Optik Ürünlerin İnternette Satışı Yasaktır!

"Sahte ve taklit ürünler yüzünden Körlük dâhil çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Mesleğimize olan güven ve saygıyı azaltır."

Optik Ürünlerin İnternette Satışı Yasaktır!
23 Kasım 2016 Çarşamba 13:39

Gözlük Çerçevesi Numaralı Gözlük Camı,IOL ,LVA , Renkli Ve Dereceli Kontakt Lensler İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen tıbbi cihazdır. Reklamının yapılması ve internet üzerinden satışı yasaktır.

Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği, 15 Mayıs 2014 Perşembe günü 29001 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin amacı tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

18/1/2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri hakkında yönetmelik kapsamına giren optisyenlik müesseseleri bu yönetmeliğin kapsamı dışında tutulmasına karşın, Optisyenlik müesseselerinde satışı yapılan tıbbi cihazların reklam ve tanıtım faaliyetleri bu yönetmelik kapsamındadır.

Gözlük çerçevesi ve numaralı gözlük camı, 4703, 3359 ve 181 Sayılı Kanunlara dayanılarak çıkarılan ‘Tıbbi Cihaz Yönetmeliği’nin 9 No’lu ekinin ölçülemeyen 1. sınıf Tıbbi Cihaz sınıflandırılmasına dâhil tıbbi cihazdır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

Mecra: Reklam ve tanıtım mesajını ileten ve o mesajı alma durumunda olan kişi, grup ya da topluluğun buluştuğu ortamdır.

Reklam: Mal, hizmet veya marka tanıtmak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek ve ikna etmek, satışını veya kiralanmasını sağlamak ya da arttırmak amacıyla reklam veren tarafından herhangi bir mecrada yayımlanan pazarlama iletişimi niteliğindeki duyuruyudur.
 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Reklam ve Tanıtım Faaliyetleri

Reklamın kapsamı

MADDE 15 – (1) Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Bakanlığın veya Kurumun izni ile yapılan ve sağlık meslek mensuplarına cihazın piyasaya arz edildiğini duyuran gazete/dergi ilanları ile satış merkezlerinin resmî internet sitelerinde yapmış oldukları cihaz bilgilendirmeleri bu hükmün kapsamı dışındadır.

-Cihazların çekiliş, şans oyunları ve benzeri araçlarla reklamı yapılamaz.

-Haksız rekabete yol açacak veya kullanıcının çıkarlarına zarar verecek nitelikte ya da cihazların gerçeğe aykırı, yanıltıcı, abartılmış ya da doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler vermek suretiyle reklamı yapılamaz.

MADDE 26 (4) Ek-3’te yer alan cihazlar dışında kalan cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışı yapılamaz.

Gözlük Çerçevesi, her türlü kontak lens(renkli, numaralı ) geri ödeme sisteminde bulunan, hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satılabilen ilaç tedavi kapsamında tıbbi cihazdır. Defakto yapılan reklamlar, mesleki mevzuatımıza aykırıdır. Orantısız güç kullanan sermaye zincirleri tarafından Yapılan defakto, reklamlar haksız rekabete sebep olmaktadır. Sağlık alanında reklam kısıtlı geri ödeme sağlık bütçesinin artmasına uzantısında israfa neden Olur. Sahte ve taklit ürünler yüzünden Körlük dâhil çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Mesleğimize olan güven ve saygıyı azaltır.
5193 ohmk amaç bölümünde toplumun ve fertlerin sağlığının korunması yasa ile gözlükçülere emredilmiştir.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bekir karslı - 7 yıl önce
çok az kaldı tüm dünyada var Türkiyedede ucuza kaliteli gözlük alacağız sağlık personeli olmayan meslek grubu kapsamındaki optisyenden neden alalım hadi optometrist olsa ne ise de optisyen demek gözlüğü montaj eden tamir eden demek ..hepsi bu sonuçta dünyada olmayan bir payeyi neden kendinize almaya çalışıyorsunuz anlamıyorum....optisyenlikte çok saygın bir meslektir.