Optisyenlik Mesleğinde Temel Teknik Konular

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan KÜÇÜKER "Transpozisyon" optik formül detaylarını açıkladı.

Optisyenlik Mesleğinde Temel Teknik Konular
12 Ağustos 2016 Cuma 09:36

TRANSPOZE NEDİR ? 

Doktor tarafından yazılan bir gözlük reçetesi SPH, CYL ve AKS değerini içerir. Kullanıcının silindirik diyoptri değerini belirlerken kullanılan lenslere (düzelmeye başladığı meridyene) bağlı olarak Artı silindir ya da Eksi Silindir şeklinde reçete yazılabilir.

Tedarikçi firmalar tarafından Lens zarfları üzerinde diyoptriler transpozeli olarak yazılsa da, gözlük camları Eksi silindir ya da Artı silindir şekilde üretilirler. Artı şekilde, silindir lensin dış kısmında sferik komponent, gözün baktığı iç kısımdadır.  Eksi silindir şekilde tamamen tersi yani silindir kısmı iç tarafta, sferik komponent dış taraftadır. Her iki yazılış şeklinde de kullanılacak lensler aynı güce sahiptir.  Artı silindir şekilde üretilen yüksek diyoptrili lensleri vantuzlamak çerçeveye tespitini yapmak eksi silindirik lenslere göre daha zordur. Silindirin dış kısımdan geçmesi estetik açıdan da pek kabul görmez.  Artı silindirik şekilde üretilmiş lenslerde lens aberasyonları da fazla olur. Eksi silindir şekilde üretilen lenslerde meridyende büyütme etkisi minimumdur. Her iki göz için de silindirik lens tespiti yapılacaksa biri artı silindir, diğeri eksi silindir şeklinde üretilmiş lens kullanılmamalıdır. Her ikisi de eksi ya da artı silindir şeklinde üretilmiş lens tercih edilmesi kullanıcının uyumu açısından daha doğru olacaktır.
 
2 TRANSPOZİSYON (TRANSPOZE)
Bir reçete yazılma şeklinin, diğer reçete yazılma şekline çevrilmesine TRANSPOZE denir.
 
Bir gözlük reçetesi üç ayrı şekilde yazılabilir:
  1. Artı Silindir şeklinde
  2. Eksi Silindir şeklinde
  3. Kesişen silindir şeklinde
Bir silindirik reçete yazılma şeklinin diğer silindirik reçete yazılma şekline çevrilmesine TRANSPOZE denir.

Transpoze aşamaları

1)Sferik(SPH) Diyoptri değeri ile Silindirik (CYL) diyoptri değerleri cebirsel olarak toplanır, sferik haneye yazılır.
2)Silindirik değerin işareti değiştirilir,  silindirik diyoptri gücü aynı kalır.
3)​Aks 90 dereceden büyükse 90 çıkarılır, 90 dereceden küçük ise 90 eklenir.

Transpoze Teknik Detayları İçin Tıklayınız !

 
Taylan KÜÇÜKER
Ege gözlükçüler ve optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim komisyonu başkanı





 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.