Mağduriyetleri giderecektir...

SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir. Gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir.

Mağduriyetleri giderecektir...
12 Temmuz 2014 Cumartesi 06:01

SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir. Gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir.


Gözlük hak ediş süresinin tasarruf amacıyla iki seneden üç seneye çıkarıldı. Aşağıdaki gerekçelerle bu sürenin tekrar iki seneye düşülmesinin halk sağlığı adına, uzun vadede tedavi hizmetlerine misli ile yapılacak harcamalar düşünüldüğünde tam tersine tasarruf sağlayacağı kanaatindeyiz.


Üç kurumun (ES; SSK; BAĞKUR ) birleşerek SGK kurumun kurulması, sağlık hizmetlerine(ilaç ve tedavi hizmetleri) kolay ve hızlı erişim ve ekonomik ulaşması hedeflendi. Ancak bu kolay erişim, geldiğimiz noktada sağlık harcamaları da devasa boyutlara ulaşarak 46 katrilyonu aşmıştır. Sağlık harcamalarındaki artışın nedeni gözlükçüler değildir. Bu artışta gözlükçülerin hiçbir müspet ya da menfi katkısı yoktur. Aksine üzerlerine düşen bedeli 10 senedir hiçbir fiyat artışı olmadan üstlenmişlerdir. İlaç provizyon sistemine günde bir milyondan fazla ilaç reçetesi girilmektedir. Medula optik provizyon sistemine günde 15.000–20.000 civarında reçete hak ediş girişi yapılarak provizyon alınmaktadır. Gözlükçüler SGK tarafından ödenen gözlük fatura bedelleri aylık ortalama 25 milyon civarındadır. Sağlık harcaması olarak yapılan 46 katrilyondan, gözlükçülerin aldığı pay binde altıdan azdır.(Bir senelik 300 milyon)

 

Gözlük harcamaları 2002 yılından itibaren hiç artmadığı gibi tersine fiyatlar düşürülerek sağlık harcamaları içerisindeki payı binde altıların altına çekilmiştir. Tasarruf amacıyla reçete hak ediş süreleri 3 yıla çıkarılmıştır. Oysa bir sigortalı bir yılda 7 kez ilaç ve tedavi için muayene olmaktadır. Gözlük hak ediş süresi 3 senede birdir. Gözlükten sağlanan çok küçük tasarruf, misli ile tedavi masrafı olarak dönmektedir. Sağlık harcamalarından aldığımız pay küçük ama sigortalılara sunduğumuz hizmetin fonksiyonu çok büyük ve kutsaldır.


Körlük oranı ülkemizden çok düşük olmasına rağmen, Gözlük ödemeleri Kıbrıs Rum kesimi hariç AB ülkelerinin tamamında 18 yaşına kadar ve yaşlı % 20 Avrupa nüfusunun tamamında sosyal güvenlik sistemleri tarafından ödenmektedir. Ülkelerin çoğunda tamamı, Az sayıda ülkede yetişkinler için katkı payı artırılmıştır. AB'de gözlük ödemeleri kaldırıldı" şeklinde söylemler doğru bilgilendirmeler değildir. Bu gerekçelerle gözlük fiyatlarının düşürülmesi ya da çerçeve hak ediş sürelerinin uzatılması yöntemiyle sınırlanması öncelikle Türk halkının göz ve görme sağlığına yapılan bir haksızlık olduğu kanaatindeyiz. Konuya ticari değil mesleki perspektiften bakıyoruz. Biz sigortalılarınıza sadece gözlük değil, sağlık danışmanlığı ve ücretsiz iki sene gözlük bakım ve servis hizmeti de sunuyoruz. Gözlük ödemelerinin düşürülmesi ya da tamamen kaldırılması için faaliyet gösteren malum kesimin amacı perakende de ve toptan tedarikte sermayenin lehine tekel oluşturmaktır. Mesul müdürlüğü, reklamı ve gözlük yardımı sağlık ödemlerinin kaldırılmasını savunan nasıl bu mesleğin temsilcisi olabilir?


AB de % 20 ler civarında olan yaşlı nüfusu, Ülkemizde %6,8 civarındadır. SGK kurumunun gözlükle ilgili ödediği sağlık yardımı, koruyucu sağlık hizmetidir. Aksi takdirde oluşacak hastalıkların tedavi masraflarına ödeyeceği gözlük bedelinin misli ile fazlası olacaktır. Gözün görme yeteneğinin azalması, yaşlanma ile ilgili doğal bir süreçtir. Az bir masrafla her zaman restore edilebilir. Gözlük hak ediş süresinin 2 yıldan 3 seneye çıkarılması, gözün kör olmasına sebep olacak hastalıkların takibini de ötelemektedir. Göz; ağrı hissi duymadan kör olur. Glakom, retina dekoltmanı gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi gecikirse, kurumun bu hastalar için ödeyeceği tedavi masrafları gözlük harcamalarının misli ile fazlası olacaktır. Körlük oranı DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre AB ülkelerinde ,%0,4(binde dört) 'den azdır. TUİK rakamlarına göre Türkiye'de körlük oranı %0,6(Binde altılar civarındadır.) Yaşlılarda bu oran facia boyutunda %2 ler civarındadır. Düzenli 2 senede bir muayene koruyucu sağlık hizmetidir. Ayrıca yeterli görme keskinliğinin olmaması öğretim ve eğitimi de olumsuz etkilemektedir. Trafik kazalarında her yıl kurtuluş savaşından fazla can ve 20 milyar TL den fazla mal kayıplarına neden olmaktadır. En önemlisi ülkemizde 15 milyon vatandaşımızın daha gözlük kullanmasının sağlanması 26 milyar dolar iş gücü, katma değer sağlayacaktır.


Şaşılık gözlerin yanlış pozisyonda bulunup farklı noktalara doğru baktığı bir durumdur. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri içe, dışa, yukarı ya da aşağıya bakmaktadır. Çocuklarda sık karşılaşılan bu duruma rastlanma sıklığı %4' ün üzerindedir.


Göz tembelliği iyi gören gözün belirli sürelerle kapatılmasıyla tedavi edilmektedir. Erken tanı konulmuş olan hastalarda amblyopi (göz tembelliği) başarıyla tedavi edilmektedir. Tedavi ne kadar geç başlarsa başarı şansı da o kadar küçüktür.


Tedavide amaç görmenin korunması, gözlerin tekrar orta konuma getirilmesi ve binoküler görmenin sağlanmasıdır. Bu amaçla:
6 yaşına kadar şaşılık 43 TL lik uygun bir gözlükle çoğu zaman düzeltilerek tedavi edilebilir. 6 yaşından sonra gözlüğün bir yararı olmaz Cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedavi masraflıdır. Her ameliyatta olduğu gibi şaşılık ameliyatlarının da ufak ta olsa komplikasyon riski vardır. Bunlar enfeksiyon, kanama çok nadir de olsa görme kaybıdır.


Ambliyopi için kapama tedavisi yapılabilmektedir. Küçük kaymaların tedavisinde prizmatik gözlük camları, çift görmenin azalmasını sağlar.


Bu yüzden Tüm Avrupa kıtasın sosyal güvenlik sistemleri 18 yaşına kadar çocukların ve yaşlıların görme testi ücretini ve gözlüğünün tüm masraflarını karşılar. Ülkelerin çoğunda gözlük yardımlarının tamamı körlük oranı ülkemizden düşük olmasına rağmen hala ödenmektedir. Yetişkinlere yapılan yardımlarda az sayıda ülkede katkı payı yükseltilmiştir. Çerçeve süresinin 3 seneye çıkarılması bu tip muayeneleri geciktireceği için yapılan tasarruftan fazla tedavi masraflarına gideceği bilimsel bir gerçektir.


Başarılı bir sağlık hizmeti; zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Erken müdahale çocuklar ve yetişkinlerdeki kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır.


Çocuklardaki görme bozukluğunun en sık rastlanan nedeni gözlükle düzeltilebilen kırma kusurlarıdır. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir.


Ülkemizde 78.000 çocuk görme engellidir. Ülkemizdeki görme engelliler okuluna devam eden çocuk sayısı 10.000 civarındadır. Bu durumda binlerce görme engelli çocuğumuz temel hakkı olan eğitimden yararlanamamaktadır. Ebeveynleri de acı çekmektedir


SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.