Lens Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Lens Kullanımı için Göz Muayenesinde Neler Yapılır ?

Lens Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?
29 Ocak 2019 Salı 09:30

Lens (Daha doğru tabirle Kontak Lens) gerek Göz’ün kırma kusurlarında, gerekse estetik olarak çok sık kullanılan tıbbi bir aparattır. Göz sağlığını direkt olarak etkilediğinden, bu ürünlerin alınmasında nelere dikkat etmemiz gerekir sorusu da önemli olmaktadır.

Bu konuyu “Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Metin YILDIZ” ile konuştuk.

Kontak Lens Nedir ?

Kontakt Lens’ler, Gözdeki Kornea dediğimiz bölümün bazı hastalıklarının düzeltilmesinde, özellikle görme bozukluğu bulunan ve Gözlük kullanmak istemeyenler için yazdığımız ya da Göz rengini değiştirmek isteyenlerin kozmetik olarak kullanılabildiği Tıbbi Protez’lerdir.

Lens Kullanımı için Göz Muayenesinde Neler Yapılır ?

Göz muayenesinde Göz derecesi ve Göz çapı ölçülerek hasta için en uygun Kontak Lens’ler belirlenir. Kontak Lens’ler Göz üzerinde Göz yaşı zarına oturtularak sabit kaldığından bu ölçümler son derece önemlidir.

Göz rahatsızlıklarının çoğu, malesef bilinçsizce kullanılan Kozmetik Lens’ler sebebiyle oluşmaktadır. Gözde aşırı hassasiyet, yanma, batma, kızarıklık ve kaşınma gibi belirtiler muayenesiz rastgele alınan Kontak Lens’lere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Bu nedenle Muayene çok önemlidir.

Lens Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Kontak Lens’in Göz ile uyumlu olması gerekir. Göz üzerine doğrudan yerleştirildikleri ve Göz’ün Lens kullanmaya uygun olup olmadığını belirlemek için mutlaka Göz Doktoru kontrolünde verilmelidir.

En basitinden Göz üzerinde yeteri kadar hareket etmeyen Lens’ler Gözde beslenme bozukluğu ve buna bağlı Erozyon (aşınma) ve kızarıklıklara neden olabilir.

Aksine Göz üzerinde fazla haraket eden Lens’ler ise tahriş sonucu yine batma ve kızarıklık nedeni olabilirler.

Hastalarımızda ayrıca Göz yaşı azlığı, Allerji ve çalışma ortamı gibi Lens kullanımını etkileyen faktörleri de değerlendirdiğimizden Göz Doktoruna muayene olmadan Lens kullanmamaları oldukça önemlidir. (Kontak lensler mutlaka doktor reçetesi ile optisyenlik müessesesinden alınmalı, asla internetten alınmamalıdır, internetten kontak lens satışı kanunlara aykırı ve göz sağlığınız için son derece tehlikelidir. Optik Gazete)

Lens’lerin yüzeyinde herhangi bir çizik, toz veya kir bulunuyorsa bu Lens’ler bir daha kullanılmamalıdır.

Kontak Lens’ler sert ve yumuşak olarak iki çeşit üretilmektedir. Yaygın olarak kullanılan yumuşak türdeki Kontak Lens’lerin kullanım süreleri vardır. Bu süreler aşılırsa kullanılmamalıdır.

Kontak Lens satın alırken içerdikleri su oranına da dikkat etmeniz önemlidir. Su oranı ne kadar yüksekse Gözde batma ve hassasiyet şikayetleri o kadar az olabilmektedir.

Kontak Lens’lerinizi alırken steril bir şekilde ambalajlanmış halde satın almanız da çok önemli. Lens’lerinizin paketlerinin açılmamış ve kullanım tarihlerinin geçmemiş olmasına özellikle dikkat edin.

Lens üzerindeki Kodlardan Göz numaranıza uygun olup olmadığını da kontrol edin. Gözleriniz farklı numara ise karışıklık olmaması için sürekli aynı gözünüzden başlayarak Lens’lerinizi takmanız daha iyi olacaktır.

Kontak Lens’lerin saklanmasında solüsyonların kalitesi de çok önemli. Lens solüsyonları alırken kalitesine ve temizleme oranına dikkat edin.

Solüsyon aracılılığıyla Lensler her gün temizlenmeli ve mümkünse çok sık takıp çıkarılmamalıdır.

Kontak Lens alırken ve kullanırken enfeksiyonlardan korunma da önemli bir konu. Bunun için Eller ve Lens’ler her zaman temiz tutulmalı ve Hijyene önem verilmeli.

Günlük Lens kullanıyorsanız uyumadan önce mutlaka çıkarın. Lenslerle uyuma Göz enfeksiyonları ve Göz’de Lens’e bağlı hasar oluşma riskini artırır.

Ellerinize nemlendirici krem sürecekseniz mutlaka Lens’lerinizi taktıktan sonra sürün. Krem kalıntıları Lens’inize ve Gözünüze zarar verebilir.

Lens’lerinizi asla Musluk suyuyla yıkamayın. Musluk suyu ciddi Göz enfeksiyonlarına neden olabilecek Mikroplar içerebilir. Banyo yaparken ve Yüzerken Lens’lerinizi çıkarmanız daha uygundur.

Lens kullanırken Makyaj yapacaksanız Alerji yapmayan makyaj malzemeleri kullanın ve bu malzemeleri en az 3 ayda bir değiştirin.

Yumuşak Kontak Lens’ler kuruduğu zaman kullanılamaz hale gelirler, bu durumda yenisini alın.

Yumuşak Lens’ler iki tarafa da dönebildiği için doğru yönde olduğunu kontrol edin. Ters olarak Göz’e yerleştirilen Lens daha fazla hareket eder, rahatsızlık, tahriş yapabildiği gibi iyi bir görme de sağlamaz.

Bunun için Lens’i İşaret parmağınızın ucuna yerleştirip şekline bakın. Kenarları bir Çanak şeklindeyse yönü doğru demektir. Kenarları dışarı bakıyorsa ters-yüz ederek düzeltin.

Kaynak: www.doktorix.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.