Kazakistan'ın 'Gökyüzüne Bakan Göz' Kütüphanesi

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi gökyüzüne bakan göz şeklindeki mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Kazakistan'ın 'Gökyüzüne Bakan Göz' Kütüphanesi
08 Nisan 2018 Pazar 17:30

Astana 'daki önemli mimari eserlerden biri olan kütüphane, gökyüzüne bakan göz şeklindeki mimarisiyle turistlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında öne çıkıyor. Günde yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiği kütüphane, aynı zamanda Nazarbayev Merkezi olarak da biliniyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in girişimiyle, ünlü mimar Norman Foster tarafından projelendirilerek, 2014 yılında hizmete sunulan kütüphane çelik çatıdan oluşuyor. Çatının camla kaplı olması dolayısıyla bina önemli ölçüde güneş ışığını alabiliyor.

Kütüphanenin Bölümleri

Binanın bodrum katında arşiv ve teknik odalar, birinci ve ikinci katından müze ve sergi alanları, üçüncü katında kitap bölümü, yedinci ve dokuzuncu katlarda Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in çalışma ofisi, diğer katlarda da ofisler bulunuyor.

Dokuz katlı kütüphanede dünya literatüründen binlerce kitap bulunurken, müzede ve sergi alanlarında yabancı ülke liderlerinin cumhurbaşkanına verdiği ödül ve hediyeler sergileniyor.

Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Botagoz Kayipova yaptığı açıklamada, gökyüzüne bakan göz şeklindeki binanın Kazakistan'ın “geleceğe bakışını” simgelediğini söyledi.

Çelik yapı üzerine inşa edilen binanın net matematiksel hesaplarla yapıldığına işaret eden Kayipova, proje hazırlanırken bölgenin rüzgar, aşırı soğuk, kar gibi keskin iklim şartlarının da dikkate alındığını söyledi.

Kayipova, binanın beyaz mermer kaplamasının turistlerin ilgisini çektiğini dile getirerek, 'Binaya turistler büyük ilgi gösteriyor. Hafta içi en az 500 kişi ziyaret ederken, hafta sonu bu rakam 2 bine çıkıyor. Kütüphaneyi, geçen yıl düzenlenen Astana Expo 2017 fuarı çerçevesinde 3 ayda 75 bin yabancı turist ziyaret etmişti.' ifadelerini kullandı.

Binanın ikinci ve üçüncü katındaki sergi ve müze bölümünde ülkenin bağımsızlık sürecini anlatan materyallerin bulunduğuna dikkati çeken Kayipova, binada cumhurbaşkanın özel arşivine ait 140 bin malzemenin yanı sıra, kütüphanedeki 28 binden fazla kitap ve yazının muhafaza edildiği bilgisini paylaştı.

Kayipova, dünya literatüründen kitapların da yer aldığı kütüphanedeki kitapların çeşitli kültürel ve eğitim çalışmalarında kullanıldığını anlattı.

Kaynak: İnternetmedya- Aliia Raimbekova
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.