Lens Kullanırken Bunlara Dikkat Edin!

Görme kusurlarının giderilmesi için kullanılan kontak lensler, gözlük kullanmak istemeyen her yaştan birey tarafından tercih ediliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, hastaların lens kullanımı konusunda kişisel hijyenden solüsyon kalitesine kadar pek çok farklı noktaya dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Lens Kullanırken Bunlara Dikkat Edin!
29 Haziran 2018 Cuma 13:30

1) Göz Numaranızı Ölçtürün!
 
Lens kullanmaya başlamadan önce bir göz hekimine başvurarak göz numarasının ölçtürülmesi gerekiyor. Lens numarası, gözlük numarasına göre farklılık gösterebilir. Bu sebepten ötürü hekim tarafından göz bebeğinin çapına uygun bir lens reçete edilmesi gerekir.
 
2) Hijyen Konusunu Aksatmayın!
 
Kontak lenslerin kullanımı konusunda üzerinde durulması gereken en önemli hususlardan biri hijyen. Öncelikle lensleri çıkartmadan ya da takmadan önceden ellerin iyice yıkanması ve ip veya partikül bırakmayan yumuşak bir havluyla kurulanması gerekir.
 
Lenslerin 24 saatten daha fazla bir süre gözde kalması, kuruluk hissine sebep olur. Bu da belirli bir süre sonra lenslerin gözden çıkartılmasını zorlaştırır ve gözün hava almasını engeller. Bu nedenle mutlaka geceleri yatmadan önce lensleri çıkartıp uyumak alışkanlık haline getirilmelidir. Gece boyunca kutusunda bekletilecek olan lensler çıkartıldıktan sonra nazikçe temizlenmelidir. Temizleme aşamasında fazla basınç uygulanan lensler kısa sürede deforme olabilir, kullanım süresi kısalabilir.
 
3) Lenslerle Denize Veya Havuza Girmeyin
 
Lenslerin makyaj yapmadan önce takılması alışkanlık haline getirilmelidir. Aksi takdirde göz çevresindeki makyaj malzemesi lense bulaşarak gözde enfeksiyon gelişmesine neden olabilir.
 
Lenslerin denize veya havuza girmeden önce mutlaka çıkartılması gerekir. Deniz ve havuz suyu içerisinde serbest kalan mikroplar direkt olarak gözle temasa geçebilir.

Kullanılan solüsyonun enfeksiyon koruyucu özelliğine sahip olmasına ve iyi bir teknolojide üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda doktorun tavsiyesine uyulmalıdır. Yalnızca fiyatı uygun olduğu için bilinmedik markaların solüsyonları tercih edilmemelidir.
 
4) Asla Musluk Suyu Kullanılmamalı
 
Lenslerin içerisinde bekletildiği solüsyon zorunda kalmadıkça birden fazla kez kullanılmamalıdır. Ayrıca kutunun hijyeni açısından kapağı tam olarak kapatılmalı ve asla musluk suyu kullanılmamalıdır.
 
Lens kullananların tırnak bakımı konusunda da hassas olmaları şart. Tırnaklarını uzun bırakanlar lenslerinin daha erken sürede deforme olduğundan ve mikrop kaptıklarından yakınabiliyorlar. 
 
5) Kullanım Süresi
 
Lenslerin kullanım süresi genellikle 1-1,5 ay arasında değişir. Lensler zorunda kalınmadıkça daha uzun bir süre kullanılmamalıdır. Çünkü lensler ne kadar temiz kullanılırsa kullanılsın bir süre sonra aynı kalitede bir görüş sunmazlar. 

Gözün alerji olduğu durumlarda lens kullanımına ara verilmeli ve bir süre gözlük kullanımına devam edilmelidir. Aksi takdirde lens, gözdeki mikropların daha fazla yayılmasına ve gözde yanma hissinin oluşmasına neden olabilir.
 
Kaynak: Sabah
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.