“Karne hediyeleri gözleri kurutmasın“

'Göze zarar' karne hediyelerine dikkat!

“Karne hediyeleri gözleri kurutmasın“
09 Haziran 2014 Pazartesi 09:08

İLK ve ortaöğretim öğrencileri 13 Haziran'da karne alacak. Ege Üniversitesi Göz Nakli Sorumlusu ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, çocuklarına akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar alma sözü veren anne- babaları "Karne hediyeleri gözleri kurutmasın" diyerek uyardı.



Ege Üniversitesi Göz Nakli Sorumlusu ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, tablete, bilgisayara, akıllı telefona bakarken günde 10 bin kez kırpılan gözün 4 bin kez kırpıldığını, bunun gözü kuruttuğunu, gözde yanma, batma, kızarma oluştuğunu belirterek, bu tür aletler kullanılırken 45 dakikada bir 10 dakika mola verilmesini, 20 dakikada bir uzağa bakılmasını önerdi.

 

Prof. Dr. Eğrilmez, ofiste bilgisayar kullanırken monitörün göz seviyesinin biraz altında olması gerektiğini vurgulayarak, "Bilgisayarın monitörüne bakarken göz kapaklarımız hafif aşağıda olmalı. Monitör yukarda kaldığında göz kapakları açılıyor ve kuruluk artıyor. Göz kapağı aralığı dar kalmalı. Monitörler aşağı, LCD'ler göz seviyesinde durmalı. Göz kuruluğu olanlar bol su içmeli. Klima doğrudan yüze vurmamalı, klimalı ortam sık sık pencere açılıp havalandırılmalı" dedi. Prof. Dr. Eğrilmez, göz kurutan nedenlerin yanısıra gözyaşının da eksik olabileceğine dikkat çekerek, "Kirpiklerinin dipleri kırmızı olanlar, sürekli gözleri kaşınanlar, ovaladıkça kirpikleri dökülenler bu şikayetleri olanların gözyaşları çabuk buharlaşıyor. Onların hem gözyaşlarını yerine koymaları hem de tedavi olmaları lazım. Gözyaşının üstü yağ tabakası ile örtülüdür. O yağı kirpik diplerindeki küçük yağ bezleri yapar. Bu kişilerin 'gözyaşımdaki yağ tabakasını üreten bölümde bir arıza mı var' diye baktırmaları lazım. Bu da bütün kuru gözlerin üçte ikisidir. Eczanelerde satılan yapay gözyaşıyla da sorun çözülebilir ancak taşıma suyla değirmen dönmez. Gerçek gözyaşı ile yapay gözyaşı arasındaki fark anne sütü ve formül mama gibidir. Doğal gözyaşımızı koruyalım. Göz kırpmayı unutlmayalım.

 

" HAMSİ, GÖZ KURULUĞUNUN İLACI

 

Prof. Dr. Eğrilmez, balığın özellikle hamsinin göz kuruluğuna çok iyi geldiğini belirterek, haftada üç kez tüketilmesini istedi. Eğrilmez, "Bir insan gözünü açıp kapattığında 'benim göz kapağım varmış' diye hissetmeye başlarsa bu normal değildir, kuruluk belirtisidir. Sanayide çalışan bir hastam göz kuruluğunu anlatırken 'gözüm yağsız rulman gibi' demişti. Bundan daha güzel bir tanım olamaz. Kuru göz yaşam kalitemizi düşürür ama bu kader değildir. Yaz sezonunda balık yemeyi unutmayalım. Hamsi kuru göz için çok değerli bir ilaç. Beyaz etli daha iri ve daha pahalı balıklar hamsi kadar omega 3 içermiyor" dedi.

 

Kaynak : stargazete.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.