Kentsel Dönüşüm Tozları Göz Sağlığını Da Olumsuz Etkiliyor

Kentsel dönüşüm sürecinde mahalleleri kaplayan toz, birçok hastalığa sebep olabiliyor. Uzmanlar, tozun zararlarını belirttikten sonra alınabilecek önlemleri anlattı.

Kentsel Dönüşüm Tozları Göz Sağlığını Da Olumsuz Etkiliyor
27 Kasım 2017 Pazartesi 09:46

İstanbul’un hemen hemen her semtinde, kentsel dönüşüm amaçlı inşaat çalışmaları var. Büyük inşaat siteleri yapılırken çukur açmak için kullanılan dinamitler, hafriyat kamyonları ve diğer tüm çalışmalar, insan sağlığını ve yaşamını olumsuz olarak etkiliyor. Kentsel dönüşüm tozları, birçok şeyi olumsuz etkilediği gibi göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Kentsel dönüşüm sürecinde mahalleleri kaplayan toz, birçok hastalığa sebep olabiliyor. Uzmanlar, tozun zararlarını belirttikten sonra alınabilecek önlemleri anlattı. 

3 Büyük Şehirde Hava Kirliliği

İstanbul: Göztepe/Kadıköy, Esenyurt ve Aksaray
Ankara: Sıhhiye ve Kayaş
İzmir: Bornova ve Bayraklı

Tozun İnsan Sağlığına Olumsuz Etkileri

Doç. Dr. Haluk C. Çalışır, “Kentsel dönüşümle birlikte binaların yıkılması, molozların taşınması, yeni inşaatta ortaya çıkacak toz, inşaat makineleri ve artan kamyon trafiği yoğun kirlilik yaratıyor. Bu binaların, 30-40 yıllık binalar olduğu düşünülürse; binaların sökümü sırasında ortama asbest lifleri karışabiliyor ve bunlar, sökümü yapan işçilerin ve insanların sağlığı için zararlı” diyor.

Antalya Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Necla Songür ise tozun insan sağlığına zararlarını detaylandırıyor. Songür, hafriyat ve çimento tozlarında bulunan bazı ağır metallerin hava kirliliğini artırarak, insanlarda en çok, solunum ile dolaşım sistemlerini etkilediğini söylüyor ve ekliyor: “Kentsel dönüşüme bağlı kirlilik kalp-damar hastalıkları, astım, alerji ve KOAH gibi solunumla ilgili rahatsızlıklara yol açabiliyor.  Bu durumdan en çok etkilenenler ise 5 yaş altı çocuklar, kronik hastalar ve yaşlılar...”

Hastanenin Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Nurten Küçük ise, “Özellikle alerjik zemini olan hastalarda solunum yetmezliklerine kadar giden ciddi sorunlar ortaya çıkabilir” diye uyarıyor. İnşaat tozuna maruz kalanlar, göz hastalıkları açısından da riskli durumda.

Şişli Memorial Hastanesi Göz Merkezi Başkanı Doç. Dr. Barış Sönmez, “İnşaat tozu ve yıkıntılarından meydana çıkan kentsel dönüşüm tozları göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. İnşaat tozlarından saçılan partiküller, gözlerde alerjik reaksiyonları ve göz yüzeyinde iltihabi reaksiyonları tetikleyebilir. Bu bölgelerde yaşayanlar, göz kuruluğundan da etkileniyorlar” diyor.

Tozların Zararlarından korunmak İçin Ne Yapmalı?

Kentsel dönüşüm
 
Doç. Dr. Haluk C. Çalışır’a göre binaların dönüşümü konusunda toz ölçümlerinin daha sık yapılması, sorunu tanımlamak için bir ön eylem olabilir. Ayrıca “Yıkım ruhsatlarının ya da yıkım işlemlerinin toz yoğunluklarına göre düzenlenmesi, ıslak çalışma yapılması, kamyon trafiğinin buna göre düzenlenmesi gerekir” diyor. 
 
Solunum yolları
 
Sağlık konusu, en önemlisi... Prof. Dr. Necla Songür; şal, kaşkol, atkı veya gerektiğinde maske takılmasını öneriyor. “Özellikle yaşlıların, kronik akciğer ve kalp hastası olan kişilerin bu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışması gerekir...”
Gözler
 
Doç. Dr. Barış Sönmez, gözleri korumak için geniş camlı koruyucu gözlükler veya güneş gözlükleri kullanmayı öneriyor. Bu tozların yoğun olduğu semtlerde yaşayanlar; gözlerinde batma ve kuruma hissettiklerinde, suni gözyaşı damlalarıyla göz yüzeylerini yıkayıp nemlendirebilirler.

Kaynak: Habertürk.com
 
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.