Optisyenlik Müesseselerinin Mesul Müdür ve Sahiplerine Önemli Duyuru!

Optisyenlik Müesseselerinin Mesul Müdür ve Sahiplerine Önemli Duyuru!
28 Kasım 2015 Cumartesi 12:56


Bilindiği üzere, optisyenlik müesseseleri ve optisyenlik müesseselerinde satışı yapılan ve "geri ödeme kapsamında olan, tıbbi cihazların ve reçeteye tabi optik ürünlerin" satış ve reklamları; başta 5193 sayılı OHK ve bu kanundan gücünü alan, mevzuatımızın alt hukukunu oluşturan 28886 ve 29001 sayılı yönetmelikler ile tanım, sınırlama ve teftişe tabidirler.

Bu kapsamda, 28886 sayılı Optisyenlik müesseseleri Hakkında Yönetmelik 24. Madde 2. Fıkrasında "Optisyenlik müesseseleri tabelaları, vitrinleri ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, ruhsatnamesinde kayıtlı optisyenlik müessesesi ismi dışında başka bir isim kullanamaz. Müessese vitrininde faaliyeti ile ilgili bilgileri, satışını yaptığı optik ürünler ile bu ürünlerin fiyatları ve anlaşma yapılan kurumların isimleri belirtilebilir" denilmekle birlikte; 

29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği madde 15'de ise;

(1) Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Bakanlığın veya Kurumun izni ile yapılan ve sağlık meslek mensuplarına cihazın piyasaya arz edildiğini duyuran gazete/dergi ilanları ile satış merkezlerinin resmî internet sitelerinde yapmış oldukları cihaz bilgilendirmeleri bu hükmün kapsamı dışındadır." denilmektedir.

Öte yandan, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca 18.12.2014 tarih ve 78489059-511.17 sayı ile "Optisyenlik müesseseleri tarafından yapılan reklamların değerlendirilmesi" konusunda verilen hukuki görüşte de özetle "numaralı (mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevelerinin internet dahil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veye dolaylı olarak topluma reklamı yasaklanmıştır" denmekte ve aksi uygulamalar karşısında 29001 sayılı yönetmelikte ek-2 de yer alan Tıbbi Cihaz Satış Merkezi Denetleme Tutanağı Formunun 10. Maddesi hükmüne göre işlem yapılması gereği işaret edilmektedir. Anılan Denetleme Tutanağı 10. Maddesi ise, tanıtım usul ve esaslarına aykırılık tesbitinin cezası olarak "Üst üste iki denetimde uyulmadığında 15 gün süreyle geçici faaliyet durdurma müeyyidesi uygulanır" ifadesini işaret etmektedir.

Yukarıda işaret edilen mevzuatımıza uygun hareket etmek sorumluluğu, optisyenlik müesseselerinde mesul müdür pozisyonunda olan siz değerli gözlükçü ve optisyen meslektaşlarımızın görevi olduğundan, mesul müdürlük görevi yaptığınız optisyenlik müesseselerinin, internet siteleri de dahil olmak üzere başta müessese vitrinleriniz olmak üzere geri ödeme kapsamında olan optik ürünler ile ilgili olarak reklam ve kampanya uygulamalarına müsade etmemeniz ileride yaşayacağınız (geçici faaliyet durdurma cezaları da dahil olmak üzere) istenmeyen gelişmelerden ve sonuçlarından başta sizi ve devamında sahibi yada çalışanı olduğunuz müessesenizi korumak açısından önem arzetmektedir. 


T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 18.12.2014 tarih ve 78489059-511.17 sayılı yazısını okumak için

tıklayınız.

Kaynak: egod.com.tr



 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.