Kontak Lenste Muayene Şart

Lens kullanmadan önce uzman bir göz doktoruna muayene olmak göz sağlığı açısından çok önemlidir.

Kontak Lenste Muayene Şart
19 Aralık 2015 Cumartesi 13:00

 Günümüzde kontak lensin kullanımının artması ve yasal olmadığı halde internetten satılması nedeniyle sağlık açısından en önem verilen konuların başında gelmeye başladı. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu, kontak lensin kullanımı hakkında önemli bilgiler verdi.

Birçokları için dış görünüşün bir tamamlayıcısı olan lensler, ayrıca sağlık açısından da son yıllarda oldukça rağbet görüyor. Gözlük kullanmayı sevmeyenler için büyük bir kolaylık olan lensler, kişilerin rahat hareket edebilmesini ve spor yapabilmesini de sağlıyor. Doç Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu bunların yanında uyarılarda bulunuyor:

Muayene ve hijyen çok önemli”

Doç. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu, kontak lenslerin mutlaka bir göz hekimi muayenesinden sonra kullanılması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Gözün lense uyumu, gözyaşı miktarı, gözün çapı ve temel eğrisi hekim tarafından ölçülmeli ve hastanın bir göz bozukluğu varsa numarası ile reçete edilmeli. Muayene edilmeden lens kullanımı bazen tedavi edilmesi son derece güç ve uzun soluklu olan, bazen de kalıcı sekel bırakan göz hasarlarına neden olabilmekte. Oysa uzman doktor muayenesi ile doğru yerden temin edilen lensler, lens kullanıcısının hayatına ve yaşam kalitesine olumlu yönde katkı sağlıyor.

Kontak lens kullanımında hijyen en önemli konu. Kullanımdan önce eller kalıp sabunla iyice yıkanmalı ve kâğıt havlu ile kurulanmalı. Lens takılan parmaklarda tırnaklar kısa olmalı ve göz makyajı lens takıldıktan sonra yapılmalıdır. Lens çıkarırken de aynı sıra takip edilmelidir. Eğer günlük kullan-at lens kullanılmıyorsa lens kabındaki solüsyon her kullanımda mutlaka değiştirilmelidir. Lens solüsyonu dışında serum fizyolojik veya içme suyu gibi solüsyonlar asla kullanılmamalıdır.”

“Lensle zorunlu olmadıkça gece uyumayın”

Lens kullanımında en çok kullanım süresine dikkat çektiklerini ve uyarılarda bulunduklarını belirten Yüzbaşıoğlu: “Lensle zorunlu olmadıkça gece boyunca uyumamak gerekiyor. Bu uzun vadede sağlık sorunlarına yol açar. Bugün teknolojinin gelişmesiyle kontak lensler çok daha konforlu hale geldiğinden kullanıcılar bazen gözünde lens olduğunu unutabiliyor. Önerdiğimiz en doğru kullanım şekli kontak lens kullanıcısının akşam evde lenslerini çıkararak gözlüğüyle zaman geçirmesi.”

Hijyen dışında internetten ucuz diye alınan kontak lensler kullanıcılar için çok büyük bir risk oluşturmakta. İnternetten lens alıp ciddi rahatsızlıklar yaşayan, neredeyse görme yetisini kaybetmeye kadar giden çok fazla mağdur insan var. Bu nedenle kontak lensler mutlaka göz doktoru muayenesi sonrasında kontak lens reçetesi ile optik mağazasından alınmalıdır.

“İnternet üzerinden lens satışı kesinlikle yasal değil”

İnternette kontak lens satışları hakkında ciddi bir mücadele yürüten, Türkiye’deki optik mağazaların %90’ına hizmet veren lens deposu Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı H. Erol Harbi’den bu konu hakkında bilgiler verdi: “Kontak lens doğrudan gözün korneasına takılan tıbbi bir protezdir ve bir sağlık ürünüdür. Bu bakımdan satış ve pazarlaması 5193 sayılı ‘Optisyenlik Hakkında Kanun’ hükmünde, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun yönetmelikleri kapsamında yürütülür. İnternette lens satışı kesinlikle yasal değildir. Bu işletmeler denetimden geçmedikleri için sahte, kaçak ya da süresi geçmiş ürünlerin satışını yapıyor olabilirler. Lens sözcüğünü içeren isimli küçük işletmeler ucuz lens satışıyla, kullanıcıları cezbedebiliyor. Bunlar optik mağaza belgesi sunuyor olsa bile internet mecrası optisyenlik müessesi tanımına girmediği için kullanıcılar dikkatli olmalı ve internetteki firmalardan kontak lens almamalı.”

Kaynak: gazetevatan.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.