Keratokonusun erken teşhisi göz sağlığı için önemli!

Kornea rahatsızlığı olan keratokonusun geç teşhis edilmesi önemli seviyede görme kaybına yol açabiliyor.

Keratokonusun erken teşhisi göz sağlığı için önemli!
08 Kasım 2016 Salı 13:16

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, görme bozukluğu ile birlikte ortaya çıkan alerjik belirtilerin dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

“Gözün en dış kısmında kornea dediğimiz saydam bir tabaka bulunur. Çoğunlukla kalıtımsal nedenler ile oluşan keratokonus rahatsızlığında kornea tabakası incelerek dışa doğru konik bir şekil alır. Bombeleşen kornea tabakası miyop ya da astigmat gibi görme bozukluklarına yol açar. Zamanında tedavi edilmediğinde ise ilerleyerek görme bozukluklarına da yol açabilir.  Ülkemiz keratokonusun en çok görüldüğü ülkeler arasında yer alır. Bu nedenle keratokonus hakkında farkındalığın artırılması ve belirtilerinin çok iyi bilinmesi gerekir.”

Alerjik göz rahatsızlığı belirtileri önemli

Keratokonus tek gözde ya da iki gözde asimetrik bir şekilde ortaya çıkabilir. Yani bir gözde diğerinden daha fazla görme bozukluğuna yol açabilir. 8 ile 18 yaş arasında yani gelişme döneminde daha sık ortaya çıkar. Gözde kızarıklık, yaşarma, yanma ve kaşıntı gibi alerjik belirtiler ile benzer özellikler gösterebilir. Kişi sürekli gözünü ovuşturma ihtiyacı hissediyorsa göz doktoruna başvurmalıdır. Hastalığın erken yaşlardan itibaren başlaması etkisini daha uzun süre gösterir ve göze çok daha fazla zarar verir. O nedenle gözle ilgili belirtilerin dikkate alınması ve tam teşekküllü bir göz hastanesinde kornea kontrolü yapılması gerekir.”

Ailesinde kornea rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli

“Ailesinde keratokonus hikayesi bulunan kişilerin düzenli olarak göz taramasına gitmelerinde fayda var. Eğer gözlerinde kaşıntı ve sulanma varsa ve sık sık gözlerini ovuşturma ihtiyacı hissediyorlarsa mutlaka göz muayenesine gitmeleri gerekir. Muayene esnasında göz doktoruna ailede keratokonus hikayesi olduğu belirtilmelidir. Çünkü bazı durumlarda keratokonus teşhisi konulmakta gecikilebilir. Görme bozuklukları gözlük ya da kontak lens ile tedavi edilebilir. Korneanın ihtiyacı olan tedavi uygulanmadığı için bu durum ileride sadece görme bozuklukları değil, aynı zamanda görme kaybına da yol açabilir.”

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç “Keratokonusun erken teşhisi çok önemlidir. Çünkü bu hastalık gözün yapısına zarar veren ilerleyen bir rahatsızlıktır. Gözlük ve lens kullanımının ardından görme bozuklukları düzelebilir. Ancak ışığa karşı hassasiyet, yanma, kaşıntı, göz yaşarması devam eder. Bu belirtilerin göz alerjisi ile karıştırılmaması gerekir. Özellikle görme muayenesinde görme seviyesi %100’e ulaşmayan genç olgularda keratokonusun mutlaka ekarte edilmesi gerekmetedir.”
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.