Nano Aygıtlar İle Akıllı Kontak Lensler Mümkün

Yeni geliştirilen bir cihaz, görme yeteneğimizi bir anda değiştirebilir!

Nano Aygıtlar İle Akıllı Kontak Lensler Mümkün
27 Şubat 2016 Cumartesi 14:06

 Adelaide Üniversitesi ve RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği cihaz ile akıllı kontak lensler yapmak mümkün olabilir. Yeni geliştirilen bu cihazla, gördüğümüz nesneleri filtreleyebilmek, gözümüzü zararlı ışınlardan korumak mümkün. Projeyi yürüten ekipte yer alan Dr. Philipp Gutruf’a göre bu cihaz, giyilebilir fütüristik cihazların geliştirilmesi için olanak sağlayabilir.

Cihazın üretimi, optik lenslerin yapımında kullanan kauçuk benzeri malzeme içerisine, güneş kremlerinde de kullanılan titanyum dioksitin nano ölçekteki kristallerinin yerleştirilmesine dayanıyor. Kristaller belirli dalga boylarında ışığı filtreleyerek, görüntü üzerinde işlem yapılması imkânı tanıyor. Malzemenin esnetilmesiyle, filtrelenecek ışığın dalga boyu değiştirilebiliyor. Cihaz bu özelliğiyle, akıllı kontak lenslerin geliştirilmesi için umut vadediyor.

Araştırmacılar cihazın, akıllı kontak lensler dışında, ultra ince telefon kameraları veya yüksek hızlı fiber-optik veri iletiminde de kullanılabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Birgün


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.