin en önemli noktalarından birisi de okurken yeterli pratiği yapabilmek. Mesleklerini iyice öğrenebilmesi ve öğrendikleri bilgileri pekiştirebilmeleri için ürünlerin sadece isimlerini duyarak değil, görmeleri de gerekir.

Optisyenlik de bir sağlık mesleği olduğu için eğitim hayatları süresince bu öğrencilerin doğru ve iyi bir şekilde eğitimlerini tamamlamaları büyük önem taşıyor. Bu yüzden gözün yapısını bilmeleri kadar göze takılan tıbbi cihaz olan kontak lensleri ve optik cam çeşitlerini bilmeleri, reçeteyi doğru okumaları ve düzgün gözlük camı kesmeyi öğrenmeleri çok önemli.

Figen Karaaslan
Optik Gazete Editörü
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.