Miyopi (Miyop) Bir Göz Odaklanma Bozukluğudur

Bir göz odaklanma bozukluğu olan miyopinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm detaylar...

Miyopi (Miyop) Bir Göz Odaklanma Bozukluğudur
24 Ağustos 2018 Cuma 17:35

Miyopi Nedir?

Gözün en yaygın kırılma hatasıdır ve gözün normalden uzun olmasına bağlı olarak uzağı net görememedir. Miyopi şiddetliyse, yakın görüşe de zarar verir. Miyopi ayrıca “yakın görüşlü” veya “kısa görüşlü” olarak da bilinir. Miyopi, bir göz odaklanma bozukluğudur.

Miyopi kesinlikle genetik bir bağa sahiptir. Bununla birlikte, okuma, çalışma, bilgisayar kullanımı, el işleri gibi yakın çalışmaların çevresel stresinden daha fazla etkilenmektedir.
 
Miyop Nedenleri

– Miyopinin temel sebebi, gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir.

– Miyop kusuru, gözün önden arkaya normalden uzun olduğu ya da kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda ortaya çıkar.

– Miyopi doğuştan olabileceği gibi çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak da gelişip ilerleyebilir. Anne ya da babada miyopi varsa, çocukta miyopi gelişme riski fazlalaşır.

– Hastalıkla beraber şeker hastalığı ya da kataraktı olanlarda sonradan miyop oluşabilir.

– Pseudomyopia (yalancı miyopi) gözde bulunan siliyer kasların stres, yorgunluk ve aşırı yüklenme sonucu tamamen gevşeyememesi sebebiyle gözlerde miyop gelişmesi durumudur.

– İngiltere'deki King's College bilim adamları tarafından yapılan ve sonuçları Nature Genetics'de yayınlanan araştırmaya göre miyop hastalığına RASGRF1 adlı gen neden olmaktadır.
 
Miyop Belirtileri

Miyopi belirtileri ve semptomları uzağı görmede zorluk, gözleri kısarak bakma, şaşılık, göz yorgunluğu ve baş ağrısını içerir.
 
Miyop Dereceleri

– Düşük miyop: -4,30 ve daha az dereceli kusurlardır.

– Orta miyop: -5,30 ile -5,40 arasındaki kusurlardır. Bu durumda renk dağılım semptomları ya da glokom meydana gelebilir.

– Yüksek miyop: -6,00 ve üzeri kusurları içerir. Bu miyoplarda görüş alanında gölge benzeri şekiller, yüzen cisimler görülebilir.
 
Miyop Tedavisi
 
Miyop tedavisi esnasında hastanın lens ya da gözlük kullanması ile görme kaybının önüne geçilebilir. Miyoplar, lens veya gözlüklerini çıkardıklarında uzağı görememeye devam edeceklerdir. Bunun yanı sıra lazer tedavisi de yapılmaktadır. Miyoptan lazer tedavisiyle kurtulabilmek mümkündür.
 
Kaynak: Sözcü
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.