Optik Fırça Yöntemiyle Görüntü Elde Edildi

MIT Media Lab’dan araştırmacılar, lens olmadan görüntülemeyi sağlayacak optik bir fırça yarattı.

Optik Fırça Yöntemiyle Görüntü Elde Edildi
18 Şubat 2016 Perşembe 13:37

 MIT Media Lab’dan araştırmacılar, lens olmadan görüntülemeyi sağlayacak optik bir fırça yarattı. Bu cihaz optik fiberlerden oluşan gevşek bir yığın kullanarak, petrol kuyuları ve daha küçük tıbbi endoskopların yaratılmasına imkân sağlayabilir. 1100 optik fiberin birbirine fotosensöre bağlanmasından oluşan sistemi gözenekli membranda mikrometre büyüklüğündeki boşluklarda kolayca sallanabiliyor. Hareket ettiğinde gevşek uçlarda ışık toplanılıyor ve optik dizilime iletiliyor. Konvansiyonel fiberoptik sistemlerin aksine, dağınık fiber uçlarını hizalamak gerekmiyor ve oldukları yerde sallanabiliyorlar. Normalde bu hareket saçılmış bir bulanıklık üretse de, MIT bilim insanlarının “time of flight-uçuş süresi” adını verdiği bir teknikle bu karışıklığı düzeltiyor. Bu sistemde hedefteki ışık patlaması oluşturularak, bu patlama ve ışık ulaştığı yer arasından uzaklık ölçülüyor. Bu sayede fiber konumunun pozisyonu hesaplanarak, doğru bir görüntü alınabiliyor. MIT deneysel kurulumu durumunda iki ayrı lazerden hedefe dikey ışınlar yollayarak, pratik ışık çakmaları yapabilecek fiberler üretilebilir. Test amacıyla, normal bir kamerayı besleyen ışına doğrultularak, ışık hızındaki patlamaları ölçecek yüksek hızlı bir görüntüleyici sağlandı. Bu sayede fiber uçların iki boyutlu bir haritası oluşturularak görüntü elde edilecek bir algoritma üretildi.



300 mikrometrelik fiberlerin kullanıldığı 33*33 piksellik hafif bulanık bir görüntü oluşturuldu. Araştırmacılar daha ince ve daha çok fiber kullanıldığında, çözünürlük büyük ölçüde geliştirilebilir. Ayrıca nesneyi aydınlatmak için fiberlere atım yollanarak, saniyenin çok küçük bir kesrinde görüntülerin kalibrasyonu alabiliyor ve interferometre kullanarak ışık dalgaları birbirinin üstüne getirilerek çözünürlük arttırılıyor. Ekibe göre, bu teknoloji günün birinde petrol alanları ve akuferler, tesisat incelemeleri ve incecik endoskopların kullanılmasına imkân tanıyabilir. Araştırma Nature Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Gizmag, Gerçek Bilim


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.