Kaymakam'ın Keyfi Davranışları Can Yakıyor!

Kaymakam'ın Keyfi Davranışları Can Yakıyor!
21 Temmuz 2015 Salı 17:53


T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 15 Mayıs 2014  tarih ve 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım yönetmeliği 15’inci, 16’ıncı ve 26’ıncı madde 4’üncü fıkrası  ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’nın 31 Temmuz 2014 tarih ve 93562 sayılı yazısında “....göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camların, her türlü lenslerin, optik görme gereçlerinin ve gözlük çerçevelerinin satışı yapılması hakkında optisyenlik müesseselerine verilmiş olması nedeniyle; başka kişi ve kuruluşlar tarafından internet üzerinden e-ticaret yolu ile yapılması mevzuata göre mümkün değildir. Yetkinliği olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından, mevzuata aykırı olarak internetten satış yapan internet sitelerinin organizasyon sahiplerine 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un 14’üncü ve 15’inci maddesi hükümleri tatbik edilmesi lazım gelmektedir.” bilgilerine yer verilmektedir.

29001 sayılı yönetmeliğin anılan maddeleri ve Bakanlığımızın ilgili kurumu tarafından verilen görüş yazılarına istinaden, e-ticaret marifeti ile internet üzerinde kontak lens satışı yapan sitelerin pek çoğuna cezai işlem uygulanmasına devam ederken www. lensci .com isimli internet sitesine hiç bir yaptırım uygulanamamasını şaşkınlıkla ve hayretle  izliyoruz.

Konfederasyonumuz, üye federasyonlarımız ve derneklerimiz tarafından muhtelif tarihlerde yapılan şikayet ve gereğini talep eden yazılarımızdan sonra uygun davranmayan bir çok müessese, site sahipleri veya yetkin olmayan kişilere idare tarafından ceza-i müeyyide uygulanmasına rağmen, www. lensci .com isimli internet sitesi için henüz hiç bir ceza-i işlem veya yaptırım uygulanamamıştır.

Sizce bu işte bir gariplik yok mu?

Resmi web sitelerimizde ve sosyal medyada yayınlanan açıklamalara ve hatta “GÖREVE DAVET EDİYORUZ” başlıklı haber ile basına da yansıtılmasına rağmen bu konuda maalesef hiçbir gelişme olmamış, kanuni açıdan gerekli takip ve işlemler yapılmamıştır. Israrla yapılmamaktadır.

Başta Bakanlığımız, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Üsküdar ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından birden fazla uygulanan ceza-i işlemlerin “OLUR” alınması için gönderilen mülki amir “ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI” www. lensci .com isimli internet sitesi hakkında iş ve işlemleri  keyfiyetine göre cezalandırmama yolunu seçmiştir.

Bakanlığımızın İstanbul Valiliği’ne gönderdiği www. lensci .com isimli internet sitesi hakkında mezkur mevzuat hükümlerince iş ve işlemlerin yapılmasını içeren yazışmaların da  maalesef sonuç vermediği görülmektedir.

Bakanlığımız, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Üsküdar İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün mevzuat hükümleri çerçevesinde birden fazla ceza-i işlem yazısı ile ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI’na gönderilen tebliğler yine ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI’ndan “OLUR” alamadığı için uygulanamamıştır.

ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI’nın, halkımızın göz sağlığını korumak görevi ile yetkilendirilen optisyenlik müesseseleri arasında haksızlıklara yol açan bu uygulaması, evrensel hukuk ilkeleri ile bağdaşmayan davranışı,  yürürlükte bulunan kanun, yönetmelik ve kurum mevzuat hükümlerini görmezden gelen tutumuna son vermesi gerekmektedir.

BİZ ADALET İSTİYORUZ !!!!!

Yapılan bu haksızlık ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI’nın keyfiyetten öteye gitmeyen bir uygulamasıdır.

Bu keyfi uygulamanın yarattığı ve yaratabileceği sorunlar geçen her yeni günle birlikte daha büyümektedir ve çözümü daha da zorlaşmaktadır.

• Yılda 170Bin kişi internetten online kontak lens ve solüsyon satın almaktadır. Sahte, kaçak ve kullanım süresi geçmiş lens ve solüsyonlar yüzünden halkın göz sağlığı tehdit altındadır. Çünkü bu siteler optisyenlik müesseselerinin denetlendiği şekilde, sattıkları ürünlerin kaynağına ilişkin herhangi bir denetimden geçmemektedir. Dolayısıyla bu cezaların uygulanmadan geçtiği her yeni günde oluşabilecek sağlık sorunlarının vebali büyüktür.

• İşin haksız kazanç tarafındaki ticari boyutu da göz ardı edilemeyecek büyüklüğe ulaşmıştır. Optisyenlik müesseselerinin internetten online satış yüzünden yıllık ciro kaybı yaklaşık 33 Milyon TL olup, bu rakam optik mağaza başına yılda 5,857 TL ciro kaybına yol açmaktadır. Sayısı bugün 5600’ü geçen optik mağazaların bu konudaki haksız kazanca son vermek üzere toplu imza ile mahkemeye başvurmaları kaçınılmaz duruma gelmektedir.

• Beş senedir internetten online satış yapan sitelere karşı ciddi bir mücadele verilmektedir. Birçok tanınmış site bu konuda ilk uyarı yazısını alır almaz kontak lens satışını durdurmuş ve yasalara uyan örnek kurum davranışı sergilemiştir. Bütün bu süre zarfında ticaretini sürdürmeye ısrarla devam eden www.lensci.com gibi birkaç firma diğerlerinin doğru davranışıyla açılan boşlukta daha fazla haksız kazanç elde etmiştir. Yasa dışı yollardan hareket edenlerin, yasal ve dürüst yolla çalışanların üzerinden haksız kazanç sağladığı bu süreçte, yasal işlemlerin doğru şekilde uygulanmasıyla kapatılan internet sitelerinin, kendilerine verilen cezaların www.lensci.com a uygulanmaması karşısında uğradıkları haksızlıkla ilgili yetkili kurum ve kuruluşlara tazminat davası açarak yasal yollara başvurması da bugüne kadar olmayan yeni sorunların oluşmasına neden olacaktır.

Bu keyfi uygulamalara derhal son verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, hiç bir kurum veya kişi, kanun ve adaletin önünde değildir.

29001 sayılı yönetmeliğin ilgili amir hükümleri ve yine aynı yönetmeliğin ekinde yer alan Denetleme formunda bulunan ceza-i müeyyidelerin, Bakanlığımızın görüş yazısında da yer aldığı gibi 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un 14’üncü ve 15’inci maddeleri  uyarınca gerekli cezai yaptırımların www.lensci.com isimli internet sitesi hakkında da bir an önce uygulanarak, halkımızın sağlığını tehdit eden bu uygulamaya bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu

Kaynak: gok.org.tr

 

 



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Ozay - 9 yıl önce
lensmarket.com her ay bir daire alıyor online lens satışından.. Günde gönderdiği kargo sayısı 200 ü geçti. yıllık 33 milyon tl satışın yarısından fazlasını yapıyor. Herşey ortada ama kimseler onu bulup cezai işlem yapamıyor. Gözlükçüler bir kutu lens satamadan evlerine giderek çocuklarının gözünün içine bakamıyor utançtan.. ahh kardeşlerim adalet istiyoruz artık.