Kazalara sebep olan en önemli Faktör...

"Vatandaşımız yasal bir zorunluluk olmadan kendi isteği ile muayeneye gitmez"

Kazalara sebep olan en önemli Faktör...
07 Temmuz 2014 Pazartesi 11:41

 

TRAFİK KAZALARINDA GÖRME KESKİNLİĞİNİN ÖNEMİ


Sadece (2007) yılında Avrupa'da Karayolu Trafik Kazalarında (43.000) kişi ölmüştür. Bu sayılar orta yetenekli 5 yolcunun her hafta ölümü şeklinde değerlendirilebilir.


Türkiye'de 5000 vatandaşımız, her yıl kaza yerinde,6000 insanımız ise, bu kazalar nedeniyle, 30 gün içinde hastanelerde dramatik şekilde hayatını kaybetmektedir. Araç ve sürücü bir bütündür, şimdiye kadar trafik kazalarında kaybettiğimiz vatandaşımızın sayısı kurtuluş savaşında kaybettiklerimizden fazladır. 20 katrilyon mal kaybı gerçekleşmektedir


Yetersiz Görme Yeteneği her yıl Avrupa da meydana gelen (1,3 Milyon) Yol Kazalarının sıkça görülen nedenidir. Kazalara sebep olan en önemli Faktör yetersiz görme olduğu belirlenmiştir.


İSTAT (İtalya Devleti Trafik Kazaları Araştırma Enstitüsü)nün 2008 yılı verilerine göre Kazaların %59 unun doğrudan ve asıl sebebi, Görme Algılaması yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.


Çok sayıda değişik faktörler birçok olaylara Etki yaptığından Trafik Kazalarına sebep olan Görme Bozukluğunun(Görme kusurları) Kesin etkisini sayısal olarak ortaya koymanın zor olduğudur. Durum böyle olmakla birlikte son zamanlarda yapılan araştırmalar, Zayıf-yetersiz görmesi olan ve Gerekli Emniyeti almayan Sürücülerin çoğalması ile Kaza Miktarı artmakta ve faktörler ile Kazalar arasında bir bağlantının olduğu açık şekilde görülmektedir.


Kazaların ekonomik maliyetleri de yüksektir. Örneğin (ISTAT) tarafından yapılan araştırmada, İtalya'daki Yol kazalarının (2007) yılı fiyatları ile İtalya milli gelir miktarının (GDP) (3) %2 sine eşdeğer olduğu tahmin edilmiştir. Türkiye'de resmi verilere göre , 20 katrilyon mal kaybı gerçekleşmektedir.


Avrupa ülkelerinde gözlük kullanma oranı %60–80 ler üzerindeyken maalesef ülkemizde %15 ler civarındadır..%15 gözlük kullanılması bizim vatandaşlarımızın gözlerinin sağlam olduğunu göstermez. Aksine ne kadar ihmal edildiğinin belgesidir. Vatandaşımız yasal bir zorunluluk olmadan kendi isteği ile muayeneye gitmez. Gözünde oluşan katarakt'ın ve miyopinin farkında değildir. İnsanlar görmenin kendi gördükleri kadar olduğunu zannetmekte ve bu konuyu önemsememektedir.

 

Gözde Katarakt bulunması (Görme Keskinliği)nin azalmasına sebep olur. Yapılan bir araştırmada Hafif ve Orta derecede gelişmiş bir Katarakt arazının, Sürücünün Tehlikeyi Sezme Yeteneğinde belirgin bir Bozulma ve azalma yaptığını, devam eden süreler içinde Birçok kişinin kendi gözünde gelişmekte olan Katarakt'ın farkında olmadığı anlaşılmıştır.

 

Katarakt'ın sebep olduğu (Kontrast duyarlılığındaki Azalma) sürücünün Tehlikeyi Algılama Yeteneğine etki yapmakta olduğu ve Çarpışma Riski ile aralarında bir bağlantı bulunduğu bilinmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde Katarakt Operasyonunu geçirmiş olarak araç sürücülüğüne devam edenlerin yaptığı Trafik Kazası oranı, operasyona tabi olmamış kataraktlılara göre %50 oranında AZ bulunmuştur.

Görmenin bozulması Tabii bir süreç olup, İnsan vücudunun yaşlanması ile bu bozulma oranı işbirliği içindedir. Vücudun birçok kısmı ve daha fazla Göz hızla bozularak görme keskinliği azalmaktadır. İlk defa Sürücü Lisansı alan orta gruplardaki genç bir insani tipik şekilde Deneyimli olan bir sürücüden daha sağlıklı Görmeyi haizdir. Talihsiz şekilde Gözleri tedricen(azar azar) Kötüleşmeye başlayan birçok sürücü, Görme kusurunun düzeltilmesi yapılmadan kara yollarında vasıta sürücülüğü yapmaktadır.

 

Bu nedenle Görme Düzeltme İstemi Olarak tanımlanan bir kesim olarak, bu düzeltmeye gereksinimi olan Sürücünün belli takvimlerde Rutin Görme Kontrolüne tabi olması, Yol ve Trafik Emniyetinin geliştirilmesi Sürücülükte Tecrübe ve Yetenek ölçümlerini değiştirmekle kalmayıp aynı zamanda iyi bir GÖRME KESKİNLİĞİ dâhil olmak üzere. Araç kullanımında Fiziki Uyumu da sağlama sonucunu verecek kesin (Somut) hareketlerin, ÜLKEMİZDE YOL EMNİYETİ'Nİ geliştireceğini can ve mal kayıplarını azaltacağını ümit etmekteyiz.


Kazalar genellikle Alkol, tarfik kuralları, hız gibi faktörlerle değerlendirilmektedir. Trafik kazalarında can ve mal kayıplarının önlenmesinde tam ve net bir görüş son derece önemlidir.


Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Gözlükçüler ve optisyenler konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.